Bastonase de dovlecei la Air Fryer
Bastonase de dovlecei la Air Fryer. Sticksuri din dovlecei
Bastonase de dovlecei la Air Fryer, reteta simpla, gustoasa si usor de facut.
Sticksuri de dovlecei la friteuza cu aer cald. Dovlecei la airfryer.
Aceste bastonase de dovlecei la Air Fryer cu crusta crocanta din pesmet si parmezan sunt perfecte pe post de aperitiv sau gustare, dar pot fi si garnitura.
Sunt gatite sanatos, fara prajeala, potrivite pentru diete.
Ies crocante si aurii la exterior, dar umede si usor moi la interior.
Poti sa personalizezi reteta adaugand crustei diverse condimente (pudra de usturoi, boia afumata, verdeturi uscate).
Daca iti place aceasta reteta de bastonase de dovlecei la Air Fryer iti sugerez sa incerci si alte preparate cu dovlecei:
Mai multe retete de dovlecei la cuptor gasesti aici.
Pentru reteta de bastonase de dovlecei la Air Fryer ai nevoie de putine ingrediente, pe care le gasesti usor in orice magazin alimentar.
- Dovlecel – poate fi orice tip de dovlecei gasesti in piata sau ai in gradina. Mie imi plac cel mai mult cei cu coaja verde inchis, zucchini.
- Pesmet – am folosit pesmet auriu cu boia dulce, dar poti folosi orice pesmet ai in casa.
- Pesmet ras fin – cu cat este mai fin ras, cu atat se va lipi mai bine de dovlecel
- Piper proaspat macinat
- Ulei de masline, dar poti folosi si ulei de floarea soarelui.
Am citit pe internet ca tara noastra se numara printre cei mai mari cultivatori de dovlecei din lume, iar acest lucru ma bucura foarte tare.
Exista 15 soiuri de dovlecei. Le puteti descoperi in acest articol.
Aceasta leguma contine multe vitamine (A, C, B1, B6 si B12) si minerale (mangan, cupru, zinc, calciu, potasiu) si fibre.
Ajuta la scaderea in greutate fara ca senzatia de foame sa isi faca prezenta, dar si la scaderea colesterolului si a nivelului de zahar din sange.
Vara gatesc saptamanal ceva cu dovlecei, asa ca pentru a nu-i plictisi pe ai mei de prezenta dovlecelui in meniu, de fiecare data fac alt preparat.
O parte din retete le-am postat pe blog.
Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de bastonase de dovlecei la Air Fryer.
Ingrediente
- Pentru servit
Instrucțiuni
- Am spalat dovlecelul, l-am sters, apoi l-am taiat in felii groase de 5-7 mm. Fiecare felie a fost sectionata la randul ei in bastonase de aproximativ 7 mm latime si o lungime de 5-6 cm.
- Le-am pus intr-un bol si am turnat uleiul de masline. Le-am amestecat usor cu mana (cu grija sa nu le rup) pana s-au acoperit toate cu grasime.
- Intr-un bol am amestecat pesmetul cu parmezanul ras fin si piper proaspat macinat.
- Am tavalit bastonasele de dovlecei prin pesmet cu parmezan pana s-au acoperit uniform.
- Am aranjat bastonasele de dovlecei pe tavitele friteuzei lasand distanta intre ele. Nu am pus tavitele in Air Fryer in acelasi timp. Am preferat sa le coc pe rand.
- Le-am copt timp de 8-9 minute la 200°C. Veti sti ca sunt gata cand crusta incepe sa se rumeneasca. Cat timp bastonasele de dovlecei s-au copt am pregatit sosul de usturoi cu smantana. Am dat prin presa cateii de usturoi, apoi i-am frecat cu sare si ulei de masline ca la maioneza. Cand am obtinut o emulsie am adaugat smantana si mararul tocat si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
- Au iesit absolut perfect! Au crusta crocanta si miez usor moale. Cand am scos bastonasele din cuptor am presarat foarte putina sare. Parmezanul este o branza sarata, asa ca este posibil sa nu ai nevoie de sare.
- Le-am mancat imediat, dar le poti pastra la temperatura camerei cateva ore. Daca le pastrezi in frigider crusta se va inmuia, asa ca iti recomand sa mananci bastonasele de dovlecei in ziua in care le faci.
Notă
Temperaturile friteuzelor cu aer cald pot fi diferite in functie de tipuri si branduri, asa ca luati timpul de coacere indicat de mine doar orientativ. Este posbil sa fie gata in 7 pana la 10 minute. Stati cu ochii pe bastonase dupa 6-7 minute.
Pentru aceasta reteta am folosit Air Fryer Breville de 10 l.