Hencles cu prune

19 septembrie 2024Diva in Bucatarie
5/1Reviews

Hencles cu prune

hencles cu prune reteta diva in bucatarie A
Porții: 16 Portii Dificultate: Mediu Timp prep: 20 Min Timp gatire: 35 Min Timp total: 55 Min

Hencles cu prune

Hencles cu prune, reteta traditionala de prajitura din Ardeal.

Henclesul este probabil cel mai vechi si mai cunoscut desert din bucataria sasilor.

Nu exista sarbatori fara ca acesta sa fie pus pe masa.

Exista multe variante ale acestei retete, dar toate au la baza aluat dospit de cozonac.

Diferenta o face crema de il acopera.

Poate fi doar cu smantana si galbenusuri, cu gris, smantana si galbenusuri sau cu gris cu oua peste care se toarna smantana cu gabenusuri.

Eu am pregatit varianta cu gris, smantana si galbenusuri.

Poate fi realizat simplu, doar cu crema, dar si cu fructe. Cea mai intalnita varianta cu fructe este cea cu prune.

hencles cu prune reteta diva in bucatarie b

Despre reteta de hencles cu prune

Reteta de hencles cu prune este delicioasa si nu se face greu.

Poate fi intalnit si sub denumirile de lichiu, hanklich sau heinklich.

In bucataria magiara este cunoscut sub numele de lepeny (placinta).

Ca si henclesul sasesc are blat de cozonac si crema de smantana cu galbenusuri.

Poate fi intalnit si in varianta cu crema de branza acoperita cu smantana si galbenusuri.

Exista si variante sarate de hencles.

Poti sa incerci si alte retete traditionale:

  1. Nudli sau putisoare de post
  2. Papanasi cu branza de vaci
  3. Turte pentru Craciun
  4. Nuci umplute cu crema

Probabil ai observat cat de pufos si aerat este blatul din aluat de cozonac.

Se desface in pale.

Secretul meu sta in faina alba superioara 000 pentru cozonac de la Baneasa.

Probabil stii deja ca aluatul dospit pregatit cu faina Baneasa iese exact asa cum vrei: moale si pufos.

hencles cu prune reteta diva in bucatarie C

Despre ingrediente

  1. Faina faina alba superioara 000 pentru cozonac Baneasa.
  2. Galbenusuri de la oua proaspete. Cu cat sunt mai proaspete, cu atat mai buna iese crema.
  3. Smantana trebuie sa fie grasa, minun 20%. Eu o prefer pe cea cu 24% grasime.
  4. Prune coapte. Le vei taia in jumatati sau chiar in sferturi daca sunt foarte mari.

De ce sa incerci reteta de hencles cu prune?

Este un preparat delicios, plin de savoare. Poate fi mancat la micul dejun, pe post de desert sau gustare.

Aceasta prajitura simpla este perfecta pentru momentele petrecute in familie sau alaturi de prieteni.

Gustul proaspat al prunelor, combinat cu aluatul pufos si usor dulce, te vor convinge sa o faci de cate ori vei avea niste prune in bucatarie.

Daca esti iubitor de prajituri traditionale cu siguranta vei adora si reteta de hencles cu prune.

Iti las mai jos reteta video, dar gasesti si explicatii scrise cu poze, pas cu pas.

Ajustează porțiile

Ingrediente

0/17 Ingrediente
    Tava 38*32 cm
  • Crema si prune

Instrucțiuni

0/12 Instrucțiuni
  • Pentru inceput am cernut faina.
  • Intr-un castron am pus drojdia proaspata si am adaugat o lingurita varfuita de zahar. Am turnat aproximativ 50 ml lapte incalzit cat sa fie suportabil la deget si am amestecat pana s-a lichefiat. Drojdia are nevoie de 10 minute de dospire in loc cald.
  • In acest timp am turnat restul de zahar in laptele cald si am amestecat pana s-a dizolvat. Am separat galbenusurile de albusuri, apoi le-am batut. Peste acestea am turnat laptele caldut si extractul de vanilie, amestecand in acest timp.
  • Drojdia a crescut, asa ca am pus-o peste faina. Am turnat galbenusurile cu lapte si am amestecat.
  • Apoi, am adaugat untul topit si racit in prealabil. In continuare am pus 1 g de sare si uleiul vegetal. Aluatul va fi lipicios la inceput, dar daca va fi framntat si trantit de masa de lucru (sau in castron) in 5 minute acesta devine neted, elastic si nu se mai lipeste de maini.
  • L-am pus intr-un bol uns cu ulei si l-am acoperit. Va ramane in loc cald in jur de o ora sau pana isi dubleaza volumul.
  • In acest timp am pregatit crema. Am pus laptele pe foc. Am adaugat 1 g de sare, pasta de vanilie si zaharul, apoi grisul in ploaie. Pentru a nu se forma cocoloase, dar si pentru ca acesta sa nu se lipseasca de oala, am amestecat pana cand compozitia s-a ingrosat.
  • Am luat de pe foc si am pus o folie alimentara direct pe gris, pentru ca acesta sa nu faca pojghita.
  • Pana cand s-a racit grisul am mixat 2 albusuri cu un varf cutit de sare si 50 g de zahar pana am obtinut o spuma tare, ca pentru bezea. Peste grisul racit am pus smantana si galbenusurile si am mixat bine. Apoi, am incorporat spuma de albusuri.
  • In acest moment se poate asambla desertul. Am intins aluatul pe marimea tavii. Se mai poate aranja cu mana in tava pentru a acoperi si colturile. Am turnat crema de gris peste aluat si am nivelat-o.
  • Am pus prunele taiate in jumatate peste crema, cu partea sectionata in sus. In acest mod siropul lasat de acestea nu va inflenta textura cremei si aluatului. In functie de puterea cuptorului timpul de coacere poate fi intre 30 si 40 de minute.
  • Am lasat henclesul sa se raceasca complet, apoi l-am taiat in cuburi.
Print

Distribuie pe:

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *