Banana bread
Banana bread
Banana bread
Banana bread este reteta celui mai iubit chec cu banane.
Acesta este un desert asemanator cu un chec, dar in traducere inseamna „paine cu banane”.
Se face foarte usor si rapid.
Poate fi o idee pentru a recicla cateva banane ramase, a caror coaja s-a inegrit.
In maxim 10 minute, cu doar cateva ingrediente, obtii un desert delicios cu o textura usor umeda.
Am plecat de la o reteta pregatita de Merry Berry, o cunoscuta prezentatoare, bucatar si autoare de carti de bucate din Marea Britanie.
Am modificat putin cantitatile pentru ca am avut banane foarte mari.
Reteta poate fi adaptata gustului vostru adaugand fulgi de ciocolata, fistic sau migdale in loc de nuca, condimente precum scortisoara, nucsoara sau ghimbir.
Daca iti plac retetele cu banane iti mai las cateva sugestii de retete:
Despre ingrediente
- Banane. Ai nevoie de banane foarte coapte. Acestea isi dezvolta o dulceata naturala ce da o aroma speciala desertului.
- Faina. Recomand faina alba superioara 000, dar poti folosi si faina cu agent de crestere. In ultimul caz nu mai ai nevoie de praf de copt.
- Unt. cel mai bun unt pentru prajituri este cel a carui grasime este de minim 80%. Lasa-l la temeperatura camerei o ora inainte sa gatesti.
- Oua. Ai grija sa fie proaspete. lasa-le si pe acestea la temperatura camerei.
- Lapte. Se adauga pentru umiditate, dar poti folosi in locului lui smantana sau iaurt.
- Zahar. Poti schimba zaharul tos cu zahar brun sau zahar de cocos.
Sfaturi
- Folosesti banane foarte coapte, cu coaja inegrita
- Dupa ce adaugi faina nu mixezi foarte mult
- Pentru o textura mai moale si mai aerata paseaza bananele in mixer
- Timpul de coacere poate fi diferit in functie de cuptor si tava in care coci. Acesta variaza intre 45 si 60 minute.
- Dupa coacere lasi checul cu banane sa se raceasca pe un gratar. Iti recomand sa il pui pe lateral pentru a nu se indesa.
- Il tai doar dupa ce se raceste complet.
Poti pastra banana bread la temperatura camerei intr-o cutie care se inchide etans sau intr-o punga.
Desertul isi pastreaza gustul si textura chiar si dupa trei zile.
O poti servi simpla, pudrata cu zahar sau cu o glazura din crema de branza.
Iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de banana bread.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Pentru inceput am preincalzit cuptorul la 180°C si am tapetat tava cu hartie de copt. In continuare am mixat untul moale cu zaharul pana am obtinut o spuma cremoasa. Am adaugat laptele si am amestecat.
- Cele mai multe retete recomanda pasarea bananelor cu furculita. Am preferat sa le pasez cu un mixer vertical pentru a obtine o compozitie mai fluida. Va ajuta aluatul sa creasca mai bine.
- Am pus bananele pasate peste compozitia de unt si am amestecat.
- Am adaugat ouale, putina sare si extract de vanilie, apoi am mixat putin.
- In continuare am incorporat faina si praful de copt.
- La final am pus nuca tocata mare. Am amestecat cu o spatula pana s-a omogenizat compozitia. Nu am mixat prea mult pentru a nu lasa glutenul sa se dezvolte si transforme textura finala intr-una cauciucata.
- Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si am nivelat. Optional se poate decora cu miez de nuca si o banana taiata pe jumatate, aranjata cu sectiunea in sus. Ar fi bine sa fie tapetata cu faina pe partea care intra in contact cu aluatul. Daca ti se pare ca banana folosita ca decor se rumeneste prea tare poti sa pui peste chec folie de aluminiu sau silicon. Merge si hartie de copt umezita in prealabil.
- Cand a trecut testul cu scobitoarea am scos banana bread din cuptor si am lasat-o sa se raceasca pe un gratar. Am pus checul pe lateral. Cand s-a racit complet am feliat-o. Poate fi servita simpla sau pudrata cu zahar.
Notă
O sa iti placa reteta de banana bread pentru ca se face simplu, usor si rapid. Poti sa o faci de cate ori ai cateva banane in casa ce nu mai au aspect frumos si nu vrei sa le arunci. Poti folosi chiar si banane congelate.
Daca iti ramane banana bread si vrei sa o consumi peste o saptamana sau chiar mai tarziu o poti congela. Ideal ar fi sa o tai in felii inainte de congelare.
Super reteta!
🙏
Cit lapte??
30 ml