fbpx

RETETE RECENTE

CHEC DE POST CU BANANE SI CACAO

October 8, 2021 | CATEGORIA

chec de post cu banane si cacao V

Chec de post cu banane si cacao – reteta delicioasa foarte simpla, rapida si usoara, economica de chec fara oua, unt sau lapte.

Este atat de gustos si aromat, incat as spune ca nu exista diferenta intre acesta si cel clasic.

Fie ca tineti post, fie ca aveti un regim alimentar fara oua si lactate, va puteti oferi un rasfat dulce.

Deserturile sunt probabil cele care par mai greu de realizat fara oua, dar colectia mea de retete de deserturi de post va poate demonstra ca se pot pregati foarte multe, cu putina imaginatie.

Pe langa retete de cozonac, gogosi, placinte cu mere sau dovleac, pregatesc adesea pentru mama mea un chec de post. Si, pentru ca nu imi place sa ma repet, am reusit sa am o colectie doar cu retete de chec de post.

chec de post cu banane si cacao o

Va puteti inspira si voi daca apasati aici.

Toate retetele de dulciuri de post pregatite de mine le gasiti daca apasati aici. 

Un chec de post cu banane si cacao nu are nevoie de multe ingrediente, iar cele pe care le veti folosi le aveti probabil deja in casa. Nu necesita nici macar lapte vegetal!

In alta ordine de idei, nu veti pierde mult timp cu etapele de pregatire. Pentru ca nu are in compozitie oua ce trebuiesc mixate pana isi maresc volumul, acesta se realizeaza doar prin amestecarea ingredientelor solide cu cele lichide.

In general pasez banana cu o furculita, dar am observat ca atunci cand sunt este pusa in bleneder sau robot vertical se transforma intr-o pasta mai lichida.

Pentru ca un aluat de prajitura de post sa fie afanat se foloseste praful de copt sau bicarbonatul pe post de agent de crestere. Unii le folosesc pe amandoua. Sincer evit combinarea celor doar din motiv de miros puternic, intepator.

In cazul prajituilor de dulce nu este necesara folosirea prafulului de copt daca albusurile sunt mixate suficient de mult incat sa devina o spuma tare, ce va asigura afanarea si cresterea blaturilor.

Ouale ajuta la legarea compozitiilor, aduc umiditate si ajuta la umflarea aluaturilor.

Acestea pot fi inlocuite in deserturile de post cu: sos gros de mere sau pere (piure), piure de banane, dovleac sau avocado, seminte de in macinate sau seminte de chia sau iaurturi vegane.

Un ou are aproximativ 60 g, asa ca trebuie sa aduceti in compozitie o cantitate egala de inlocuitor.

Ca sa va fie mai usor sa intelegeti ce aveti de facut, aveti in vedere faptul ca piureul de la o jumatate de banana medie este echivalentul unui ou.

Reteta acestui chec de post cu banane si cacao este probabil cea mai simpla reteta, dar si cea mai buna. Si pentru ca se face atat de usor, va garantez ca si un copil l-ar putea face.

Ma gandesc ca data viitoare sa pun compozitia in forme de briose, iar ca decor sa folosesc felii de banane.

Nu va mai retin atentia si va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru chec de post cu banane si cacao – cel mai bun chec de post:

 

INGREDIENTE:

(Tava 11*24 cm)

2 banane foarte coapte – 220 g fara coaja

160 g zahar

1 plic zahar vanilat Bourbon

120 ml apa minerala

120 ml ulei

1 lingurita otet

1 1/2 lingurita extract vanilie sau esenta naturala de vanilie

270 g faina

1 varf cutit sare

30 g pudra de cacao neagra

1/4 lingurita pudra de scortisoara

1 plic praf de copt

50 g nuci tocate mare

Optional decor:

1 banana taiata pe jumatate

1 lingurita suc lamaie

 

PREPARARE:

Pentru inceput am pus bananele decojite cu zaharul tos, zaharul vanilat Bourbon si apa intr-un mixer vertical (sau intr-un robot). Daca aveti un blender folositi-l pe acesta.

Am mixat pana cand compozitia a devenit lichida si nu au ramas bucati de banana.

Am adaugat uleiul, otetul si extractul de vanilie si am amestecat. In alt bol am amestecat faina cu 1 praf de sare, praful de copt, pudra de cacao si pudra de scortisoara.

chec de post cu banane si cacao chec de post cu banane si cacao 4

Am turnat ingredientele lichide peste cele solide si am amestecat pana cand compozitia s-a omogenizat.

Am adaugat si nuca tocata mai mare, am amestecat pentru ultima oara, apoi am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt.

Mi s-a parunt ca am nevoie de un decor special, asa ca am taiat o banana in jumatate pe lungime.

Am aranjat jumatatile de banana cu partea sectionata in sus si am uns-o usor cu suc de lamaie pentru a impiedica oxidarea.

Puteti folosi ca decor si bucati de miez de nuca.

chec de post cu banane si cacao 5 chec de post cu banane si cacao 6

Am copt checul de post cu banane si cacao timp de 50 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

chec de post cu banane si cacao t

Cand a fost gata l-am scos din tava si l-am lasat sa se raceasca complet pe un gratar, apoi l-am feliat.

Nu-i asa ca arata tare bine?

Dar, pe langa textura frumoasa trebuie sa va spun ca este foarte gustos si aromat.

 

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

felie chec de post cu banane si cacao

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *