Prajitura rasturnata cu banane si caramel

29 octombrie 2016Diva in Bucatarie

Prajitura rasturnata cu banane si caramel. prajitura rasturnata. prajitura rasturnata cu banane. reteta prajitura rasturnata cu banane si caramel. banane reteta

Prajitura rasturnata cu banane si caramel

Prajitura rasturnata cu banane si caramel. Reteta de prajitura rasturnata cu banane si caramel

Prajitura rasturnata cu banane si caramel este un desert delicios, usor de preparat, perfect pentru momentele in care vrei să impresionezi familia și prietenii. Combinatia de banane coapte si caramel dulce adauga un gust bogat si intens, iar textura moale si pufoasa a prajiturii face ca fiecare imbucătura sa fie o adevarata placere.

Prajitura rasturnata cu banane si caramel este reteta unei prajituri frumoase, pe cat de simpla si usor de pregatit, pe atat de gustoasa.

De ce sa incerci prajitura rasturnata cu banane si caramel?

Acest desert nu doar ca are un gust extraordinar, dar si aspectul sau este impresionant.

Prajitura rasturnata este o retetă clasica ce impresioneaza prin stratul de fructe caramelizate care ajunge să fie apetisant atunci cand întorci prăjitura pe farfurie. Bananele, fiind dulci si cremoase, se imbina perfect cu caramelul, creand o simfonie de arome ce va cuceri pe oricine.

Am facut-o  avand ca inspiratie o poza pe care am vazut-o intr-o revista in avion, calatorind intre Doha si China.

Reteta era imposibil de descifrat fiind scrisa in limba araba.

I-am facut o poza sa fiu sigura ca nu uit de ea si iata ca v-am adus si voua reteta asa cum asm gandit-o, ca sa arate ca in poza. 

Semana cu cea pe care am gasit-o si pe site-ul bbcgoodfood, dar blatul era cu cacao.

Aromata si parfumata, aceasta prajitura rasturnata cu banane si caramel este una din cele mai placute surprize pentru iubitorii de banane.

Un lucru este sigur: dupa ce o incerci vei dori sa nu se termine prea repede.

Ingrediente de baza

  1. Banane – Bananele coapte si ferme sunt ideale pentru această reteta, deoarece oferă dulceata naturala si o textura cremoasa care completeaza caramelul.
  2. Caramel – Vei face caramel din zahar topit si unt 
  3. Blatul pufos – Blatul acestei prajituri este unul simplu, usor de făcut, din ingrediente de baza precum oua, zahar, unt, cacai și faina. Textura pufoasa a blatului echilibrează perfect stratul de banane și caramel.

Retete cu banane:

  1. salam de biscuiti cu banane
  2. briose marmorate cu banane si Nutella
  3. negresa cu banane.
  4. banana bread

Dar, acum va las cu reteta mea de prajitura rasturnata cu banane si caramel. Iata lista de ingrediente  si modul de preparare:

INGREDIENTE:

(forma cu diametrul de 20 cm)

Pentru caramel:

200  g zahar brun

50 ml apa

60 g unt nesarat

1/2 lingurita pasta de vanilie sau semintele de la 1 pastaie de vanilie

4 banane medii-mari

Pentru blat:

3 oua

120 g unt

100 g iaurt

200 g zahar

200 g faina

30 g praf de cacao

1 lingurita rasa praf de copt – optional

1/2 lingurita pudra de scortisoara

1/2 lingurita esenta naturala de vanilie

Cum se face?

Pentru inceput am preincalzit cuptorul la 180°C.

Prepararea caramelului

Am pus zaharul intr-o oala.

Peste acesta am turnat apa si am lasat pe foc pana s-a caramelizat.

Am luat de pe foc si am adaugat untul, apoi pasta de vanilie si am amestecat.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-1prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-2

Voi folosi o tava rotunda cu diametrul de 24 cm.

Pentru a nu pierde caramelul am tapetat-o hartie de copt. Poti folosi si o oala, caz in care nu mai pui hartie de copt.

Am turnat caramelul si l-am lasat sa se raceasca complet.

Pregatire blat

In acest timp am mixat ouale cu zaharul.

Am adaugat pe rand iaurtul si untul taiat cubulete foarte mici.

In alt bol am amestecat ingredientele solide.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-3prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-4

Am pus faina cu cacao peste compozitia cu oua, unt si iaurt.

Am adaugat esenta de vanilie si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Aranjarea bananelor in forma

Am curatat bananele de coji si le-a, taiat pe lungime in pe jumatate.

Le-am pus caramel, cu seciunea direct pe acesta. Daca vrei sa nu oxideze le poti unge in prealabil cu suc de lamaie.

Coacerea

Peste banane am turnat aluatul si l-am nivelat.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-5aprajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-6

Am copt prajitura rasturnata cu banane si caramel timp de 45-50 minute sau pana a trecut testul cu scobitoarea.

Am scos-o din cuptor, am lasat-o in jur de 5 minute sa se raceasca.

In acest timp aluatul absoarbe din lichidul caramelului.

Am pus un platou peste prajitura si am rasturnat-o intorcand platoul invers cu viteza, astfel incat partea cu caramel sa fie in sus.

Am ridicat hartia de copt si am lasat prajitura sa se raceasca putin inainte sa o tai.

Cum se serveste prajitura rasturnata cu banane si caramel?

Aceasta prajitura se serveste de obicei calduta, dar poate fi delicioasă si rece.

Pentru o experienta de neuitat o poti manca cu frisca, inghetata de vanilie sau putin sos de caramel suplimentar.

Este pur si simplu delicioasa!

Arata superb cu bananele care au un aspect lucios si apetisant.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel_-felie

Prajitura rasturnata cu banane și caramel este un desert spectaculos, usor de preparat, care impresioneaza prin combinatia sa de arome intense si texturi contrastante.

Incearca reteta și bucura-te de un desert perfect! 

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua. Iti las mai jos reteta mea de chec rapid cu banane si nuca

 

Ma gasesti si pe Instagram – daca apesi aici. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Foarte apetisantă.Încercați să nu tapetați tava cu hârtie de copt și veți obține o prăjitură care absoarbe tot caramelul.

  2. Se pune unt crud într-o tigaie se ocupa tot fundul È›iganii cu el impingadu-l cu mana uÈ™or. Se taie bananele egale de 3,4 cm È™i se înfig în unt aÈ™a fel ca ele sa stea „în picioare” inprealabil se pune zahar, vanilie, piper rosu peste unt. Odată aÈ™ezate bananele ele ocupa toată tigaia stand strâns unite. Peste ele se aÈ™ează o foaie de aluat de cumpărat, care se taie rotund È™i care se introduce cu un cuÈ›it bine sub fundul fiecărei banane. Se da la foc mic tigaia pana când zaharul forfaie È™i devine caramel, după care se pune în cuptor la rumenit. Când se scoate se pune iar pe foc È™i se scutura bine tigaia ca să se desprindă de pe fund È™i se răstoarnă tigaia pe un platou.

  3. Eu fac de multi ani ceva asemanator dar cu felii de mere .Merita sa incercati ! Tava nu trebuie tapetata cu hartie ,e suficient sa puneti caramelul si sa acoperiti fundul si marginile tavii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *