fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA RASTURNATA CU BANANE SI CARAMEL

October 29, 2016 | CATEGORIA

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel_divainbucatarie

Prajitura rasturnata cu banane si caramel m-a cucerit din momentul in care am vazut-o intr-o revista in avion, calatorind intre Doha si China. I-am facut o poza sa fiu sigura ca nu uit de ea si iata ca v-am adus si voua reteta. 🙂

Bananele nu raman la fel de frumoase a doua zi. Gustul ramane la fel de bun, dar aspectul nu mai este acelasi. De aceea recomand ca aceasta prajitura sa fie facuta si mancata in ziua in care o pregatim.

Poate ar trebui mai mult caramel, poate ar fi fost bine sa umezesc bananele cu putin suc de lamaie ce ar impiedica oxidarea, dar aceasta este tema mea pentru viitor. Momentan ma bucur de reteta cea mai buna si mai usor de pregatit a unei prajituri rasturnate cu banane si caramel.

Daca nu avem 4 banane in casa, pentru a realiza toppingul ca al meu, putem sa taiem 1-2 banane in rondele. Cred ca ar fi simpatica si aceasta prezentare.

Am ales un blat cu cacao pentru a scoate in evidenta culoarea bananelor. Nu-I asa ca se vede frumos contrastul acesta?

Am pregatit de-a lungul timpului  multe retete cu banane, dar cred ca salamul de biscuiti cu banane a fost cel care a starnit cele mai multe reactii “wow” printre prietenii copilui meu, apoi briosele marmorate cu banane si Nutella,in timp ce adultii au apreciat negresa cu banane.

Cand dai o cautare pe google cel mai cautate par a fi retetele de banana bread, asa ca ma gandesc sa pregatesc si eu mai multe variante.

Dar, acum va las cu reteta mea de prajitura rasturnata cu banane si caramel. Iata de ce aveti nevoie  si modul de preparare:

INGREDIENTE:

150  g zahar brun

50 ml apa

60 g unt nesarat

1/2 lingurita pasta de vanilie sau semintele de la 1 pastaie de vanilie

4 banane medii-mari

Pentru blat:

3 oua

120 g unt

100 g iaurt

200 g zahar

200 g faina

30 g praf de cacao

1 lingurita rasa praf de copt – optional

1/2 lingurita pudra de scortisoara

1/2 lingurita esenta naturala de vanilie

PREPARARE:

Punem zaharul intr-o oala, adaugam apa si lasam pe foc pana se caramelizeaza. Luam de pe foc, adaugam untul, apoi pasta de vanilie si amestecam bine.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-1prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-2

Tapetam o tava rotunda cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt si turnam caramelul, apoi il lasam sa se raceasca complet.

In acest timp mixam ouale cu zahar, adaugand pe rand iaurtul si untul taiat cubulete foarte mici. Amestecam separat ingredientele solide pana se omogenizeaza.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-3prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-4

Curatam bananele de coji, le taiem pe jumatate, apoi le punem peste caramel, asa cum se observa in poza. Punem faina cu cacao peste oua, unt si iaurt, adaugam esenta de vanilie, mixam pana se omogenizeaza compozitia, apoi turnam aluatul peste banane, avand grija sa nivelam inainte de a muta tava in cuptor.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-5aprajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-6

Coacem prajitura rasturnata cu banane si caramel in cuptorul preincalzit la 180° timp de 45-50 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Scoatem tava din cuptor, o lasam in jur de 10 minute sa se raceasca – in acest timp aluatul absoarbe din lichidul caramelului. Punem un platou peste prajitura si o rasturnam pe platou cu viteza, astfel incat partea cu caramel sa fie in sus. Ridicam hartia de copt si lasam prajitura sa se raceasca inainte a fi taiata. Eu nu am rezistat. 🙂 ))

Pur si simplu delicioasa!

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel_-felie

De preferat ar fi sa o mancam in prima zi, caci isi va schimba culoarea pana a doua zi – isi pastreaza gustul, dar nu si culoarea.

Pofta buna!

Daca va place reteta si o pregatiti, va astept pozele. Daca ii dati un share, va multumesc! 🙂

Comentarii

  • Gabriela

    Foarte apetisantă.Încercați să nu tapetați tava cu hârtie de copt și veți obține o prăjitură care absoarbe tot caramelul.

  • Adriana

    Am o întrebare, bananele nu se facă urâte daca prăjitură nu e mâncată imediat?

  • petru

    Multumesc Incerc s-al fac si apoi va povestesc .

  • Alexandra

    Bună! Caramelul meu nu se intareste peste el ada moale trebuiesc așezate bananele?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *