Tocanita de vita cu legume
Tocanita de vita cu legume
Tocanita de vita cu legume
Tocanita de vita cu legume sau boeuf bourguignon.
Bucatile de carne de vita fragede si suculente, imbracate intr-un sos savuros cu vin rosu, sunt perfecte pentru pranz sau cina.
Desi par multe etape si un timp mare de asteptare pentru gatire in cuptor, reteta se face usor.
Se poate prepara atat pe aragaz, cat si la cuptor sau intr-un crock pot.
Orice metoda ai alege vei fi incantat de gustul final.
Nu trebuie sa ai experienta in bucatarie pentru a gati aceasta reteta.
Tocanita de vita cu legume este reteta din bucataria franceza cunoscuta sub numele de boeuf bourgonion/ beef bourgonion.
Cei mai multi o cunosc fie din filmul despre Julia Child, fie chiar din cartea de bucate scrisa de aceasta.
Plecand de la aceasta reteta am facut de-a lungul timpului tocanita si cu alte tipuri de carne.
Alte retete Bourguignon:
O alta reteta asemanatoare este si celebra coq au vin.
Sfaturi
- Foloseste o oala din fonta cu capac. Daca este o oala buna poti gati toate etapele in ea fara sa o speli sau sa apelezi la alte vase de gatit.
- Daca sosul se ingroasa prea tare poti sa mai adaugi putina supa de vita sau passata de rosii si il fierbi cateva minute.
- Nu adauga ciupercile prea devreme caci se vor gati excesiv si rezultatul final nu va fi ce trebuie.
- NU omite vinul din sos! Acesta da gustul si aroma preparatului.
- Foloseste un vin rosu de calitate. Iti recomand sa il pui pe cel pe care il vei servi la masa, alaturi de tocanita.
Ce vin sa folosesti?
Un vin potrivit este Merlot demisec de la Beciul Domnesc.
Are nuante fructate de zmeura, coacaze negre si cirese.
Se recomanda a fi asociat cu branzeturi, carne rosie, vanat.
Temperatura ideala pentru a fi servit este de 16-18°C.
Cu ce poti servi tocanita de vita cu legume?
Prima alegere este piure de cartofi.
O poti servi si alaturi de paste, orez sau mamaliga.
Este atat de gustoasa si aromata ca poate fi mancata si simpla, cu paine si o salata verde alaturi.
Iti las pentru inceput reteta de tocanita de vita cu legume – boeuf bourguignon – in format video.
Mai jos gasesti lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Pentru inceput am taiat carnea de vita in cuburi de marime potrivita pentru a fi mancate. Este indicat sa folositi carne pentru gulas sau brisket. Am tapetat carnea cu un servet de hartie pentru a le usca apoi am presarat putina faina.
- Am curatat si taiat ceapa. Apoi am feliat tijele de apio. Morcovii i-am taiat in rondele.
- In oala in care urmeaza sa gatesc am incins uleiul si am calit baconul. Cand s-a rumenit uniform si era crocant l-am scos si am adaugat carnea de vita. Pentru ca am avut o cantitate mare am prajit-o in doua transe.
- Cand s-a rumenit uniform am scos-o si am adaugat ceapa, morcovul si telina. Dupa 3-4 minute, cand s-au inmuiat putin, am adaugat usturoiul tocat marunt. Am lasat maxim un minut, apoi am pus la loc in oala baconul si carnea.
- In acest moment am asezonat cu sare si piper si am adaugat pasta de rosii. Pentru aceasta reteta am ales un Merlot demisec de la Beciul Domnesc. Are nuante fructate de zmeura, coacaze negre si cirese. Am turnat 200 ml.
- Am adaugat passata de rosii si supa concentrata de vita. Pentru arome am folosit cimbru uscat si o frunza de dafin.
- Am pus capacul, apoi am mutat oala in cuptorul preincalzit la 180°C. Are nevoie de doua pana la trei ore pentru ca sosul sa scada si sa se ingroase. Verificati dupa doua ore din 15 in 15 minute. Cand sosul a inceput sa capete consistenta si a scazut considerabil am trecut la pregatirea ciupercilor. Dupa ce le-am curata bine le-am taiat in jumatate pe cele mici si in trei sau patru pe cele mai mari.
- Intr-o tigaie foarte larga am incins uleiul de masline si am topit untul. Am pus ciupercile, am presarat sare si le-am gatit la foc iute pana cand s-a evaporat lichidul si s-au rumenit frumos pe toate partile.
- Le-am pus in tocanita, am amestecat, apoi am pus iar oala la cuptor pentru alte 15 minute. Cand a fost gata am adaugat patrunjelul proaspat tocat si am amestecat. Am mancat tocanita cu piure de cartofi dar puteti alege pe post de garnitura si paste, orez sau mamaliga.
- Am avut alaturi si un pahar de Merlot demisec de la Beciul Domnesc. Va invit sa faceti si voi aceasta tocana si sa o asociati cu vinul pe care vi l-am propus, caci mi se pare cea mai buna combinatie.
Notă
Carnea de vita merge cel mai bine cu un vin rosu alaturi. Iti recomand sa folosesti un vin bun atat pentru sos, cat si pentru a-l asocia cu preparatul.
Daca iti ramane tocanita de vita cu legume pentru a doua zi o poti incalzi pe aragaz sau in cuptorul cu microunde.
In cazul in care faci o cantitate mai mare o poti pastra in congelator pana la trei luni.
Foarte buna!
multumesc!
Foarte buna
Multumesc!