Orez cu praz
Orez cu praz. Reteta de orez cu praz. Pilaf de orez cu praz. Mancare de praz cu orez. Praz cu orez.

Orez cu praz – reteta simpla, gustoasa si de post
Orezul cu praz este una dintre acele retete simple, rapide si delicioase, perfecte atat ca mancare de post, cat si ca garnitura pentru carne sau peste. Inspirata din bucataria greceasca (prasorizo), aceasta reteta este usor dulceaga, aromata si cremoasa — o combinatie ideala pentru zilele in care vrei ceva bun si sanatos, fara efort.
De ce sa incerci reteta de orez cu praz
✔️ Este o reteta ieftina si sanatoasa, perfecta pentru zilele de post.
✔️ Se prepara rapid, in mai putin de 30 de minute.
✔️ Prazul ofera o aroma delicata, dulce si foarte placuta.
✔️ Poate fi servit ca fel principal sau ca garnitura la peste sau carne.
Sfaturi si trucuri pentru cel mai bun orez cu praz
- ✔️Poti adauga seminte de pin prajite pentru un plus de textura.
- ✔️ Daca nu tii post, serveste cu branza feta sau parmezan ras.
- ✔️ Pentru un plus de culoare, adauga morcov ras sau ardei rosu.
Merge de minune si cu putin suc de lamaie adaugat la final.
Iata de ce ai nevoie pentru a-l pregati.

Mai multe retete de orez de post:
Iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de orez cu praz.
INGREDIENTE:
(pentru 4 portii)
200 g orez
4-5 linguri ulei masline (cat sa fie fundul tigaii acoperit usor de ulei)
2 bucati praz medii
3 cepe verzi
1 ceapa galbena
2-3 catei usturoi
1 lingura varfuita seminte de pin
700 ml supa legume / apa
1/2 lingurita oregano uscat
sare
piper proaspat macinat
1/2 legatura patrunjel verde
TIMP PREGATIRE: 10 min
TIMP GATIRE: 25-30 min
PREPARARE:
Pregatirea legumelor
Curatam prazul si il taiem rondele subtiri. Tocam ceapa marunt si, daca dorim, adaugam si putin usturoi pentru aroma.
Calirea bazei
Intr-o tigaie sau cratita adanca, incalzim uleiul de masline. Calim ceapa si prazul timp de 3-4 minute, pana se inmoaie usor si devin translucide.
Adaugarea orezului
Adaugam orezul spalat si scurs, amestecam 1-2 minute pentru a se acoperi uniform cu ulei si aromele din tigaie.
- Fierberea
Turnam treptat supa de legume fierbinte (sau apa) si amestecam usor. Condimentam cu sare, piper si oregano. Lasam sa fiarba la foc mic, acoperit partial, pana cand lichidul este absorbit si orezul devine cremos.
Finalizarea
Cand orezul este gatit, luam vasul de pe foc, adaugam patrunjel verde tocat si, optional, un strop de ulei de masline.
A iesit o minunatie de orez cu praz!
Cum se serveste
Orezul cu praz se serveste cald sau la temperatura camerei, alaturi de un file de peste, pui la gratar sau simplu, ca fel principal usor si sanatos de post.
Este o reteta pe care o vei repeta des — simpla, aromata si plina de prospetime!

te ionvit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.
Ador prazul (si nu-s olteanca!) si ador orezul, dar pana acum nu le-am combinat! Neaparat trebuie sa incerc!!
O bunatate de mancare!
Daaa, cred ca e asa de buuun! Trebuie neaparat sa incerc, mai ales ca sunt 2 favorite aici: praz si orez 😛