Spaghetti all’Amatriciana. Reteta Spaghetti all’Amatriciana. Cum se face reteta de spaghetti all’Amatriciana. Spaghetti cu sos de rosii si bacon. Paste Amatriciana, reteta italiana.
Spaghetti Amatriciana este o reteta celebra de paste din bucataria italiana. Isi are originile in Amatrice (de aici si numele), un orasel din zona Rieti.
In ceea ce priveste reteta exista multe discutii legate de ingredientele folosite: ceapa, usturoi, ardei iute, branza sau carnea folosite. Chiar si tipul de paste pot fi un subiect important.
Pentru o reteta autentica de spaghetii all’Amatriciana se foloseste guanciale, adica gusa de porc cu suvite de carne, crud uscata si sarata.
Din pacate in tara noastra este greu de procurat acest tip de carne, asa ca poate fi inlocuita cu pancetta sau bacon. Este insa important ca acestea sa fie taiate in fasii, nu cuburi.
Se foloseste putin ulei de masline sau ulei de floarea soarelui daca tipul de carne nu are multa grasime.
Vinul poate fi un ingredient optional, dar cu siguranta aduce un plus de gust.
In cele mai multe retete italiene de spaghetti all’Amatriciana pe care le-am citit nu se folosesc ceapa si uturoi, in schimb cele mai multe contineau ardei iute.
In ceea ce priveste branza poti folosi branza Pecorino Romano, pe care o gasesti in toate supermarketurile.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
In concluzie, pentru reteta de spaghetti all’Amatriciana ai nevoie de spaghetti, guanciale(bacon), pulpa de rosii, ardei iute si branza pecorino.
Atat de simplu si atat de bun!
Reteta autentica a acestor paste contine spaghetti, asa ca am ales spaghetti din grau dur de la Antonio diVaio.
Imi place gustul si textura lor dupa fierbere, dar si pentru ca nu se lipesc intre ele.
Sunt hranitoare, contin vitamine, minerale si antioxidanti ce vin din graul dur si merg de minune cu acest sos.
Pentru ca reteta de spaghetti all’Amatriciana sa iti iasa perfect ai grija sa folosesti 1 l de apa si 1 lingurita de sare pentru 100 g de paste.
Nu pui ulei in apa si nu le clatesti dupa fierbere!
Pastele se pun in apa clocotita, iar timpul de fierbere se cronometreaza din momentul in care apa incepe sa clocoteasca iar.
Cu paste Antonio diVaio am pregatit retete ce au devenit preferatele celor care ma urmaresc:
Acestea fiind spuse iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru reteta de spaghetti all’Amatriciana.
Ingrediente Spaghetti all’Amatriciana:
250 g Spaghetti din grau dur Antonio DiVaio
400 g Pulpa de rosii
120 g Slanina de porc cruda uscata (neafumata)
80 g Pecorino Romano
50 ml vin alb
ulei de masline
sare
piper proaspat macinat
1 ardei iute
Mod de preparare Spaghetti all’Amatriciana
Pentru inceput las reteta in format video. Mai jos gasesti explicatiile scrise.
Cum sa faci spaghetti all’Amatriciana:
Am pus apa pentru paste la fiert. In acest timp am ras branza Pecorino Romano.
Am taiat un ardei iute in jumatate pe lungime si am indepartat semintele.
Cand apa a dat in clocot am adaugat sare, apoi am pus spaghetti la fiert. Le-am lasat sa fiarba timp de 8 minute.
Intr-o tigaie foarte larga si adanca am incins putin ulei de masline.
Nu am gasit slanina crud uscata, asa ca am folost niste bacon taiat fasii.
L-am lasat pe foc pana cand s-a rumenit frumos. Am stins cu vin si am lasat pana cand alcoolul s-a evaporat.
Am scos baconul din tigaie si am pus ardeiul iute. L-am lasat in jur de 1 minut, apoi am adaugat pulpa de rosii si am asezonat cu sare si piper.
Dupa proximativ 8 minute de fiert la foc mic am scos ardeiul iute, am pus baconul inapoi in tigaie si am mai lasat sa fiarba impreuna.
Am pus pastele peste sos, am oprit focul si amestecat usor.
Daca sosul a scazut prea mult puteti adauga 50 ml din apa in care au fiert pastele.
Am presarat branza si am amestecat pentru ultima oara.
Spaghetti imbracate in sosul all’Amatriciana sunt gustoase, hranitoare si usor de preparat.
Se servesc fierbinti.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Comentarii