Prajitura cu foi de cacao si crema de zmeura
Prajitura cu foi de cacao si crema de zmeura
Prajitura cu foi de cacao si crema de zmeura
Prajitura cu foi de caco si crema de zmeura este super delicioasa si se face foarte usor!
Este o prajitura rapida cu foi de pandispan cu cacao si crema delicioasa si proaspata de zmeura cu ciocolata alba, mascarpone si iaurt.
In maxim 4o minute, daca ai toate ingredientele la indemana si putina experienta in bucatarie, vei putea pune prajitura in frigider.
Poti sa o pregatesti cu o zi sau doua inainte de un eveniment. Este potrivita si pentru masa in familie sau pentru simplul rasfat al celor dragi.
Prajiturile cu foi din pandispan se fac rapid, caci blaturile se coc in 10-15 minute, in functie de grismea blatului si puterea cuptorului.
Nu aveam in colectia prajiturilor cu foi o reteta de vara, cu crema de fructe, asa ca am remediat aceasta problema.
Daca vrei poti sa folosesti capsuni prelungind sezonul retetei de fata din aprilie pana in iulie.
Dar, in supermarket gasesti zmeura oricand, din fericire.
Mai multe prajituri cu foi din pandispan:
- 1. prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie
- 2. prajitura duet in alb si negru
- 3. prajitura cu foi si crema de ness
- 4. prajitura televizor
Am strans intr-o postare mai multe prajituri cu zmeura. Le gasesti daca apesi aici.
Daca vrei sa o colorezi natural mai intens poti folosi pudra de zmeura sau de sfecla rosie. Poti folosi si cateva picaturi de colorant alimentar.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de prajitura cu foi de cacao si crema de zmeura:
INGREDIENTE:
pentru 1 foaie in tava mare de cuptor
3 oua mici sau 2 mari
150 g zahar
50 ml lapte
25 ml ulei
110 g faina
25 g pudra de cacao
5 g praf de copt
30 ml apa fierbinte
Pentru crema:
220 g zmeura
100 g zahar
100 g ciocolata alba
200 ml smantana pentru frisca 32% grasime + 1 lingura zahar pudra
100 g iaurt grecesc cu zmeura
250 g mascarpone
1 lingura gem coacaze sau gem zmeura – pentru culoare
20 g gelatina pudra
50 ml apa rece
Pentru decor:
150 -200 g zmeura
10 g gelatina rosie pentru decor
100 ml apa
25 g zahar
cateva frunze de menta
PREPARARE:
Am preincalzit cuptorul la 180°C fara ventilatie.
Pregatire foi
Am mixat ouale cu un varf cutit de sare pana au au devenit o spuma, apoi am adaugat zahar in trei transe, amestecand dupa fiecare in parte in jur de 2 minute.
Am turnat uleiul si laptele si am mixat putin, pana s-a omogenizat.
Apoi am amestecat intr-un bol faina cu pudra de cacao si praful de copt, apoi le-am incorporat treptat in compozitia de oua amestecand usor cu un tel.
Am turnat apa fierbinte peste aluat si am amestecat de jos in sus, cu telul, pana s-a omogenizat.
Coacere si racire
Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt.
Pentru ca acesta sa fie intins uniform am manevrat tava in asa fel incat aluatul sa ajunga in toate colturile. La final am tarntit tava de masa (de la o inlatime foarte mica).
Aceasta manevra asigura aerarea blatului si uniformizarea finala.
Am copt blatul timp de 9 minute. In functie de puterea cuptorului poate fi gata in 8-10 minute.
Dupa coacere l-am scos si l-am lasat pe un gratar sa se raceasca. Hartia am desprins-o dupa racirea completa. Daca da semne ca nu se desprinde usor poti folosi un cutit cu lama lunga foarte subtire si bine ascutita.
Pregatire crema
Cat timp s-a copt blatul si s-a racit am trecut la pregatirea cremei.
In primul rand am pus gelatina pudra intr-un vas si am turnat apa rece peste ea. Am amestecat rapid si am lasat-o sa se hidrateze.
Am mixat smantana pentru frisca cu zahar pudra pana a devenit o crema mai tare. Nu mixa prea tare ca sa nu devina untoasa! Peste aceasta am pus iaurtul grecesc de zmeura si am mixat putin.
Am adaugat crema mascarpone si am continuat sa mixez pana s-a omogenizat compozitia.
Am pasat zmeura cu o furculita si am adaugat zaharul. Le-am fiert in jur de 3-4 minute, timp crenometrat din momentul in care a dat in clocot.Am dat zmeura prin strecuratoare pentru a elimina semintele.
Am pus ciocolata alba si am intors vasul pe foc pentru 1 minut sau pana cand aceasta s-a topit.
Apoi am luat de pe foc, am pus gelatina care s-a transformat intr-o masa compacta peste zmeura cu ciocolata si am amestecat foarte bine pana cand s-a dizolvat.
Am turnat-o peste crema de zmeura si am mixat rapid. Am luat cu o spatula crema de pe peretii vasului si am mixat iar.
La final am pus vasul in frigider pentru 30 minute.
Asamblare
In acest timp am taiat marginile blatului, apoi dreptunghiul obtinut l-am taiat in jumatate pe lungime. Fiecare jumatate a mai fost taiata inca o data in jumatate. Am obtinut 4 fasii de marime egala.
Pentru asamblare prajiturii am pus pe un platoul primul blat, l-am uns cu crema, apoi inca un blat si iar crema, pana am terminat blaturile. Am pastrat crema pentru a unge si ultimul blat.
Am pus prajitura in frigider pentru o ora, aoi am decorat-o cu zmeura. Ca sa fie usor de feliat am taiat zmeura in jumatate si am aranajat fructele pe prajitura cat mai lipite intre ele.
Am dizolvat in 100 ml apa 25 g zahar, apoi gelatina rosie. Am pus pe foc ibricul pana cand lichidul a ajuns aproape de punctul de fierbere, apoi cu lingura am turnat peste fructe lichidul cat era inca cald/fierbinte.
Gelatina rosie se va intari imediat cum intra in contact cu fructele rosii, dar prajitura mai are nevoie sa stea in frigider minim 3 ore inainte sa fie feliata.
Servire
Inainte de servire poate fi decorata cu frunze de menta.
Prajitura cu foi de caco si crema de zmeura este atat de buna incat nu te vei satura cu o felie!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa te abonezi la canalul de YouTube pentru mai multe retete simple si delicioase, cum ar fi de exemplu reteta acestui tort cu iaurt si ananas fara coacere: