fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA “DUET IN ALB SI NEGRU”

December 18, 2019 | CATEGORIA

Prajitura “Duet in Alb si Negru” este o prajitura simpla, eleganta si fina ce nu are nevoie de straturi generoase de crema pentru a scoate in evidenta gustul si aromele din fiecare strat.

Blatul alb cu vanilie si cel colorat cu rom sunt unite de un strat subtire de crema de ciocolata ce a fost aromata cu scortisoara si lichior de portocale.

Blaturile sunt simple, pufoase, de pandispan. Reteta nu este complicata, se face usor, cu ingrediente pe care le aveti de obicei in casa. Daca va lipseste lichiorul de portocale puteti pune 1 lingurita esenta de portocale.

Prajitura “Duet in alb si negru” este o prajitura realizata de mine 100%. Sunt sigura ca exista multe retete pe net care seamana cu ceea ce am facut eu aici, dar compozitia blaturilor sigur nu este la fel. Si nici crema care le uneste. Am plecat de la o alta reteta simpla: prajitura zi si noapte. In timp ce priveam pozele de pe blog, imi imaginam cum ar arata o prajitura cu blaturi ce alterneaza in culori. O bucata cu 2 straturi de cacao si una cu 2 straturi de vanilie. Si, pentru a fi transformata intr-o reteta speciala am unit blaturile cu o crema de ciocolata aromata.

Blaturile prajiturii “Duet in Alb si Negru” nu au nevoie de praf de copt. Ies foarte pufoase daca ouale sunt mixate bine, pana se topeste zaharul. Cu cat le mixati mai mult, cu atat mai pufoase vor iesi. Tot din acest motiv am inlocuit o parte din faina cu amidon. Mi se pare ca acesta ajuta mult aluaturile pentru blaturi sa fie mai fine si mai pufoase.

In plus, prajitura am gandit-o special pentru a oferi cate 2 bucati  la o portie. Cum ar putea fi un duet daca nu ai avea o pereche?

Prajitura “Duel in Alb si Negru” este delicata, simpla si eleganta, fara sa fie nevoie de decoruri complicate. Eu am folosit fulgi de ciocolata cumparati, dar puteti pune in congelator o ciocolata pentru doua ore, apoi o raschetati cu un cutit si obtineti cel mai simplu decor. Puteti pune si alte ornamente din zahar sau ciocolata. Decorul ramane sa il alegeti voi, in functie de inspiratie sau ce aveti la indemana.

Prajitura aceasta se face foarte usor si se termina foarte repede. In maxim o ora o aveti asamblata si poate fi portionata. Folositi un cutit foarte bine ascutit ca sa puteti taia prajitura frumos.

Mai multe prajituri deosebite, ce pot fi servite la o masa festiva sau pentru masa de Craciun / masa pentru Sarbatori Pascale, gasiti in acest link. Retetele de prajituri cu foi le-am pus separat, doar pe ele, intr-o colectie pe care o puteti gasi aici. 

Daca vreti sa vedeti cum se face prajitura “Duet in Alb si Negru” va las mai jos lista de ingrediente si modul de prezentare prezentat pas cu pas.

 

INGREDIENTE:

(tava 32-36 cm)

Pentru blat cu vanilie:

4 oua

1 varf cutit de sare

100 g zahar

2 plicuri zahar vanilat

1/2 lingurita pasta de vanilie sau 1/4 lingurita esenta vanilie naturala

70 g faina

30 g amidon

Pentru blat cu cacao:

4 oua

1 varf cutit de sare

100 g zahar

2 plicuri zahar vanilat

cateva picaturi esenta rom / coniac

50 g faina

30 g amidon

20 g pudra neagra de cacao

Pentru crema de ciocolata:

250 g ciocolata neagra

120 g ciocolata cu lapte

50 g unt

300 ml smantana pentru frisca min 30% grasime

3 linguri lapte

1/2 lingurita scortisoara

2 lingurite lichior de portocale

Pentru decor:

fulgi de ciocolata neagra si alba sau decoruri din zahar

PREPARARE:

Pentru a face prajitura “Duet in Alb si Negru” am inceput cu pregatirea blatului vanilat. Am pornit cuptorul pe ventilatie la 180°C, apoi am mixat ouale cu un varf cutit de sare, zaharul tos si cel vanilat timp de 5 minute, la viteza mare. Ouale si-au dublat volumul si au devenit cremoase.

Am adaugat pasta de vanilie si am amestecat putin. Daca folositi esenta naturala sau alat esenta o puneti doar dupa ce adaugati faina.

Am incorporat faina cernuta in prealabil si amestecata cu amidonul. Am pus aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt 15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

Cat timp s-a copt blatul cu vanilie am spalat paletele de la mixer si bolul, apoi am pus 4 oua intregi in vasul mixerului, am adaugat varf cutit de sare, zahar tos si zahar vanilat si am mixat 5 minute la viteza mare.

Am incorporat faina cernuta cu amidon si praf de cacao (cacao in mod special pentru ca face bulgarasi), apoi am pus cateva picaturi de esenta de rom si am amestecat. Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt 15 minute.

Cat timp s-a copt blatul cu cacao am inceput sa pregatesc crema de ciocolata. Am pus la topit la baine-marie ciocolata cu 3 linguri lapte. Cand s-a topit ciocolata am luat-o de pe foc, am pus untul si am amestecat, am adaugat scortisoara si lichiorul de portocale, apoi am turnat treptat smantana pentru frisca mixand la viteza medie spre mare. Am continuat acest lucru pana am terminat smantana pentru frisca. Doamne, cum miroase crema aceasta!

Am lasat blaturile sa se raceasca, apoi le-am taiat in 3. Am folosit o linie pentru a le taia, astfel incat toate sa aiba aceeasi dimensiune.

Am grupat blaturile astfel incat sa alternez culorile.

Peste blatul alb am pus crema, apoi blat cu cacao, crema si iar blat vanilat.

Peste blatul cu cacao am pus crema, apoi blat vanilat, crema si iar blat cu cacao.

In concluzie obtinem 2 randuri de prajitura cu crema in strat subtire intre foi, dar avem grija sa pastram crema si pentru a le glazura.

Am taiat cuburile de prajitura dupa 30 minute, dar nu am pus prajitura in frigider in acest timp.

Asa cum va spuneam in descriere, am folosit fulgi de ciocolata pentru decor, dar voi puteti pune orice va place.

Daca se intareste crema si nu se lipesc fulgii  sau alte decoruri puteti sa incalziti un cutit cu lama lata la flacara focului si il plimbati usor peste crema.

Crema se va topi usor si puteti presara decorurile, ce se vor lipi in acest moment.

Va doresc spor la prajiturit. Sunt sigura ca o sa va placa prajitura “Duet in Alb si Negru”.

Ma gasiti si pe YouTube cu retete simple si delicioase, asa ca va invit sa va abonati:

Daca vreti sa ma urmariti si pe Instagram va las aici contul meu:

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *