fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU FOI CU NUCA SI CREMA DE VANILIE

December 10, 2021 | CATEGORIA

prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie divainbucatarie v

Reteta de prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie este pur si simplu senzationala. Se face foarte usor caci foile sunt din pandispan.

Mi se pare una din cele mai simple prajituri cu foi, iar gustul este atat de bun incat va trece cu siguranta in topul retetelor preferate.

Prajiturile cu nuca sunt preferate in sezonul rece, dar recunosc ca eu le pregatesc si vara, cand mi se face pofta.

De-a lungul vremii am pregatit multe prajituri cu foi, iar cele cu nuca si albusuri sunt cu adevarat speciale.

Prajiturile cu foi de bezea cu nuca pregatite de mine, aflate in topul preferintelor celor care imi urmaresc blogul sunt Krantz (reteta este aici) si Deliciu (reteta aici).

Mai multe retete de prajituri cu foi gasesti daca apesi aici.

prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie o

Prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie face parte din categoria retetelor de prajituri cu foi ideale pentru sarbatori sau evenimente.

Sunt un mare fan al prajiturilor cu nuca, iar acest lucru il puteti observa daca dati o simpla cautare dupa termenul “nuca”.

Am pregatit la un moment dat o colectie cu retete de prajituri, torturi si cozonaci cu nuca. O voi actualiza zilele acestea, dar o las oricum aici.

Atunci cand am pregatit reteta mi-am dorit sa fie de tipul prajiturii Krantz, dar sa fie mult mai simplu si mai rapid.

Combinatia foilor cu nuca si crema de vanilie este deja celebra, asa ca am plecat de la aceasta si am ajuns la o prajitura extraordinar de usor de pregatit, dar si foarte buna.

Ce poate fi mai placut decat sa te bucuri de anotimpul acesta frumos, avand alaturi oameni dragi cu care sa imparti o prajitura buna?

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie explicat pas cu pas:

 

INGREDIENTE:

Pentru foi:

(marime tava: 40*28 – la final au iesit 36 bucati de 4*3 cm)

6 oua

150 g zahar

150 g nuci macinate fin

80 g gaina

1 varf cutit de sare

Pentru crema:

400 ml lapte

3 galbenusuri

100 g zahar

20 g faina

20 g amidon

semintele de la o pastaie de vanilie

200 g unt moale – 82% grasime

1/2 lingurita pasta de vanilie (esenta naturala de vanilie)

Pentru decor:

 

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit foile. Ar fi ideal sa aveti 2 tavi de aceeasi marime sau macar o forma dreptunghiulara cu pereti ajustabili.

Aceasta poate fi pusa direct pe tava mare de cuptor tapetata cu hartie de copt.

Am pus ouale intr-un bol mare ( pe care la-m cantarit in prealabil), am pus peste ele un varf cutit de sare si zaharul si am mixat in jur de 6-8 minute.

Am oprit mixerul cand aproape ca si-au triplat volumul si am obtinut o spuma deschisa la culoare.

Am incorporat faina si nucile macinate fin si am amestecat usor, de jos in sus, pana s-a omogenizat compozitia.

In acest moment am cantarit bolul cu aluat. Dupa ce am scazut cantitatea initiala a fost usor sa impart cantitatea de aluat in jumatate.

prajitura cu foi de blat cu nuca si crema de vanilie 1 prajitura cu foi de blat cu nuca si crema de vanilie 2

Am copt pe rand doua foi de aluat in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 13 minute.

Este posibil sa fie gata si in 10 minute, asa ca stati cu ochii pe cuptor. Cand au fost gata le-am scos si le-am lasat sa se raceasca.

Am trecut la pregatirea cremei.

Am scos semintele din pastaia de vanilie, le-am pus in lapte impreuna cu pastaia, apoi am incalzit laptele.

Intr-un vas am amestecat cele 3 galbenusuri cu zaharul, faina si amidonul pana am obtinut o compozitie omogena.

Am dizolvat galbenusirile cu faina folosind o treime din laptele caldut, apoi le-am turnat peste restul de lapte, am intors oala pe aragaz, la foc mic, continuand sa fierb si sa amestec foarte des pana a capatat consistenta unei budinci. In momentul in care crema a dat semne ca incepe sa se ingroase am scos pastaia de vanilie din oala. Am pus o folie alimentara direct pe acesta si am lasat-o sa se raceasca.

prajitura cu foi de blat cu nuca si crema de vanilie 3

In acest timp am dezlipit hartia de foile racite si le-am taiat pe lungime in jumatate, obtinand astel 4 foi cu dimensiuni de 12*36 cm (foarte simplu de taiat apoi in cuburi folosind o linie).

Am cantarit un bol, am mutat crema foarte putin calduta in acesta, apoi am adaugat untul moale, taiat in cuburi si pasta de vanilie. Am mixat foarte bine si am pus crema in frigider 30 minute.

Folosind cantarul am impartit crema in trei parti egale, apoi am trecut la asamblarea prajiturii.

Am uns prima foie cu nuca cu o treime din cantitatea de crema, am acoperit crema cu o alta foie si am continuat operatiunea pana am terminat crema si foile.

Ultima foaie a fost acoperita cu Nutella (sau alta crema de ciocolata) in strat foarte subtire si nuca macinata.

Pentru a nu murdari cuburile cu crema de ciocolata am taiat prajitura inainte sa o decorez.

Am taiat cuburi cu dimensiuni de 4*3 cm, adica 36 cuburi mici. Dar, marimea cuburilor o alege fiecare dupa cum ii place.

Decorul este optional. Prajitura poate fi doar pudrata cu zahar sau poate ramane simpla.

Am taiat capetele pentru a o indrepta si mi-au placut la fel de mult ca si cuburile ce aveau Nutella.

Prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie nu va lipsi de pe masa noastra de sarbatori.

Aceasta poate fi pastrata in frigider pana la 7 zile. Dar, credeti ca rezista atat dfe mult timp?

 

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

 

Va invit in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde puteti posta ceea ce gatiti.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

 

 

Comentarii

  • Georgiana

    Arata foarte bine si, mai important, am incercat-o si e delicioasa! Bravo!

  • Geta

    Bună ziua ! Ușor de făcut dar lipsește cantitatea de zahar de la cremă. Se poate preciza ? Mulțumesc și sărbătorile cu bine !

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *