fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU NUCA SI CREMA DE CACAO

November 8, 2013 | CATEGORIA

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-cacao-01

Prajitura cu blat de bezea cu nuca si crema de cacao – prajitura Deliciu – cea mai buna prajitura cu nuca si ciocolata. Se pregateste foarte usor si se termina rapid. Prea rapid!

Mereu imi spun ca voi dubla portiile, dar ma las dusa de val, putin prea entuziasamata pentru ca voi manca prajitura aceasta, asa ca uit sa pun mai mult.

Poate ca vi se pare ciudat cand spun ca fericirea poate fi intr-o felie de prajitura cu nuca si crema de cacao. Evident, daca ai rabdare sa inchizi ochii si sa savurezi la maxim, vei vedea ca am dreptate.

Nu stiu daca prajitura aceasta se incadreaza in categoria prajiturilor cu foi sau a celor cu creme. Eu as pune-o in ambele categorii. Foile de bezea cu nuca sunt geniale. Ele fac practic toata prajitura.

Toate prajiturile cu foi pregatite de mine le gasiti in acest link. Toate prajiturile cu crema le gasiti in acest link.

Contribuie din plin la gustul final o crema simpla, dar fina si extrem de gustoasa cu cacao si glazura de ciocolata. Pentru aceasta prajitura cu bezea de nuca si crema de cacao am folosit glazura de ciocolata cu lapte. Am vrut sa fie mai blanda, sa nu isi atribuie si nici sa nu influenteze gustul. O ciocolata neagra are gust intens de ciocolata. Nu este nevoie aici de prea multa ciocolata.

O alta prajitura cu blat de bezea cu nuca este prajitura Krantz cu nuca caramelizata. Foarte buna si aceasta!

Daca aveti nevoie de idei de retete de prajituri delicioase pentru sarbatori Pascale sau Craciun, pentru o petrecere in familie sau pur si simplu vreti sa ii rasfatati pe cei dragi cu prajituri deosebite va invit sa va inspirati din colectia mea de prajituri festive pentru sarbatori, al carei link il gasiti aici.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-cacao-01

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu foi de bezea de nuca si crema de cacao

INGREDIENTE:

Pentru blat:

5 albusuri de ou
1 praf de sare
200 g zahar
250 g nuci macinate fin
1 praf bicarbonat de sodiu (cat strangem intre doua degete)

Pentru crema:

5 galbenusuri
120 g zahar pudra
2 linguri praf de cacao neagra
2 linguri de lapte
200 g unt
2 linguri varfuite mascarpone
cateva picaturi esenta rom

Pentru topping:

100 g ciocolata cu lapte
1 lingura lapte
1/2 lingurita unt
40 ml frisca lichida

PREPARARE:

Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul. Cand obtinem o spuma tare ca pentru bezele oprim mixerul si incoropram bicarbonatul de sodiu si nucile macinate fin.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-cacao-1

Turnam compozitia intr-o tava mare de cuptor tapetata cu hartie de copt si coacem 12-15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Scoatem din cuptor blatul de bezea cu nuca, il rasturnam cu mare grija pe o alta tava tapeta cu hartie. Lasam putin sa se raceasca, apoi desprindem hartia cu mare grija si taiem blatul in jumatate cat este inca caldut. Pana se raceste acesta pregatim crema.
Punem la baine-marie galbenusurile cu cacao, zahar si 2 linguri de lapte, avand grija sa amestecam – mai des cand incepe sa se ingroase.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-cacao-2

Cand crema are o consistenta groasa luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Incorporam untul, mascarpone si esenta de rom.
Transferam blatul pe un platou cu atentie pentru ca este fragil si se rupe usor. Punem jumatate din crema peste el, asezam al doilea blat peste crema si punem iar crema.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-cacao--3

Acoperim totul cu un topping de ciocolata obtinut prin topirea la baine-marie a cicolatei cu 1 lingura de lapte si foarte putin unt, adaugam apoi frisca lichida si lasam sa se raceasca – dar nu complet. Cand ciocolata este inca moale o punem peste crema si dam la rece pentru cateva ore sau peste noapte.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-cacao--4

Vom pastra prajitura la rece chiar si cateva zile.
Sa aveti pofta!

Comentarii

  • Hmm… ce bine arata! Prajiturile cu nuca sunt printre preferatele mele!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Laura!

  • Sper că mi-ai păstrat și mie o porție!

    • diva in bucatarie

      😉

  • Ce prajitura buna! Ador prajiturile cu nuca!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Ce bunatate!!

    • diva in bucatarie

      Chiar este!

  • Yamiii..Delicioasa!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Rocsy!

  • Ador prajiturile cu nuca, deci.. la favorite cu ea!
    Pup

    • diva in bucatarie

      pup si eu!

  • Larisa

    Pentru cate portii este reteta?

    • diva in bucatarie

      Blatul este copt in tava mare de cuptor, apoi taiat in jumatate. Depinde de cat de mari tai cuburile: 12-20 cuburi.

  • Dana

    Eu va spun pe incercate ca este absolut delicioasa. Si mie nu prea imi plac prajiturile cu nuca… aceasta insa este deeosebita!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Dana!

  • andreea

    Ce este cel mai interesant? Ca le pot adapta in light!!!!! Super!! Multumesc mult ca imparti cu noi din secretele tale!

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Carina

    Am facut…este absolut VIS.
    A doua oara am facut o mica modificare la cererea fetitei mele. Blatul de bezea nu l-am mai taiat, l-am lasat asa si la mijloc am pus si un plat subtire de tort de cioco…alta minune delicioasa.
    Am primit nota 10.
    Deci, multumesc.
    P.S. Mos Nicolae, Craciunul si Revelionul doar de pe site-ul tau il voi face 🙂

  • Nu vreau să par tută, dar ce dimensiune are tava mare de la cuptor? 😀

  • Simona

    BUNA am facut aceasta prăjitură dupa reteta de mai sus In tava mare de la cuptorr si nu am putut tăia blatul in doua pentru ca nu se poate . Iese prea mic blatul. Cred ca trebuie dublate ingredientele ptr a iesi ceva.

  • Madalina

    Delicioasa hm?

  • olgaivanovna

    M-am dumirit : blatul se taie pe lungime, altfel nici nu se putea pentru ca e prea subtire . Am sa incerc reteta de Paste . Multumesc .

  • carmen

    delicioasăăă!!!

  • Mitana Spînu

    Este minunată, am să încerc și eu rețeta.

  • Amy

    Cu certitudine este senzațională.
    O voi face curînd.
    Ai niste retete delicioasă.
    Multumim.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *