Chiftelute de pui fragede si gustoase
Chiftelute de pui

Chiftelute de pui fragede si gustoase
Chiftelutele de pui fragede si foarte gustoase, prajite in tigaie, sunt savuroase, perfecte pentru pranz sau cina.
Sunt spornice si economice, suculente si moi si sunt indragite de toata familia.
Daca esti in cautarea unui aperitiv pentru mesele de sarbatoare sau cand astepti musafiri, chiftelutele de pui sunt ideale.
Poti pregati chiftelute atat pentru pranz, cat si pentru cina, dar le poti pune si in cosul de picnic.
Sunt mai usoare decat cele din carne de porc sau vita si, daca esti la dieta, poti sa le pregatesti la cuptor.
Atunci cand te gandesti la carnea de pui iti spui ca exista sanse ca acestea sa fie fade, caci nu au grasime.
Ei bine, aceste chiftelute de pui nu ies uscate si sunt atat de aromate si de gustoase, incat chiar te vei indragosti de ele.
Importante sunt condimentele alese, ingredientele care pastreaza umiditatea si tapetarea prin pesmet, asa cum se fac si parjoalele moldovenesti.
Pentru ca nu am grasime in aceasta carne am adaugat o lingura generoasa de ulei de masline.
Daca vrei sa vezi cum am pregatit si alte retete de chiftelute te invit sa citesti retetele de mai jos.
- 1. chiftelute si legume gatite la cuptor
- 2. chiftelute grecesti in sos de rosii
- 3. chiftelute umplute cu oua de prepelita
- 4. chiftelute de somon la cuptor
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de chiftelute de pui fragede si gustoase:
INGREDIENTE:
(pt. 30 buc mici)
250 g piept de pui
350 g pulpe de pui dezosate
1 felie de franzela (fara coaja) – 1.5 cm grosime
1 lingura usor varfuita cartof ras
1 ou de marime medie
1 ceapa mica/medie
1 catel mare usturoi sau 2 catei medii
1/2 legatura marar
sare
piper proaspat macinat
1/8 lingurita pudra de scortisoara (cat tii intre doua degete)
1/8 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita boia afumata
1 lingura ulei masline
70 g pesmet
700 ml ulei pentru prajit
PREPARARE:
Am tocat pieptul de pui si pulpele dezosate.
Am pus painea (fara coaja) intr-un bol si am turnat apa cat sa o acopar. Am lasat-o in jur de 5 minute pentru ca lichidul sa fie bine absorbit.
Am ras cartoful prin razatoarea cu ochiuri mici, l-am stors bine in mana, apoi am pus intr-un bol carnea tocata, cartoful, painea stoarsa, pe care am maruntit-o cu mana.
Am asezonat cu sare, piper, scortisoara, pudra de chimion (NU CHIMEN) si boia afumata.
Am framantat putin carnea, apoi am incorporat oul, mararul tocat, ceapa tocata, usturoiul dat prin presa.
Nu exagerati cu usturoiul in compozitia chiftelelor din carne de pui, caci nu veti mai simti condimentele.
Am continuat framantarea compozitiei pana am obtinut o pasta de carne omogena.
Am pus pasta de carne 10 minute in frigider.
Am portionat chiftelutele de pui cu ajutorul unei linguri (poate fi si una pentru inghetata) pentru a le face de aceeasi marime.
Pentru a se gati uniform este bine sa le faceti cat mai apropiata ca marime si greutate.
Le-am modelat intre palme pentru a forma bile si le-am pus pe masura ce le-am format pe un tocator.
Este bine sa ai mana umezita cand le modelezi. Carnea nu se va lipi de maini si pesmetul se va prinde mai bine de acestea.
Chiftelutele mele au avut o grosime de aproximativ 2 cm si diametrul de 3.5 cm. In timpul prajirii se vor mai micsora putin.
Nu am trecut la prajirea lor pana nu am avut toata cantitatea de carne transformata in bile.
Acum cateva zile o prietena m-a intrebat cum se prajesc chiftelele.
Pana acum a ajutat-o mama ei in bucatarie, dar a sosit momentul ca ea sa se implice total in ceea ce inseamna gatit pentru familie.
Am prajit chiftelele de pui in baie de ulei pana s-au rumenit pe toate partile. Focul trebuie sa fie tare la inceput, apoi se micsoreaza putin, pana la mediu.
Nu le-am inghesuit in tigaie pentru a le putea intoarce usor. Le-am intors de 2-3 ori si le-am scos cu paleta strecuratoare (cea pe care o folosesc si la gogosi).
Cand au fost gata le-am scos pe o farfurie tapetata cu un prosop de hartie. Acesta va absorbi surplusul de ulei.
Daca vrei sa le gatesti la cuptor este bine sa le stropesti cu un spray cu ulei sau le dai cu o pensula cu ulei.
Le coci in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 16 minute, intorcandu-le la jumatatea timpului pe cealalata parte.
Timpul poate fi mai mare, in functie de puterea cuptorului tau.
Le-am mancat calde cu putina salata, dar sunt perfecte cu orice fel de garnitura va place (piure de cartofi, cartofi prajiti sau copti, cu paste, sos de rosii, sos de ciuperci, spanac, pilaf de orez sau pilaf de bulgur).
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Iti las mai jos reteta de pui crispy.
Te astept in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde poti posta ceea ce gatesti.
Ma gasesti si pe Instagram – daca apesi aici.