Parjoale moldovenesti

29 mai 2020Diva in Bucatarie

Parjoale moldovenesti. Parjoale moldovenesti – chiftele moldovenesti mari, ovale, pufoase din carne amestec de porc si vita – sunt crocante la exterior si moi la interior.

Parjoale moldovenesti – chiftele moldovenesti mari, ovale, pufoase din carne amestec de porc si vita – sunt crocante la exterior si moi la interior.

Se fac usor si rapid si ies foarte gustoase daca respectati lista de ingrediente si modul de preparare din aceasta reteta.

Nu am mancat de foarte mult timp aceste chiftele, pentru ai mei am pregatit in general in varianta mai mica, tapetate cu faina.

Mama, moldoveanca din zona de sud a Moldovei, imi facea adesea parjoale moldovenesti cand eram mica. Le mancam cu piure de cartofi si ne pregatea si un sos de rosii cu usturoi pe care il punea peste piure.

Ce amintiri gustoase! Mai am amintiri cu sandwich-uri facute cu parjoale pentru zilele in care plecam in excursii sau in taberele scolare.

Avem mereu cu 2 mai mult pentru prietenele mele, iar ele aveau la randul lor sandwich-uri cu snitele sau placinte cu branza.

Reteta de parjoale moldovenesti difera de chiftelele obisnuite prin faptul ca acestea sunt tapetate cu pesmet, dar si prin marimea mai mare si forma lor ovala sau conica.

Acestea nu sunt mancate ca aperitiv, ele fiind servite ca fel principal. Pentru aperitive pregatiti chiftelute mici simple sau umplute cu oua de prepelita sau branza.

Parjoalele moldovenesti se modeleaza in forma ovala, de marimea unei palme, dar in functie de tipul de carne folosit, acestea se vor micsora in timpul prajirii.

Acestea se prajesc in baie de ulei, dar eu am adaugat un cub de unt si am adus un plus de savoare acestora. Si, apropo de amintiri, mama ni le prajea uneori in untura cand eram mici.

Verdeata folosita pentru parjoalele moldovenesti poate fi marar sau patrunjel, dar si cimbru proaspat sau uscat, insa merg si combinate, in functie de gustul vostru.

Painea folosita pentru aceste chiftele este in general mai veche, de 2-3 zile si se inmoaie cu lapte. Se foloseste si cartof crud, ce se va rade cat mai fic. Acestea au un rol important in textura finala a chiftelelor.

Daca vreti puteti incerca sa pregatiti parjoalele moldovenesti la cuptor.

Sigur, este o metoda mai sanatoasa, indicata celor care au probleme cu colesterolul, dar nu aveti avea parte de aceeasi savoare si textura a crustei.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete de chiftele gatite deosibit, va invit sa vedeti cum am facut retetele urmatoare:

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru parjoale moldovenesti gustoase, cu crusta crocanta si miez moale, gatite in asa fel incat sa nu ramana crude sau sa devina prea uscate:

INGREDIENTE:

(pentru 12 buc.)

500 g carne amestec porc si vita

100 g paine

100 ml lapte

1 cartof mediu (160g)

1 ou mare

1 ceapa medie

2-3 catei usturoi dati prin presa

1/2 legatura marar tocat

1/2 lingurita cimbru uscat

sare

piper

80 g pesmet

ulei pentru prajit – 500 ml

40 g unt

PREPARARE:

Am pus painea (fara coaja) intr-un bol si am turnat laptele si am lasat-o in jur de 5 minute pentru ca lichidul sa fie bine absorbit.

Am ras cartoful prin razatoarea cu ochiuri mici, l-am stors bine in mana, apoi am pus intr-un bol carnea tocata, cartoful, painea stoarsa si maruntita cu mana, marar tocat, cimbru uscat, o ceapa tocata fin, 2 catei mari de usturoi dati prin presa, sare si piper.

Am adaugat si un ou mare batut, apoi am am amestecat compozitia cu mana, pana s-a omogenizat.

Am cantarit cantitatea obtinuta, apoi cu mainile umezite am impartit pasta de carne in 12 bucati de aproximativ 70 g.

Le-am modelat avand in continuare mainile umede, le-am pus pe un fund de lemn sau pe un platou lung, apoi le-am aplatizat.

Chiftelele sunt foarte mari, lungi, cu o grosime de aproximativ 1-1.2 cm.

Am tavalit fiecare chiftea prin pesmet, apoi le-am prajit in uleiul incins in care am adaugat si un cub de unt.

Le-am prajit la foc mediu spre mic, fara sa le inghesui, intorcandu-le din cand in cand pentru a se rumeni uniform.

Trebuie sa aveti grija ca focul sa nu fie prea mare, iar parjoalele sa se se rumeneasca rapid la exterior, iar miezul sa ramana crud.

Pe de alta parte, nici la foc mic nu se vor praji, caci vor abosrbi mai mult ulei si nu vor fi gustoase.

Puteti incerca sa pregatiti prajoalele moldovenesti si la cuptor, la 200°C, in jur de 20-30 minute. Sunt pregatite mai sanatos, dar nu vor avea aceeasi savoare ca cele prajite in baie de ulei.

Le-am mancat imediat, cu cartofi noi prajiti la tigaie si o salata cu rosii, castraveti si ridichi.

Cartofii i-am facut in paralel cu parjoalele, astfel incat sa avem la masa mancarea proaspata si calda.

Asa cum spuneam si in introducere puteti manca parjoalele cu piure, dar puteti sa le insotiti si de cartofi taranesti, cartofi prajiti, legume sotate, pilaf de orez cu legume, orez turcesc cu fidea prajita.

Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *