Varza rosie murata la borcan pentru iarna
Varza rosie murata la borcan pentru iarna

Varza rosie murata
Varza rosie murata la borcan, pentru iarna. Reteta de varza rosie tocata si murata la borcan pentru iarna. Varza rosie murata in saramura. Conserva 100% naturala de varza rosie. Reteta de varza murata rapid, explicata pas cu pas in imagini.
Pentru a pregati varza rosie tocata si murata in saramura la borcan am ales varza sanatoasa ce nu are frunze vestede sau patate.
Trebuie sa fie indesata si sa aiba aspect proaspat si sanatos.
Dintre toate muraturile, varza murata este poate cea mai folosita la salate in timpul iernii.
Puteti vedea cum am pregatit varza alba murata la borcan pentru iarna daca apasati aici. Metoda este identica, difera doar ingredientele folosite.
Daca vreti sa vedeti cum pun foi de varza la borcan pentru sarmale, atunci apasati aici.
Varza murata este foarte sanatoasa, avand toata gama de vitamine B, saruri minerale, vitamina C, acid folic și magneziu.
De asemenea, varza acra are renumele de a bloca dezvoltarea tumorilor, activand enzimele care neutralizeaza substantele cancerigene.
Varza rosie are insa mai multi compusi vegetali benefici pentru sanatate, in comparatie cu sora cea alba.
Mie imi place foarte mult varza rosie si o consum atat in salate, cat si gatita.
Daca vreti sa va inspirati va las mai jos retetele mele:
- 1. Pulpe de rata cu varza rosie calita
- 2. Varza rosie calita– cea mai simpla reteta!
- 3. Salata de toamna cu varza rosie
- 4. Salata de varza rosie cu sfecla
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru varza rosie murata in saramura.
Ingrediente varza rosie murata la borcan:
1.6 kg varza rosie
1 l apa
25 g sare neiodata pentru muraturi
Boabe de piper
Boabe de mustar
seminte de chimen
flori uscate de marar
hrean
Cum se face?
Pregatire varza
Am indepartat frunzele exterioare, apoi am taiat-o in jumatate.
Mi s-a parut destul de mare, asa ca am taiat-o pana la urma in sferturi, apoi am tocat-o fideluta cu un cutit. Puteti sa o taiati cu o mandolina sau sa folositi un robot.
Cotoarele nu le folositi. Fie le aruncati, fie le rontaiti. Eu le-am impartit cu mama, caci ne plac. 🙂
Am pus varza intr-un castron si am presarat 5 g sare si am adaugat o lingurita seminte de chimen.
Am frecat putin varza si am lasat-o in jur de 15 minute.
In borcanele pregatite pentru a pune varza am pus cate o lingurita boabe de piper si o lingurita boabe de mustar.
Am pus varza rosie in borcane, inghesuind-o cat mai bine.
Pregatire saramura
Am pregatit saramura fierband apa cu restul de sare.
Cand s-a topit sarea si apa a dat in cateva clocote am oprit focul si am lasat-o sa se raceasca putin.
Saramura si vanturare lichid
Intre timp am mai presarat foarte putin chimen, am pus flori de marar si fasii de hrean.
Am turnat treptat saramura, cat era inca fierbinte.
Pentru a scoate aerul din borcane am introdus un betisor de frigarui si am agitat lichidul.
Am acoperit borcanele cu farfurioare.
Capacul va fi pus doar cand se va incheia perioada de fermentare.
Inca de a doua zi se va observa o spuma.
Zeama trebuie vanturata, asa cum se face si pentru varza pusa in butoi.
La aceasta reteta procedeul este mult mai usor.
Trebuie doar sa sufli intr-un pai pentru pahar introdus cat mai adanc in borcan.
Acest procedeu se repeta pe parcursul a cateva zile.
Pastrare in camara
Cand fermentatia se opreste si incepe sa miroasa usor a muraturi se poate pune capacul.
Dupa 3-4 zile am infiletat borcanele, se pun intr-o camara racoroasa, iar dupa aproximativ 3 saptamani poate fi consumata.
Ce buna este varza rosie tocata si murata in saramura!
Sper ca veti incerca si voi caci la iarna aveti nevoie doar de putin ulei de masline si salata este gata.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Daca vreti sa vedeti reteta video pe eran mare apasati pe “watch on YouTube”.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.