fbpx

RETETE RECENTE

TARTA CU BRANZETURI BAVAREZE

April 11, 2021 | CATEGORIA

Tarta cu branzeturi bavareze – reteta de tarta aperitiv –  este perfecta pentru orice moment al zilei.

Este o tarta sarata cu patru tipuri de branza, gustoasa si satioasa, pe care o veti adora si voi pentru ca se face foarte usor.

Crusta poate fi din aluat fraged, aluat dospit sau foietaj – in functie de gusturi sau ce aveti in casa.  Eu am ales sa pregatesc un aluat dospit cu gust si textura de aluat fraged.

Tartele sarate le intalniti si sub denumirea de quiche.

Tarta cu branzeturi bavareze poate fi mancata calduta, dar si dupa ce se raceste sau a doua zi. Langa acest tip de tarta aperitiv merge foarte bine si un pahar de bere, asa ca am ales sa o asociez cu bere bavareza.

Probabil stiti deja ca berea este simbolul Bavariei si este considerata unica in lume. In Bavaria se produc 4000 de beri diferite si 30 tipuri de bere. Din 2001 Uniunea Europeana a inscris berea bavareza ca marca geografica protejata.

Pe langa delicioasele produse bavareze folosite in reteta veti gasi semnalizate la raft, in perioada 13-18 aprilie 2021, o multitudine de produse si specialitati bavareze cu ocazia Zilelor Bavareze de la Mega Image Baneaza, Piata Gemeni, Ion Mihalache si Cobalecescu.

Daca sunteti amatori de branzeturi bavareze puteti pregati un platou cu branzeturi, iar eu v-am lasat cateva sfaturi utile legate de tipurile de branzeturi, fructele, nucile si tipurile de biscuiti sau paine folosite (le gasiti aici).

Este important sa stiti cum sa combinati branzeturile si cu ce anume le puteti asocia.

Acum, daca v-ati familiarizat deja cu produsele, va propun sa le folositi pentru a pregati reteta de tarta sarata cu branzeturi bavareze. 

In tarta mea vedete sunt Allgäuer Emmentaler Goldsteig, Aplenhain Select Camembert, Aplenhain Select Brie si branza cu mucegai Paladin Fromage bleu.

Emmentaler-ul il gasiti in zona “Fromagerie” din Mega Image, unde puteti alege ce cantitate doriti.

A fost o perioada in care imi luam la birou doua felii generoase de tarta sarata cu branzeturi. In zilele in care aveam mult de lucru si stiam ca nu ajung la masa cu colegii, tarta aceasta era salvarea mea.

Aluatul este dospit, dar la gust aduce foarte mult cu cel fraged, pentru ca are mult unt. Nu necesita timp indelungat pentru framantare si nici nu il lasati sa creasca foarte mult.

L-am folosit si la alte tarte sarate. Daca vreti sa va inspirati va las cateva reteta mai jos. Apasati pe titlul retetei si veti fi redirectionati catre aceasta:

Daca vreti sa vedeti cum se face tarta cu branzeturi bavareze va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare:

 

INGREDIENTE:

Pentru blat:

250 g faina

8 g drojdie proaspata

30 ml lapte caldut

1 ou +1 galbenus

90 g unt topit

1 lingurita rasa de sare

Pentru umplutura:

4 oua

50 g Allgäuer Emmentaler Goldsteig ras

50 g Allgäuer Emmentaler Goldsteig cuburi

50 g Aplenhain Select Brie

50 g Aplenhain Select Camembert

70 g Paladin Fromage Bleu, branza cu mucegai albastru

150 ml smantana pentru gatit (30% grasime)

50 g smantana fermentata (24% grasime)

sare

piper proaspat macinat

 

PREPARARE:

Pentru a pregati tarta cu branzeturi bavareze am cernut faina, apoi am lasat-o timp de o ora la temperatura camerei. Drojdia am lichefiat-o cu lapte usor caldut. Cand a crescut in volum am pus-o peste faina, am adaugat oul intreg si un galbenus mixate in prealabil, apoi  am pus untul topit si racit. Am framantat putin aluatul, apoi am adaugat sarea si am continuat sa framant pana cand acesta a fost neted si nu s-a mai lipit de maini.

Daca folositi un robot de bucatarie, acesta va mixa in jur de 4-5 minute (primul minut la viteza mica, restul la viteza mare). Veti sti ca aluatul este gata daca se desprinde singur de pe peretii vasului.

Am lasat aluatul sa dospeasca in jur de 30 minute sau pana creste putin in volum (20-30 minute). Pentru aceasta tarta nu las aluatul sa isi dubleze volumul.

 

Cat timp blatul a stat la dospit am pregatit branzeturile. Nu imi lipsesc din casa aceste specialitati de branza. Noi le mancam la micul dejun, dar adesea ajung sa fie puse pe un platou cu biscuiti sarati si le savuram in fata televizorului sau la cina.

Am taiat din toate tipurile de branza cuburi de marime medie, dar Emmentaller-ul l-am folosit atat cuburi cat si ras.

branzeturi_bavareze-pentru-tarta

Allgäuer Emmentaler ( emmentalul de Allgäu)  este ,,Regele branzeturilor montane”. Este clasificata ca o branza tare.

Are aroma usor picanta, cu note dulci, fructate, iar branzeturile foarte maturate au arome complexe, intepatoare.

Camembert şi Brie sunt branzeturi gust placut şi aromat, care odata cu inaintarea in maturare devine mai picant. Ambele se matureaza in continuare şi in frigider.

Branza Paladin cu mucegai este strabatuta de vinisoare albastre de mucegai. Suprafata acesteia la taiere aminteste de aspectul marmurei.

Am ales branzeturile acestea pentru ca sunt foarte gustoase, iar pretul lor este accesibil pentru toata lumea. In plus, toate pot fi insotite de o bere buna bavareza.

Intr-un bol am mixat ouale cu smantana pentru gatit, smantana fermentata, 1/2 lingurita sare si piper proaspat macinat. In poza veti observa doar 3 oua, caci unul  fost acoperit de smantana fermentata.

Am ras emmentaller-ul si l-am pus peste compozitia de oua cu smantana.

Am intins aluatul cu un sucitor. Am tinut cont de diametrul tavii si am pus inca 1.5 cm pentru ca acesta sa urce si pe peretii formei.

Cu ajutorul sucitorului am mutat aluatul in tava, l- am ajustat putin pe marginile tavii, astfel incat umplutura sa fie in interiorul aluatului.

 

Am intepat aluatul cu furculita peste tot (chiar si marginile). Procedeul este intalnit si la aluatul fraged. In acest mod ma asigur ca va creste uniform.

Am turnat compozitia de oua cu smantana si branza rasa, apoi am pus cuburile de branzeturi bavareze.

Am copt tarta in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-45 minute sau pana se rumeneste usor la suprafata.

Timpul de coacere poate fi influentat de puterea cuptorului, dar si de forma in care coaceti tarta.

Am lasat tarta cu branzeturi bavareze sa se raceasca putin apoi am feliat-o.

A iesit grozav de buna! Imi place cum se vad branzeturile in sectiune.

Ce spuneti, o incercati si voi?

 

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *