Prajitura tavalita reteta de post
Prajitura tavalita reteta de post.
Prajitura tavalita reteta de post
Este o reteta simpla si foarte gustoasa. Blatul pufos si aromat imbracat in crema de ciocolata si acoperit cu fulgi de cocos sau nuca este pur si simplu irezistibil.
Probabil suna a cliseu, dar credeti-ma cand va spun ca este cea mai delicioasa prajitura de post si nu se simte ca ca nu ar fi de dulce.
Prajitura tavalita de post este un desert exceptional, de care o sa va indragostiti.
Despre reteta
In comparatie cu prajitura de dulce, aceasta se face mult mai rapid si mai usor, amestecand intr-un bol ingredientele solide, apoi pe cele lichide si in final se amesteca toate.
Operatiunea nu dureaza mai mult de 5 minute, nu aveti nevoie de un mixer, iar coacerea se face in 20-25 minute, in functie de puterea cuptorului din dotare.
Cred ca daca incercati varianta aceasta nu veti reveni la retetele vechi. Atat de mult o sa va placa.
Ca sa pregatiti prajitura tavalita – reteta de post – nu aveti nevoie de experienta in bucatarie.
Este garantat una din cele mai simple retete, pe care o poate pregati oricine.
Despre ingrediente
Toppingul il alegeti in functie de gusturi si ce aveti in casa: fulgi de nuca de cocos sau nuca tocata. Puteti folosi si alune de padure, fulgi de migdale maruntiti, fistic.
Prajitura tavalita- reteta de post – pregatita de mine are un blat extrem de pufos si delicios, iar glazura Nu contine margarina sau unt de cocos.
Am ales sa pun in glazura o ciocolata bio/vegana, cu lapte vegetal. Gasiti in orice supermarket sau puteti cumpara on line.
Magazinul meu preferat pentru produse bio este BioMania, dar gasiti si pe eMag sau Bebe Tei.
Prajitura tavalita – reteta de post – completeaza colectia mea de deserturi fara oua, lapte sau unt. Le gasiti pe toate daca apasati aici.
Glazura acestei retete a fost inspirata de cea pe care am folosit-o pentru alta prajitura de post (apasati aici ca sa cititi reteta).
Ultima reteta de prajitura de post creata de mine cu nuca de cocos si visine a fost un real succes. O puteti citi daca apasati aici.
Si reteta pe care v-o prezint mai jos imi apartine, asa ca daca o pregatiti si o veti posta pe blogurile voastre sau pe retetele sociale va rog sa specificati sursa de inspiratie.
Cred ca sectiunea acestei prajituri este mai convingatoare decat tot ce v-am povestit pana acum.
Va las acum sa vedeti cum se faceprajitura tavalita reteta de post, asa ca aveti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare, prezentat pas cu pas, insotit de poze:
Ingrediente:
(Tava 21*21cm – 20 sau 25 portii)
300 g faina 000
30 g fulgi de nuca de cocos
120 g zahar pudra
5 g praf de copt
1 varf cutit de sare
250 ml apa minerala
50 ml ulei
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita otet
Pentru glazura:
200 g zahar pudra
20 g pudra neagra de cacao
100 g ciocolata neagra bio vegana – cu lapte vegetal
100 ml apa
20 ml ulei
Pentru tapetare:
250 g nuca macinata
50 g fulgi nuca de cocos
Cum se face prajitura tavalita, reteta de post:
Pregatire blat
Pentru a pregati prajitura tavalita – reteta de post am amestecat intr-un bol ingredientele solide.
In paharul cu care masor lichidele am pus ingredientele lichide, apoi le-am amestecat si le-am turnat peste cele solide.
Coacere
Am turnat aluatul pentru prajitura tavalita, reteta de post, in tava tapetata cu hartie de copt si am copt blatul timp de 20 minute (sau pana trece testul cu scobitoarea) in cuptorul preincalzit la 180°C.
Portionare in cuburi
Cand a fost gata l-am scos din tava si l-am lasat sa se raceasca complet, apoi am taiat cuburi – am avut 20 cuburi maricele.
Puteti sa le faceti mai mici si obtineti 25 bucati, insa va trebui sa mariti cantitatea de glazura.
Pregatire glazura
Intr-o oala mica am dat intr-un clocot apa cu uleiul, apoi le-am turnat peste zaharul pudra amestecat in prealabil cu cacao. Le-am amestecat bine, apoi le-am pus inapoi in oala.
Am adaugat ciocolata si am fiert sosul timp de 4 minute, la foc mic. Am fiert pana a inceput sa se ingroase.
Glazurare si decorare
Am luat de pe foc, am lasat sa se raceasca putin, apoi am uns cuburile de prajitura cu aceasta glazura. Imediat dupa glazurare le-am tavalit prin nuca tocata.
Din pacate nu am avut multi fulgi de nuca de cocos, asa ca am imbracat doar cateva cuburi cu aceastia.
Aproximativ jumatate din cuburi (cred ca au fost 8-9) le-am pus in oala si le-am intors pana au fost bine acoperite, dar pe urmatoarele le-am uns folosind un cutit.
Mi s-a parut ca pot controla mai bine grosimea glazurii, caci se imputina foarte rapid si imi era teama ca nu ajunge.
Daca se ingroasa prea tare o puteti reincalzi si continuati tapetarea.
Puteti adauga inca 1 lingura de apa si amestecati cand puneti oala pe foc. Cand continutul devine lichid luati de pe foc.
Asa cum observati prajitura tavalita reteta de post se face foarte rapid si foarte usor.
Timpul total pentru pregatirea ei nu depaseste 60 minute.
Servire
O puteti manca imediat.
Garantez ca nu ramane nimic pana a doua zi.
In cazul in care va ramane o pastrezi la temperatura camerei, acoperita cu un clopot de sticla.
Sper ca veti incerca si voi reteta si daca va place o veti distribui.
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook o puteti gasi daca apasati aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.