Platou de aperitive reci cu branzeturi

15 aprilie 2021Diva in Bucatarie

Platou de aperitive reci cu branzeturi. Platou de aperitive reci. Platou de aperitive reci cu branzeturi. retete aperitive reci. idei platou aperitive reci

Azi va propun o idee de platou de aperitive reci cu branzeturi. Veti gasi retete de gustari si aperitive cu branza perfecte pentru mese festive, dar puteti sa le faceti si pentru o gustare, mic dejun sau cina de vara, cand nu vreti sa aprindeti cuptoarele. 

Atunci cand astept musafiri, in numar mai mare, poate parea ca pregatirea meniului este solicitanta si obositoare. Cu putina inspiratie, realizarea gustarilor se face usor si rapid, indiferent de numarul invitatilor.Majoritatea prietenilor mei iubesc branzeturile. Uneori pregatesc platouri cu branzeturi (citeste aici cum se fac), dar imi place sa ii surprind mereu cu un meniu nou, asa ca de-a lungul timpului am pregatit foarte multe aperitive pe baza de branza. Le puteti vedea daca apasati aici.

Pentru acest platou cu aperitive reci cu branzeturi am ales sa pregatesc:

  • 1. rulou din tortilla cu crema de branza, oua si ardei
  • 2. rulou din sunca cu crema de branza si Emmentaller
  • 3. mini baghete umplute cu crema de branza si branza cu mucegai
  • 4. frigarui cu branza si struguri
  • 5. barcute din andive cu branza de mucegai si nuci

Aperitivele cu branza de pe acest platou sunt versatile si pot fi adaptate in functie de ce aveti in casa.

Sfaturi:

  • 1. Daca nu aveti tortilla puteti folosi lipii.
  • 2. daca nu aveti andive puteti folosi castraveti sau ardei dulci mici colorati
  • 3. daca nu aveti baghete puteti folosi felii de paine pe care le veti decupa cu o forma de biscuiti si obtineti tartine mici pe care le veti unge cu crema de branza si presarati cunburi mici de branza cu mucegai

Atunci cand am musafiri incerc sa tin cont si de gusturile acestora. Pe platourile mele se vor gasi minim 3 tipuri de aperitive cand la masa sunt sub 10 persoane si 5 tipuri de aperitive pentru momentele in care suntem 40 persoane.

Si, pentru ca se intampla ca atunci cand serbam sa ne strangem si 60 de persoane reusesc sa fac in jur de 8-9 aperitive. De friptura la gratar se ocupa sotul meu. 🙂 ))

Am grija sa aranajez aperitivele pe platouri astfel incat toti invitatii sa ajunga usor la ele. Nu las un singur tip de aperitiv pe platou. Acest lucru poate fi plictistor si nu arata frumos pe masa.

Va recomand sa folositi platori din sticla, portelan sau lemn. Daca aveti platouri rotative ar fi bine sa le folositi, caci toata lumea va avea acces mai usor la aperitivele cu branza. Platourile de unica folosinta din aluminiu pot parea practice, dar sunt inestetice si creeaza impresie proasta. In plus, pot influenta gustul si aspectul aperivelor, ce isi pot schimba culoarea in contact cu aluminiul.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru aperitive reci cu branzeturi:

Ingrediente pentru 5 tipuri de aperitive:

Nu va las cantitati fixe, caci le veti adapta in functie de cantitatea pe care o pregatiti:

Branzeturi (am ales  Emmentaller, Brie, Camembert, crema de branza Almette, Quark si 2 tipuri de branzeturi cu mucegai)

mini-bagheta

andiva

miez de nuca tocat mare

sare

piper

boia dulce

oua fierte de consistenta tare

felii sunca

ardei gras rosu (sau ardei kapia rosu)

rosii cherry

boabe de struguri

foi tortilla

unt

hrean ras- optional

bere bavareza – optional

Mod de preparare platou de aperitive reci cu branzeturi:

Pentru acest platou cu aperitive reci cu branzeturi am folosit branzeturile mele preferate (branzeturi bavareze): Alpenhain Brie, Aplenhain Camembert, Goldsteig Emmentaller, Steffel GranBavarese, Almette, Ehrmann Quark, Dorblu de la Kaserei Champignon.

Daca vreti sa cititi mai multe informatii despre specialitatile de branza bavareze, va invit sa dati click aici.

Mi-am pregatit branzeturile la indemana. Pentru ca totul sa mearga rapid am ras pentru inceput Emmentaller-ul.

Modul de preparare include cantitati pentru 4 persoane:

Pentru inceput am pregatit rulada din tortilla cu crema de branza, oua si ardei. Am amestecat intr-un bol crema de branza Almette cu cateva lingurite din crema de branza Quark. Cea din poza are gustul si textura iaurtului. Am folosit 50 g crema Almette  si 1 lingurita varfuita de quark. Am adaugat 1/2 galbenus de ou, 2 linguri Emmentaller ras, 1 lingura ardei gras tocat marunt, putina sare si piper proaspat macinat si amestecat. Am intins crema pe 1 foaie de tortilla, am presarat albusul de ou tocat cuburi mici, restul de galbenus, inca o lingura ardei tocat si am rulat. Am pus rulada in frigider pana am terminat restul de preparate pentru platoul de aperitive reci cu branzeturi bavareze.

Am pregatit apoi rulouri de sunca cu crema de branza. Am amestecat intr-un bol 90 g crema de branza Almette cu 2 linguri Emmeltaller ras, 2 linguri ardei gras tocat marunt si 1 lingurita de hrean ras (daca nu va place hreanul il puteti omite).

Am uns 3 felii mari de sunca cu aceasta crema, apoi le-am pus in frigider. Acestea vor fi taiate in 2 sau 3 bucati, iar marginile rulourilor vor fi tapetate cu Emmentaller ras. Pentru ca acest ase lipeasca ar fi bine ca rulourile sa fie unse cu crema de branza si pe sectiuni. Daca nu va ramane puteti apasa putin ca sa iasa in exterior si o intindeti cu un cutit.

Am pregatit „frigarui” si „barcute” din andive. Pentru frigarui am folosit branza Brie si Camembert cu rosii cherry si boabe de struguri. Pentru barcutele din andive am folosit branza cu mucegai albastru Dorblu. Este prima ora acand o folosesc si mi-a placut. Sotul meu cumpara adesea branza cu mucegai Paladin Fromage bleu, ce seamana ca forma si mod de ambalare.

Pentru asamblarea frigaruilor am folosit betisoare din lemn subtiri, ca cele pentru frigarui – dar mai micute. Am trecut batul prin mijlocul boabei de struguri, apoi prin cuburile de branza Brie sau Camembert si la final prin rosie.

Branzeturile Brie si Camembert sunt cremoase, acoperite cu un strat de mucegai nobil alb, cu un gust placut si aromat ce devine mai picant odata cu inaintarea in maturare.

Pentru barcutele din andiva am desfacut frunzele. Pe cele foarte mari le-am taiat dinspre partea tare, astfel incat sa fie toate de aproximativ aceeasi marime. Am folosit partea din frunze cu varf colorat frumos. Le-am umplut cu cuburi de branza cu mucegai albastru si nuci tocate mare. Branza bavareza cu mucegai nobil se produce din 1927 in Bavaria. Aceasta este semitare, feliabila, cu miez deschis la culoare, usor sfaramicios dar totusi flexibil.

Andivele sunt niste legume cu o aroma minunata, cu un gust usor amarui. Desi au putine calorii, au o valoare nutritiva foarte mare.

Barcutele din andive cu branza cu mucegai pot fi servite simple, dar puteti pregati un dressing dintr-o lingura de ulei de masline, 1 lingurita suc lamaie, 1 lingurita mustar Dijon, 1 lingurita miere de albine si sa-l turnati peste acestea. De vis!

Ultimul dintre aperitivele pregatite este minibagheta umpluta cu branzeturi. Eu am ales o paine cu faina neagra pentru a avea contrast si culoare pe platou. Dar, puteti folosi si minibagheta cu faina alba, cu cereale sau cu faina integrala.

Umplutura este esentiala!

Am frecat intr-un bol 20 g unt cu 40 g crema de branza Almette, 70 g branza Camembert si (ce a ramas de la frigarui), 1 lingurita boia de ardei dulce si 2 lingurite bere bavareza (puteti omite berea, dar va garantez ca da gust mai bun). Nu am pus si ceapa, asa cum se pregateste crema de branza Obatzda. 

Peste aceasta crema de branza colorata am adaugat cuburi de GranBavarese, dar puteti folosi orice alta branza cu mucegai albastru sau verde. Am taiat colturile mini baghetei, am scos miezul si am umplut-o cu aceasta crema de branza.

In acest moment am avut toate aperitivele pregatite, asa ca am trecut le felierea si aranjarea lor pe platou.

Le-am mancat cu mare pofta. Nu as putea sa va spun care mi-a placut mai mult, pentru ca toate au iesit foarte bune.

Sper sa le incercati si voi.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *