Tarta cu branza, ceapa verde si marar

8 aprilie 2021Diva in Bucatarie

Tarta cu branza, ceapa verde si marar. Pentru ca sa obtin un aluat fraged bun am avut grija ca untul trebuie sa fie rece.Folosesc doar unt cu grasime mare (80-82%).

Tarta cu branza, ceapa verde si marar este o tarta sarata aperitiv simpla, usor de pregatit, perfecta pentru orice moment al zilei. Am ales o crusta din aluat fraged, iar umplutura contine o combinatie pe cat de clasica (branza, ceapa verde si marar), pe atat de savuroasa.

Tarta cu branza, ceapa verde si marar este versatila, caci poate fi un mic dejun, gustarea de la birou sau pentru momentele cand vin prietenii, dar si un aperitiv pentru eveniment din viata voastra.

Acest tip de tarta este cunoscut si sub numele de quiche.

La acest tip de tarta puteti recurge si cand aveti cateva resturi de branzeturi prin frigider. Daca nu aveti ricotta puteti folosi branza de vaci. In loc de telemea puteti folosi feta.

Ceapa verde o puteti inlocui cu chives.

Pentru ca sa obtin un aluat fraged bun am avut grija ca untul trebuie sa fie rece.Folosesc doar unt cu grasime mare (80-82%).

Avand in vedere faptul ca faina contine gluten, trebuie sa tineti cont de faptul ca cu cat lucrati mai mult aluatul se va dezvolta glutenul si produsele de patiserie se vor intari. In concluzie lucrati rapid!

Aluatul de tarta trebuie sa stea la frigider minim 60 minute dupa ce a fost pregatit.

Dupa ce a fost pus aluatul in tava ar fi bine sa mai stea la frigider alte 30 minute, dar daca aveti insa experienta si reusiti sa intindeti rapid, puteti sa puneti aluatul direct in forma.

Se poate intampla sa fiti incepatori in ale gatitului, asa ca trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi, in cazul in care aluatul nu va iese omogen si neted:

  1. – Aluatul este lipicios – cauza poate fi untul topit prea mult sau prea multa apa. Puneti aluatul la rece si vedeti cum se comporta dupa 30 minute. Este posibil sa fie nevoie sa adaugati putina si il framantati. Il intindenti pe blat presarat cu faina.
  2. – Aluat sfaramicios – mai are nevoie de lichid sau putin unt rece
  3.  – Aluat prea crocant dupa coacere – ati pus prea mult lichid – nu se mai poate poate face nimic, schimbati data viitoare cantitatile. Puteti sa incercati sa pulverizati putina apa (un fas) si obtineti o usoara schimbare.
  4. – Tarta pare cruda – are prea putin unt, nu s-a adaugat suficient lichid sau s-a prelucrat prea mult (cand a fost intinsa cu sucitorul).

Cand intindeti aluatul folositi o cantitate foarte mica de faina pe masa de lucru, astfel incat sa nu influentati compozitia aluatului si sa se intareasca.

Aceleasi instructiuni sunt valabile si pentru crusta de tarta dulce.

Pe blog gasiti o multime de tarta sarate, iar cele mai multe dintre acestea contin branza. Va las cateva sugestii, ca sa puteti sa va inspirati. Apasati pe titlul retetei si veti fi redirectionati la reteta dorita.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru tarta cu branza, ceapa verde si marar:

INGREDIENTE:

(tarta cu diametrul de 22 cm)

Pentru crusta tarta:

200 g faina

1 varf cutit sare

100 g unt

1 ou

2 linguri apa rece

Pentru umplutura:

250 g ricotta sau branza de vaci

120 g branza telemea

50 g cascaval ras

50 g cascaval cuburi

un praf de sare

piper proaspat macinat

1 varf cutit nucsoasa macinata

3 oua

1/2 legatura marar

2 cepe verzi

PREPARARE:

Am pus intr-un bol faina, un varf cutit de sare, apoi am adaugat untul rece, din frigider, taiat cuburi. Am pus si oul, apoi am inceput sa frec intre degete faina, oul si untul. Am adaugat 2 linguri de apa rece.

Am framantat rapid aluatul pana a devenit neted, elastic si nu se mai lipeste de maini.  L-am impachetat in folie alimentara si l-am pus in comgelator pentru 15 minute (sau in frigider pentru 60 minute).

In acest timp am mixat ricotta cu 3 oua. Initial am pregatit reteta cu 2 oua si nu am folosit cascaval, dar ai mei sunt mari iubitori de cascaval, asa ca am refacut reteta pe gustul lor.

Am asezonat cu sare, piper si putina nucsoara rasa. Am tocat ceapa verde in rondele, mararul cat mai marunt si branza telemea in cuburi. Am adaugat si cascavalul ras si cel taiat cuburi mici.

Le-am pus peste ricotta si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Am intins aluatul astfel incat sa acopar fundul tavii si inaltimea peretilor acesteia. Pentru a manevra usor aluatul l-am rulat pe sucitor si l-am pus peste forma de tarta.

L-am aranjat si am indepartat marginile ce depaseau tava. Am intepat aluatul cu o furculita cat mai mult, astfel incat sa impiedic cresterea neuniforma a acestuia.

Am aranjat o hartie de copt peste aluat, am pus boabele de fasole sau perle pentru copt, orez, monezi, orice poate impiedica aluatul sa creasca prea mult.

Am copt crusta de tarta timp de 15 minute in cuptorul preincalzit la 200°C , apoi am scos greutatea.

Cat timp s-a copt crusta din aluatul indepartat am modelat niste floricele.

Am pus crema de branza cu ceapa verde si marar, apoi am decorat cu flori din aluatul fraged.

Am introdus din nou tarta cu branza, ceapa verde si marar in cuptor si am scazut temperatura la 180°C. Am copt-o in jur de 40 minute sau pana cand a inceput sa se rumneasca la suprafata.

Cand am scos-o din cuptor un miros placut mi-a invadat bucataria.

Am scos-o foarte usor din tava (nu se lipeste) si am lasat-o sa se raceasca pe un gratar, apoi am feliat-o. Daca nu aveti rabdare sa se raceasca (inteleg perfect motivele) trebuie sa stiti ca nu se va taia frumos.

Noi am mancat-o la cina si ne-am luat alaturi si un pahar de vin rose, dar merge foarte bine si o bere rece.

Nu a mai ramas nicio firimitura, atat de buna a fost tarta cu branza, ceapa verde si marar. 

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *