Quiche lorraine

31 mai 2016Diva in Bucatarie

Quiche lorraine. Quiche Lorraine – tarta aperitiv sarata – o reteta de tarta din bucataria frantuzeasca cu crema fina si lardon (sunca/bacon/pancetta) afumat.

Quiche Lorraine – tarta aperitiv sarata – o reteta de tarta din bucataria frantuzeasca cu crema fina si lardon (sunca/bacon/pancetta) afumat.

Este perfecta pentru cina sau pranz usor calduta sau fierbinte, indiferent de anotimp, dar o puteti pune si in cosul pentru picnic.

O crusta din aluat fraged si o umplutura savuroasa fac ca aceasta tarta simpla sa para eleganta si irezistibila.

quiche-lorraine-felie

Mi-am pus statia pe muzica frantuzeasca, vinul in frigider si ma apuc sa pregatesc quiche Lorraine. Este una din tartele mele preferate.

In seara aceasta avem musafiri si ma gandesc la un meniu frantuzesc.

Voi mai pregati tapenade (reteta  este aici), salata Nicoise (reteta este aici) si tarta cu lamaie – fara bezea (reteta cu sau fara bezea o gasiti aici).

Mi se par suficiente pentru o cina tarzie cu prietenii.

Toate retetele din bucataria frantuzeasca pregatite de mine le gasiti daca apasati aici.

Sunt momente, ca acesta, in care regret ca bunicul meu cand a ales sa emigreze din Polonia nu a ales Franta. Regretul meu are legatura cu mancarea buna, vinul si astmosfera boema pe care o gasesc cand vizitez Franta.

Lorena, regiune din nord-estul Frantei, o zona ce a apartinut o perioada si Germaniei, a dat istoriei gastonomice o tarta plina de savoare: quiche-ul. Se pare ca ca termenul de quiche Lorraine apare in diverse documente inca din anii 1800, iar dupa al doilea razboi mondial a treacut granita in Anglia si chiar peste ocean, in America. In acest moment aceasta tarta sarata este foarte populara pe tot mapamondul, apreciata pentru gustul deosebit pe care il are blatul, simplitatea si in acelasi timp savoarea umpluturii.

Aluatul tartei este unul fraged, in a carui compozitie un rol foarte important il are untul. Aleg doar unt gras de foarte buna calitate pentru ca acesta contribuie in mod definitiv la delectarea papilelor gustative prin gustul sau perfect si delicat, preparatele obtinute cu ajutorul acestuia fiind de-a dreptul exceptionale.

quiche-lorraine-felie

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru quiche Lorraine:

INGREDIENTE:

Pentru blat:

250 g faina

125 unt Président moale

1 praf de sare

1 galbenus

30-40 ml apa rece

Pentru umplutura:

200 g lardons afumat (bucatele de bacon taiate)

200 g creme fraiche (smantana pentru gatit)

200 ml lapte

2 oua + 2 galbenusuri

sare

piper

1 g nucsoara

PREPARARE:

Pregatim ingredientele la indemana, astfel incat sa putem prelucra rapid si usor quiche-ul.

quiche-ingrediente-a

Pentru a pregati quiche Lorraine fac la inceput un aluat fraged, ce va avea nevoie de 30-45 minute de repaus la frigider.

Am amestecat untul cu faina si sarea, apoi am adaugat apa si galbenusul.

quiche-lorraine-1quiche-lorraine-2

Am amestecat din nou aluatul, fara sa depun efort prea mare. L-am modelat in forma de bila si l-am pus in frigider. Am intins aluatul racit (cu un sucitor), l-am mutat cu sucitorul in tava, apoi am aranjat marginile uniform.

L-am pus in frigider pentru alte 30 minute.

quiche-lorraine-3quiche-lorraine-4

In acest timp am mixat intr-un castron smantana cu lapte, cele 2 oua si cele 2 galbenusuri si am asezonat cu sare, piper si nucsoara.

quiche-lorraine-5quiche-lorraine-6

Am sotat intr-o tigaie baconul (lardons) fara sa pun ulei, am scurs grasimea si am pus apoi baconul pe un prosop de hartie pentru a fi absorbita grasimea. Am tapetat usor, apoi l-am pus peste ouale batute cu smantana si lapte.

Am preincalzit cuptorul la 200°C, apoi copt blatul in jur de 10 minute. Am pus peste blat o hartie de copt si boabe de fasole. Acest procedeu se numeste coacere in orb.

Am pus compozitia cu oua, smantana si bacon in tava (dupa ce am indepartat hartia si boabele de fasole) si am continuat sa coc in jur de 30-40 minute la 180°C, sau pana cand se rumeneste frumos, iar umplutura este ferma la atingere.

quiche-lorraine-7quiche-lorraine-8

Am lasat quiche-ul in tava dupa ce l-am scos din cuptor in jur de 10 minute, timp in care se va desprinde usor de margini si nu se va rupe.

quiche-lorraine-felie

Este atat de bun!

Pur si simplu as manca saptamanal.

Va doresc sa il savurati acompaniat de un vin frantuzesc bun.

Pofta buna!

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro

Daca aveti cont de Instagram va invit sa ma urmariti aici.

Va invit sa va abonati la canalul meu YOU TUBE. Veti fi la curent cu retetele pregatite in format video.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *