Tarta cu lamaie – tarte au citron
Tarta cu lamaie – tarte au citron. „Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux trece pe alte meleaguri si ne trimite in Franta, avand ca tematica „French Bakery”.
„Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux trece pe alte meleaguri si ne trimite in Franta, avand ca tematica „French Bakery”.
Cand intri intr-un asemenea magazin, vitrina te ademeneste cu tarte, prajituri, quiche sau baguette. Toate par irezistibile si nu pleci de acolo doar cu un singur produs.
Poti spune ca ai nimerit in paradisul dulciurilor, din care nu stii ce sa alegi mai intai. Prima mea alegere a fost „Tarte au citron”.
Parea singuratica, simpla si seducatoare in acelasi timp. Desi venisem cu alte ganduri, le-am abandonat fara regrete, tarta cu lamaie se instalase in farfuria mea, foarte sigura pe ea.
Am savurat-o incet, iar fiecare inghititura ma facea sa visez.
Ma incearca o senzatie de gravitatie, de parca ma ridicam pana la cer, sau mai sus – atat de sus incat tartele micute au devenit mici planete ce gravitau in jurul unei tarte uriase cu lamaie si bezea.
In imaginatia mea fiecare tarta-planeta avea o aroma subtila diferita de a celorlalte, sau propriul ei aranjament.
Uneori visele pot deveni realitate, asa ca spatiul meu cosmic il aduc aici, lasandu-va si pe voi sa explorati experienta senzoriala pe care am trait-o eu.
Pe langa reteta de baza o sa va arat cateva din gandurile mele transpuse intr-o realitate care mi-a incantat papile gustative la maxim.
Ingrediente tarta cu lamaie:
(pentru 12 persoane – o forma cu diametrul de 26 cm, sau 12 tarte mici)
Pentru blat – reteta de baza:
100 g unt
100 g zahar pudra
1 ou
250 g faina
1 praf de sare
1/2 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema de lamaie – reteta de baza
220 ml suc lamaie
coaja rasa de la 4 lamai
6 oua intregi
300 g zahar pudra
60 g unt
Pentru tarta cu lamaie si bezea:
Blatul si crema din reteta de baza
Pentru bezea:
4 albusuri
200 g zahar pudra
1 praf de sare
Pentru tarta cu lamaie si rozmarin:
Pentru blat:
la reteta de baza adaugam o crenguta de rozmarin tocata fin
Crema este aceeasi de la reteta de baza
Pentru tarta cu lamaie si lavanda
Blat: reteta de baza
Crema: 1 lingurita flori lavanda (alimentara)
Mod de preparare tarta cu lamaie:
Pentru inceput ne pregatim toate ingredientele, si le lasam la temperatura camerei pret de 15 minute inainte de a incepe sa lucram cu ele.
Apoi pregatim blatul tartei: amestecam zaharul cu untul folosindu-ne de o lingura de lemn, pana obtinem o compozitie omogena. Apoi adaugam oul si continuam sa amestecam pana acesta este incorporat.
Adaugam esenta de vanilie, faina si un praf de sare.
Lucram putin aluatul cu mana pana devine compact, neted si nu se lipeste de maini.
Formam o bila din el, il acoperim si il dam la rece pentru 30 minute. Dupa acest interval il putem intinde intr-o folie subtire. Cu ajutorul sucitorului luam blatul, il punem peste forma, apoi taiem surplusul de aluat.
Acoperim blatul cu hartie de copt peste care asezam bile ceramice pentru copt (le putem inlocui cu boabe de fasole sau orez).
Coacem blatul in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 15 minute, apoi il scoatem si preparam crema.
Daca vrem sa pregatim tarta cu lamaie si rozamarin adaugam la prepararea blatului o crenguta de rozmarin tocata fin (in rest procedam cum am explicat mai sus).
Pentru a pregati crema punem intr-o oala zaharul pudra, impreuna cu coaja si sucul de lamaie, adaugam ouale intregi si amestecam totul cu un tel pana se omogenizeaza compozitia.
Daca pregatim o crema cu lavanda adaugam si florile.
Punem oala la baine-marie, amestecand cat de des putem, pana se ingroasa crema.
O luam de pe foc, adaugam untul si amestecam bine. Luam bilele ceramice de pe blat (boabele de fasole in cazul nostru) si turnam cu un polonic crema de lamaie.
Dam iar blatul la cuptorul prenacalzit la 130°C timp de 20 minute in cazul tartelor mici si 25 minute in cazul tartei mari.
In acest moment trei din tipurile de tarte cu lamaie sunt gata. Ramane la final cea mai extravaganta dintre ele: tarta cu lamaie si bezea (partea cu bezea o pregatim inainte sa servim desertul).
Albusurile batute spuma foarte tare cu zaharul si un praf de sare sunt mixate pana crema devine atata de tare incat nu cade de pe spirale.
Punem bezeaua intr-un posh cu cap rotund, larg si decoram tarta de la exterior spre interior. Cu ajutorul unui arzator pe gaz caramelizam suprafata bezelei.
In acest moment micul meu sistem solar este gata. Am 4 feluri de tarte cu lamaie pe care sunt gata sa le impart cu voi.
Eu nu mai rezist, am inceput deja sa le savurez…
Daca v-am molipsit lasati-mi un semn, sa stiu daca va place si voua…
Pofta buna!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Tartele tale sunt dementiale! Bafta …sper sa fie de mare succes.
Multumesc din suflet! Bafta si tie!
De vis arata!!Pe mine m-ai lasat fara…grai, doar cu o pofta teribila! Pup
Multumesc Poliana! Te pup!
Ce frumos au iesit !!!! Superba prezentarea !!!
PS.Bafta multa !!
Multumesc Adina! Te pup!
Minunate tartele, crema este perfecta, la fel si aluatul 🙂 Iubesc cremele de lamaie, iar aceste tarte sunt pe gustul meu 🙂
Felicitari si multa bafta!
Multumesc Andreea!
Arata delicios – o reteta demna de notat.
Multumesc Ioana!
Felicitari – arata excelent
Multumesc, Adrian!
M-ai convins,trebuie sa fac si eu!
Linda, se face usor si este excelenta!
Delicios!
Multumesc, Ana!
ideea cu sistemul solar este senzationala si unica!iar pozele arata tare bine!
Cu siguranta tartele sunt delicioase 😉
Multumesc, Andra!
Imi place,arata senzational si sunt un deliciu!Felicitari si multa bafta !Pupici
Multumesc, Flory!
Cata imaginatie!!!! Sinecere felicitari!
Multumesc, Corina!
Fica mea adora mult aceasta tarta! Eu nu am facebook asa ca va spun aici cat de mult imi place si va doresc „Bafta!”
Multumesc Marina!
si mie imi place foarte mult! n-am facut niciodata tarte, dar cu pozele astea m-ai convins si pe mine; asa ca I like it! (tre’ sa fii nebun sa nu zici like acestui mic univers bucataresc)
Succes!
Multumesc, Maria!
as putea sa mananc tarte din acestea cu lamaie toata ziua…sunt exact genul de prajituri care imi plac mie…dulci-acrisoare…:-))
Multumesc, Raluca!
Delicioase.
Multumesc, Flori.
Sunt de acolo, din maraton, inscrise cu inspiratie si rafinament. Succes !!!
Multumesc, Mirela.
Arata senzational … deja mi-ai creat si mie o stare de visare … cu gandul la crema fina de lamaie 🙂
Mult succes! Te pup :*
Multumesc, Dana!
Senzationala prezentarea!!! Nu sunt mare fan al prajiturilor cu lamaie, dar tartele tale sunt irezistibile.
Multumesc, Gabriela!
Delicioase tartele mai ales aluatul, iti vine sa le mananci si cu ochii…
Multumesc, Bogdan!
Doamne… arata absolut senzational. Pacat ca nu le putem comanda direct de la tine 🙂
Daca as putea trimite la voi as fi tare bucuroasa!
Divooooo…cum arataaaa! Mi-au lasat apa in gura!
Andreea, esti draguta…
Ce dragalase sunt!!! Super prezentarea, pup si bafta!
Multumesc Dana! Te pup!
Este delicioasa tarta cu lamaie,Mult succes!
Multumesc mult, Laura!
suuupeeeerb <3
Succes scumpa mea!
Multumesc din suflet, Emily!
Foarte frumos, Cristina! Mult succes!
Multumesc, Mihai! Bafta si tie!
Sunt o nebunie!Lamaia imi place mult de tot!
Multumesc Mihaela!
Arata minunat!!!
Succes!!!!
Multumesc, Simona!
Sunt minunate!
Multumesc Irina!
Frumoase tarte! Mult succes!
Multumesc Miha! La fel si tie!
Am rugat-o pe mama sa o faca in weekend…. Arata senzational!
Gabriela, sa imi spui daca ti-au placut!
Yummy!!! Arata superb si foarte apetisante!
Multumesc!
Pfaiiii de capu meu cum arata… Prefata retetei mi-a amintit ca atunci cand eram mica imi doream sa ma fac astronaut :)) Ptr asta cred ca merit si eu o „planeta”
Pup cu drag
Simona, si eu te pup!
Bravo! Arata minunat! Voi incerca si eu, pup!
Multumesc, draga mea!
cat de bine arata totul! tarta cu lamaie este favorita mea
Multumesc, Adina!
Chiar ma intrebam cum se fac:)) arata genial!
Multumesc Gabi!
Super.. bafta la concurs Cristina.
Multumesc, Bianca!
Un mare LIKE!!!
Multumesc Raluca!
Minunate sunt…
Multumesc Rocsy!
Draga mea, multumesc de reteta,e extraordinara.o sa fac si de craciun.e delicioasa
Multumesc, Andreea.
FFF Buna! Exact pe gustul meu!
Multumesc, Cristina!
In weekend fac!!
Buna alegere!
arata superb!
am notat reteta.
am sa incerc si eu in weekend.
felicitari!!!
Multumesc!
Tocmai ce am facut aceasta reteta a iesit senzationala,multumesc ptr toate retetele tale
nu mi s-a ingrosat crema…..ce ii pot face?am pus exact cantitatile si am urmat exact pasii dar nu mi-a iesit….help me please….multumesc
adauga niste amidon! dar ea se mai intareste in cuptor!
cat de delicate si frumoase, si gustoase, si poza de prezentare dupa care am venit …si … 🙂
Daaaaaaaaaaaa! Intra pe lista de prioritati! Super idee! >:D<