Curry de naut cu dovleac
Curry de naut cu dovleac. Termenul ” curry” este complex si poate fi un fel de mancare, dar si un condiment sau frunzele unui arbust.
Curry de naut cu dovleac este o mancare foarte gustoasa, aromata, foarte usor si rapid de pregatit. Mi se pare cea mai aromata mancare de post. Este satioasa, foloseste ingrediente relativ ieftine si cucereste de la prima inghititura.
Termenul ” curry” este complex si poate fi un fel de mancare, dar si un condiment sau frunzele unui arbust.
Desi cel mai adesea cand se face referire la curry primul gand merge catre condimentul indian, exista feluri de mancare in alte tari din Asia. In Thailanda curry este o mancare cu ardei iute si lapte de nuca de cocos, iar in Japonia aeste o mancare dulce cu carne, legume si sos.
Reteta de curry de naut cu dovleac este o reteta in stil thailandez, caci am folosit lapte de nuca de cocos. Nu am pus ardei iute, dar am folosit pasta rosie de curry ce este usor picanta si aromata. Aceasta este nelipsita din bucataria thailandeza. Cele mai importante ingrediente ale acesteia sunt: ardei chilli, ceapa, coriandru, lemongrass, galangal (o radacina asemanatoare ghimbirului), usturoi si multe alte mirodenii.
Pe blog mai gasiti si alte retete de curry. Daca vreti sa cititi si aceste retete si sa le pregatiti apasati pe titlul retetei dorite si veti fi directionati catre aceasta:
- 1. curry cu naut si broccoli
- 2. conopida cu linte in sos de curry rosu
- 3. curry de conopida
- 4.curry verde cu pui si caju
Pentru a face curry de naut cu dovleac am folosit naut gata fiert din conserva. Mancarea a fost gata in maxim 15 minute, asa ca orezul il puteti pune la fiert inainte sa incepeti sa pregatiti mancarea. Veti avea nevoie de orez simplu, fiert la abur, pe post de garnitura. Daca apasati aici veti vedea cum se face pas cu pas.
Folositi orez Basmati sau orez cu bob lung. Clatiti bine orezul, in mai multe ape, pana cand apa ramane clara, apoi il puneti la fiert. Eu am cumparat la un moment dat orez thailandez si l-am pastrat pentru acest tip de retete.
Curry de naut cu dovleac este o mancare savuroasa ce vine sa completeze colectia retetelor de mancare de post de pe blog. Le gasiti pe toate adunate intr-o postare aici.
Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru curry de naut cu dovleac.
INGREDIENTE:
500 g dovleac placintar
50 ml ulei
1 ceapa medie spre mare
1 lingurita ghimbir ras
2 catei usturoi dati prin presa
3 lingurite varfuite pasta rosie de curry
2 conserve naut
400 ml lapte de nuca de cocos
200 ml apa fierbinte sau supa clara legume fierbinte
sare dupa gust
Pentru servit:
orez basmati – pentru 1 masura orez folositi 1.5 masuri apa
PREPARARE:
Pentru a pregati curry de naut cu dovleac nu am nevoie de mult timp, asa ca primul lucru pe care il fac este sa pregatesc orezul. Acesta are nevoie de timp de fierbere mai mare decat mancarea.
Am clatit orezul in mai multe ape, apoi l-am pus la fiert. Am folosit 250 g orez si 400 ml apa. Am pus orezul la fiert la foc mimim timp de 15 minute fara sa ridic capacul. Am oprit focul si am lasat orezul cu capac pana cand a fost gata reteta de curry de naut cu dovleac.
Am taiat dovleacul placintar, am cantarit si am oprit cat am avut nevoie pentru aceasta reteta de curry de naut cu dovleac. Am curatat coaja cu cutitul special de curata legume, apoi l-am taiat in cuburi de marime medie. Am pus 2 linguri ulei in tigaie si am calit cuburile de dovleac pana cand s-au inmuiat, dar cu grija sa nu fie prea moale, pentru ca in acest caz se va flescai in timpul fierberii.
In alta tigaie mare, cu pereti inalti, am pus restul de ulei si am calit ceapa. Cand a devenit sticloasa am adaugat ghimbirul ras si usturoiul dat prin presa. Am amestecat si am lasat in jur de 10-15 secunde sa se caleasca si acestea, pentru a elibera aromele.
Am pus peste ceapa cu usturoi si ghimbir pasta rosie de curry, am amestecat, apoi am turnat laptele de cocos. Am amestecat bine, pentru ca pasta se dizolve.
Am scurs nautul din conserva, l-am pus in tigaie, am adaugat si dovleacul, apoi am turnat si apa fierbinte. Am pus 1/2 lingurita de sare, am amestecat si am lasat sa fiarba in clocot in jur de 3 minute, la foc mic.
Am gustat sa vad daca mai este nevoie de sare, apoi am oprit focul. Mancarea aceasta este atat de buna si aromata incat stiu sigur ca vreau o portie mare.
Am pus orezul in farfurii, apoi am adaugat curry de naut cu dovleac.
Am presarat patrunjel verde si am mancat cu pofta.
Asta va doresc si voua!
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.
Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag in grupul Gatesc cu prietenii.