Daca vreti sa aveti o masa gustoasa si sanatoasa puteti alege sa pregatiti legume la cuptor pe pat de couscous. Reteta de legume la cuptor, rapida si gustoasa este foarte simpla si usor de facut si nu necesita cantitati fixe de ingrediente. In plus, etapele de pregatire nu necesita tehnici speciale. Oricine poate pregati legume la cuptor!
Aceste legume la cuptor pe pat de couscous pot fi o idee buna pentru cei care au un regim de viata vegan sau pentru cei care tin post, dar pot fi si o garnitura extraordinar de gustoasa langa o friptura.
Imi plac aceste legume coapte cu crusta usor crocanta si miez moale, usor caramelizat chiar pentru unele din ele, cu gust foarte bun.
Am folosit pentru aceasta reteta: vinete, cartof alb, cartof dulce, dovleac placintar, morcov, dovlecel, zucchini, ardei kapia (sau ardei gras) in doua culori, conopida, ceapa alba si ceapa rosie. Daca vreti puteti folosi si alte legume, in functie de gusturi sau ce aveti in casa: sfecla rosie, ciuperci, telina, broccoli, varza de Bruxelles sau sparanghel.
Ca sa obtineti cele mai bune legume la cuptor trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi:
Daca aveti nevoie de indicatii pentru a sti cat trebuie sa coaceti legumele, puteti aproxima timpul orientandu-va dupa timpii pe care ii las mai jos, cu mentiunea ca puteti lasa mai putin pentru legume mai naturale sau putin mai mult pentru o textura crocanta si un gust caramelizat al acestora. Timpul de coacere va fi diferit de la un cuptor la altul, in functie de puterea acestora, dar si de temperatura pe care o alegeti (200 sau 220°C).
Puteti sa presarati diverse ierburi aromatice, dar si condimente ce aduc un plus de gust. In functie de gusturi puteti folosi oregano uscat sau cimbru,
Daca se intampla sa aveti in frigider legume ce risca sa se ofileasca, puteti sa nu faceti risipa alimentara si le transformati intr-un preparat apetisant.
Alte retete de legume la cuptor pregatite de mine va pot inspira pentru a gati sanatos si delicios:
Tot ce pot sa va spun este ca nimic nu se compara cu o portie savuroasa de legume la cuptor pe care le puteti insoti de o salata verde, dar puteti sa le transformati in garnitura pentru orice tip de carne.
Prin urmare va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru legume la cuptor pe pat de couscous, cu mentiunea ca desi am pus din toate legumele am folosit din toate cat am avut nevoie pentru a umple tava mare de cuptor, lasand distanta intre legume si tinand cont de faptul ca o parte din ele vor fi puse mai tarziu.
INGREDIENTE:
(pentru 4 persoane – 1 tava mare de cuptor)
1 vanata mica
1 zucchini mic
1 dovlecel foarte mic
1 ardei gras rosu si unul verde – cam jumatate din ambele tipuri de ardei
1 ceapa alba
1 ceapa rosie mare
cateva buchete de conopida
1 morcov maricel
1 cartof dulce
2 cartofi mici albi
1 cartof dulce
1 felie de dovleac placintar (cam 3 cm grosime)
ulei de masline
oregano uscat
piper proaspat macinat
sare
Pentru servit:
1 lingura crema de otet balsamic
150 g couscous
250 ml supa legume sau apa fiarta
PREPARARE:
Mi-am pregatit ingredientele la indemana, apoi am pornit cuptorul la 200°C. Am curatat cartofii(cartofii albi si cel dulce) de coaja, i-am taiat cuburi, apoi un morcov si dovleacul. Am curatat cele doua cepe si le-am feliat. Langa toate acestea am pus buchete medii spre mari de conopida.Am turnat putin ulei de masline pe toate legumele, am presarat piper proaspat macinat si oregano uscat. Am copt legumele in prima faza putin peste 20 minute.
Dupa acest interval de timp am scos tava din cuptor, am intors cartofii, morcovul si buchetele de conopida pentru a se rumeni uniform si am adaugat in tava ardeii, vinetele si dovleceii. Primele legume si-au micsorat volumul prin eliminarea apei.
Am stropit si transa a doua de legume cu foarte putin ulei, piper si oregano. Nu am pus inca sare peste legume, caci o adaug doar cu cateva minute inainte de a scoate legumele din cuptor.
Am continuat sa coc legumele inca 20 minute. Cu 5 minute inainte sa le scot din cuptor am presarat sare peste ele. Dupa acest interval de timp cartofii aveau crusta crocanta si miez moale, conopida era moale si crocanta la exterior, dovleceii si vinetele erau moi, iar ceapa se caramelizase perfect.
In momentul in care am pus a doua transa de legume in cuptor am incalzit supa de legume pana la punctul de fierbere si am turnat-o peste couscous-ul pus intr-un castron incapator. Am acoperit castronul cu o farfurie. Dupa ce am scos legumele din cuptor am aerat cu o furculita couscous-ul, apoi l-am impartit pe doua platouri. Am aranjat legumele peste couscous, apoi am turnat putina crema de otet balsamic peste legume.
Doamne, cat de bune sunt!
As putea manca in fiecare zi aceste legume la cuptor!
In primul rand as profita de vitaminele, minerale si antioxidantii din legume. Gatirea la cuptor este cea mai sanatoasa metoda, legumele pastrandu-si nutrientii si avand un gust foarte bun, mult mai bun decat daca alegeti sa le fierbeti sau sa le gatiti la abur.
V-am convins sa lincercati si voi legume la cuptor? Eu asa sper.
Sa aveti spor la gatit!
Va las aici o reteta video rapida si usor de facut:
Super buna reteta aceasta!
Eu am servit cu un sos de usturoi.
Merge si cu gogosari sau castraveti dulce acrisori.
Multumesc!