Legume la cuptor pe pat de couscous

5 noiembrie 2020Diva in Bucatarie

Legume la cuptor pe pat de couscous. Legume la cuptor pe pat de couscous. Reteta legume la cuptor pe pat de couscous. Reteta de post de legume la cuptor.

Legume la cuptor pe pat de couscous. Reteta legume la cuptor pe pat de couscous. Reteta de post de legume la cuptor.

Reteta sanataoas, pentru dieta, de legume la cuptor pe pat de couscous.

Cum se fac legumele la cuptor pe pat de couscous? Cat timp se coc legumele la cuptor? Reteta de legume coapte cu cuscus. Cuscus cu legume la cuptor.

Daca vreti sa aveti o masa gustoasa si sanatoasa puteti alege sa pregatiti legume la cuptor pe pat de couscous.

Reteta de legume la cuptor, rapida si gustoasa este foarte simpla si usor de facut si nu necesita cantitati fixe de ingrediente.

In plus, etapele de pregatire nu necesita tehnici speciale. Oricine poate pregati legume la cuptor!

Aceste legume la cuptor pe pat de couscous pot fi o idee buna pentru cei care au un regim de viata vegan sau pentru cei care tin post, dar pot fi si o garnitura extraordinar de gustoasa langa o friptura.

Imi plac aceste legume coapte cu crusta usor crocanta si miez moale, usor caramelizat chiar pentru unele din ele, cu gust foarte bun.

Am folosit pentru aceasta reteta: vinete, cartof alb, cartof dulce, dovleac placintar, morcov, dovlecel, zucchini, ardei kapia (sau ardei gras) in doua culori, conopida, ceapa alba si ceapa rosie.

Daca vreti puteti folosi si alte legume, in functie de gusturi sau ce aveti in casa: sfecla rosie, ciuperci, telina, broccoli, varza de Bruxelles sau sparanghel.

Ca sa obtineti cele mai bune legume la cuptor trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi:

  • 1. folositi ulei de masline sau ulei de floarea soarelui cat sa fie unse toate legumele si sa nu se usuce, dar nu turnati prea mult pentru ca acestea sa se „inece ” in ulei.
  • 2. legumele vor fi taiate in cuburi sau felii de dimensiuni relativ egale, pentru a se coace in acelasi timp
  • 3. in timpul coacerii trebuie sa le intoarceti pentru a se rumeni pe ambele parti
  • 4. legumele nu se coc la temperatura foarte mica. Recomand ca temperatura sa fie 200°-220°C.
  • 5. legumele nu se vor aseza in straturi in tava. Ar fi indicat sa existe chiar mici distante intre ele, astfel incat aerul cald sa le invaluie din toate partile. In timp ce se coc legumele vor elebera apa din ele, asa ca daca sunt lipite intre ele vor avea gust si aspect de legume gatite la abur, nu la cuptor.
  • 6. Trebuie sa tineti cont de timpul de coacere pentru fiecare leguma pusa in tava. Radacinoasele au nevoie de un timp mai mare, in timp ce dovleceii, ardeii grasi si sparanghelul au nevoie de un timp mai mic.
  • 7. NU coaceti legumele in vase de sticla sau vase cu pereti inalti, caci vor pastra umiditatea.

Daca aveti nevoie de indicatii pentru a sti cat trebuie sa coaceti legumele, puteti aproxima timpul orientandu-va dupa timpii pe care ii las mai jos.

Mentionez ca le puteti lasa o perioada de timp mai scurta pentru textura si aspect natural sau mai mare pentru o textura crocanta si un gust caramelizat al acestora.

Timpul de coacere va fi diferit de la un cuptor la altul, in functie de puterea acestora, dar si de temperatura pe care o alegeti (200 sau 220°C).

  • 1. radacinoasele se coc in jur de 35-45 minute pentru cuburi medii spre mari
  • 2. dovlecei, zucchini, ardei grasi -15-20 minute
  • 3. conopida, broccoli, varza Bruxelles – 20 minute pentru buchete de marime mica de conopida si broccoli
  • 4. vinete – 20-30 minute
  • 5. ceapa – 40 minute
  • 6. ciupercile – 20-30 minute – acestea vor lasa insa mult lichid si vor influenta textura celorlalte legume din tava. Recomand sa fie gatite pentru inceput singure (sau in tigaie) si adaugate langa restul legumelor in ultimile 10 minute de coacere, cand acestea nu mai lasa lichid.
  • 7. sparanghel – 15-20 minute

Puteti sa presarati diverse ierburi aromatice, dar si condimente ce aduc un plus de gust.

In functie de gusturi puteti folosi oregano uscat sau cimbru,

Daca se intampla sa aveti in frigider legume ce risca sa se ofileasca, puteti sa nu faceti risipa alimentara si le transformati intr-un preparat apetisant.

Alte retete de legume la cuptor pregatite de mine va pot inspira pentru a gati sanatos si delicios:

Tot ce pot sa va spun este ca nimic nu se compara cu o portie savuroasa de legume la cuptor pe care le puteti insoti de o salata verde.

Puteti sa le transformati in garnitura pentru orice tip de carne.

Prin urmare va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru legume la cuptor pe pat de couscous, cu mentiunea ca desi am pus din toate legumele am folosit din toate cat am avut nevoie pentru a umple tava mare de cuptor, lasand distanta intre legume si tinand cont de faptul ca o parte din ele vor fi puse mai tarziu.

Ingrediente legume la cuptor pe pat de couscous:

(pentru 4 persoane – 1 tava mare de cuptor)

1 vanata mica

1 zucchini mic

1 dovlecel foarte mic

1 ardei gras rosu si unul verde – cam jumatate din ambele tipuri de ardei

1 ceapa alba

1 ceapa rosie mare

cateva buchete de conopida

1 morcov maricel

1 cartof dulce

2 cartofi mici albi

1 cartof dulce

1 felie de dovleac placintar (cam 3 cm grosime)

ulei de masline

oregano uscat

piper proaspat macinat

sare

Pentru servit:

1 lingura crema de otet balsamic

150 g couscous

250 ml supa legume sau apa fiarta

Mod de preparare legume la cuptor pe pat de couscous:

Mi-am pregatit ingredientele la indemana, apoi am pornit cuptorul la 200°C. Am curatat cartofii(cartofii albi si cel dulce) de coaja, i-am taiat cuburi, apoi un morcov si dovleacul. Am curatat cele doua cepe si le-am feliat. Langa toate acestea am pus buchete medii spre mari de conopida.Am turnat putin ulei de masline pe toate legumele, am presarat piper proaspat macinat si oregano uscat. Am copt legumele in prima faza putin peste 20 minute.

Dupa acest interval de timp am scos tava din cuptor, am intors cartofii, morcovul si buchetele de conopida pentru a se rumeni uniform si am adaugat in tava ardeii, vinetele si dovleceii. Primele legume si-au micsorat volumul prin eliminarea apei.

Am stropit si transa a doua de legume cu foarte putin ulei, piper si oregano. Nu am pus inca sare peste legume, caci o adaug doar cu cateva minute inainte de a scoate legumele din cuptor.

Am continuat sa coc legumele inca 20 minute. Cu 5 minute inainte sa le scot din cuptor am presarat sare peste ele. Dupa acest interval de timp cartofii aveau crusta crocanta si miez moale, conopida era moale si crocanta la exterior, dovleceii si vinetele erau moi, iar ceapa se caramelizase perfect.

In momentul in care am pus a doua transa de legume in cuptor am incalzit supa de legume pana la punctul de fierbere si am turnat-o peste couscous-ul pus intr-un castron incapator. Am acoperit castronul cu o farfurie. Dupa ce am scos legumele din cuptor am aerat cu o furculita couscous-ul, apoi l-am impartit pe doua platouri. Am aranjat legumele peste couscous, apoi am turnat putina crema de otet balsamic peste legume.

Doamne, cat de bune sunt!

As putea manca in fiecare zi aceste legume la cuptor!

In primul rand as profita de vitaminele, minerale si antioxidantii din legume. Gatirea la cuptor este cea mai sanatoasa metoda, legumele pastrandu-si nutrientii si avand un gust foarte bun, mult mai bun decat daca alegeti sa le fierbeti sau sa le gatiti la abur.

V-am convins sa lincercati si voi legume la cuptor? Eu asa sper.

Sa aveti spor la gatit!

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *