Inghetata de lamaie cremoasa fara masina de inghetata
Inghetata de lamaie cremoasa fara masina de inghetata
Inghetata de lamaie cremoasa, fara masina de inghetata, este delicioasa, racoritoare, acrisoara, cremoasa si fina, perfecta pentru zilele calduroase de vara, dar si pentru momentele in care va doriti un astfel de desert. Inghetata de lamaie de casa se pregateste foarte usor, fara gadgeturi inutile, ce ocupa spatiu in casa. Inghetata este una din cele mai simple placeri ale vietii si ar fi pacat sa nu ma bucur de ea, de dulceata racoritoare a unei creme cu gust de lamaie obtinut natural, fara arome artificiale.
Va las mai jos toate secretele pentru a pregati o inghetata cremoasa rapid, fara masina de inghetata.
Problema eterna a inghetatei facute in casa o reprezinta acele de ghetata, acele cristale mici de gheata, usor inestetice. Ei bine, problema acesta se poate rezolva. Ganditi-va la bunicile voastre care va pregateau inghetata in casa. Sigur nu aveau masina de inghetata, dar aveau grija sa amestece compozitia pusa in congelator dupa 60 minute.
Ei bine, nici macar acest lucru nu trebuie sa il faceti neaparat daca aduceti in compozitia inghetatei ingrediente grase precum smanatana pentru frisca sau laptele condensat gros si cremos (cel din doze metalice, nu cel pentru pus in cafele). Faptul ca adaugam ingredient grase ajuta compozitia din punct de vedere al stabilitatii, dar si al texturii. Spuneam ca avem nevoie de elemente grase, dar nu bateti smantana pentru frisca pana devine prea tare, ca untul.
Folosirea laptelui condensat in locul celui clasic reduce cantitatea de apa din compozitia inghetatei, asa ca scapam de acele de gheata ce s-ar putea dezvolta in timpul congelarii.
Un alt element foarte important este zaharul. O cantitate mai mare de zahar poate impiedica cristalizarea ghetii. Mierea de albine ar putea fi luata in calcul pentru a obtine o textura neteda.
Ultimul ingredient, dar nu cel din urma, este alcoolul. Acesta impiedica cristalizarea ghetii, dar o cantitate prea mare poate sa va impiedice sa mai obtineti inghetata.
Pentru a pregati inghetata cremoasa de lamaie fara masina de inghetata am plecat de la reteta de lemon curd, pe care o puteti citi daca apasati pe acest link. Este o crema racoritoare, cu un gust senzational, ce poate aduce un plus de savoare si altor deserturi.
Imi place foarte mult sa il pun in creme de branza pentru cheesecake sau alaturi de deserturi foarte dulci, cum este Pavlova. Trebuie sa recunosc ca ideea de face aceasta inghetata mi-a venit abia dupa ce am pregatit lemon curd si acesta s-a racit. Initial am vrut sa fac cheesecake, dar m-am razgandit si a fost cea mai buna alegere pe care am luat-o.
Puteti manca inghetata simpla, intr-un bol sau puteti sa puneti o cupa sau doua de inghetata intr-un cornet. Important este sa va bucurati de cea mai cremoasa inghetata de lamaie facuta fara aparat de inghetata.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ingheteta de lamaie cremoasa prezentat pas cu pas mai jos.
INGREDIENTE:
397 g lapte condensat indulcit (lapte gros in doza metalica. ATENTIE nu este lapte condensat pentru cafea)
400 ml smantana indulcita pentru frisca
Pentru lemon curd:
80 ml suc lamaie
20 ml suc lamaie verde
1/2 lingurita coaja rasa lamaie
1/2 lingurita coaja rasa lamaie verde
120 g zahar
3 galbenusuri +1 ou
60 g unt
PREPARARE:
Pentru inceput am pregatit lemon curd. Am ras cojile de la cele tipuri de lamaie, apoi am le-am stors si am masurat cantitatile de suc obtinute. Le-am pus intr-o craticioara mica impreuna cu ouale mixate si zaharul, apoi le-am pus pe foc, la bain-marie.
In acest timp am mixat continuu (sau foarte des), pana cand compozitia a devenit o crema groasa, ca o budinca. Am luat-o de pe foc, am lasat-o cateva minute sa se racoreasca, apoi am incorporat untul si am mixat bine pana la omogenizare.
Am lasat lemon curd sa sa raceasca. Am mixat smantana pentru frisca pana cand s-a ingrosat, apoi am adauhat laptele condensat indulcit si am mixat pana s-a omogenizat compozitia.
Am turnat lemon curd-ul racit peste compozitia de frisca cu lapte condensat, dar am pastrat putin (cam 6 linguri) si pentru a pune in interiorul inghetatei, apoi la final, pentru decor. Am amestecat bine, am pus un strat de inghetata, apoi 3 linguri din lemon curd-ul pastrat, apoi restul de inghetata si lemon curd.
Am pus inghetata la congelator peste noapte, apoi am mancat-o cu mare pofta!
Sper sa va bucurati si voi de aceasta inghetata cremoasa de lamaie facuta fara masina de inghetata.
Mai multe retete de inghetata ce nu au nevoie de aparat special de inghetata:
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Bună ziua. Ați pus înghețata la frigider sau la congelator?
FRIGIDER! Multumesc pentru atentionare!
Nu cred ca la frigider se ingjeata..
IN CONGELATOR. Nu am scris „frigider” in reteta!
De ce stergeti comentariul…..am spus ca nu are cum sa i ghete in frigider…deci cim este??
???
Ce fel de smântână ați folosit? Mulțumesc!
Puteti folosi smantana de la Lidl – 30% grasime. Pana in septembrie 2020 am folosit Dorna indulcita, dar nu mai exista.
Maria. De unde luați laptele condensat pt.inghetate? Mulțumesc.
In Carrefour, Metro, dar si online