fbpx

RETETE RECENTE

PILAF DE OREZ CU ARIPIOARE DE PUI SI LEGUME

March 30, 2020 | CATEGORIA

Pilaf de orez cu aripioare de pui si legume –  reteta simpla, spornica, satioasa si gustoasa. Pilaful este o mancare usoara, ieftina si usor de pregatit.

Exista cateva secrete pentru a obtine un pilaf gustos, cu orez pufos, cu boabe care nu se lipsesc. Legumele sunt foarte importante, acestea fiind resonsabile cu completarea gustului, dar si aspectul apetisant.

De când ma stiu la noi in bucatarie pilaful se incepe pe ochiul aragazului si se continua gatirea in cuptor. Este o metoda simpla si sigura, astfel incat la final boabele sunt perfect gatite si observi ca expresia “bob cu bob” prinde sens cand te uiti la pilaful pregatit astfel.

Unul din secretele pilafului gustos cu carne de pui este prajirea bucatilor de carne in prealabil. In uleiul in care s-a prajit carnea urmeaza a fi calita ceapa, apoi se soteaza legumele. In aceeasi tigaie! Si la final se caleste putin si orezul. Totul se stinge cu supa. Abia dupa aceasta etapa se muta totul in vas termorezistent (daca ati apucat sa gatiti in oala si nu in tigaie, lasati totul in oala) si se continua gatirea la cuptor. Sunt importante sarea si piperul. Un pilaf fara condimente nu este gustos, asa ca nu uitati sa le folositi. In general folosesc foi de dafin pentru aroma, dar daca nu va place gustul acestora puteti folosi cimbru (uscat sau proaspat), iar la final ptranjelul verde, proaspat tocat aduce ultima picatura de savoare de care are nevoie acest pilaf de orez cu aripioare de pui si legume. 

Un alt secret al pilafului de orez cu pui si legume este supa. Supa poate fi de pui sau din legume. Daca faceti supa clara de pui nu uitati sa puneti mereu cate 500-1000 ml in congelator pentru astfel de mancaruri, dar puteti sa faceti stock de pui sau stock de legume. Daca nu aveti timp pentru a pregati stock (supa concentrata) sau nu aveti spatiu in congelator si vreti sa folositi cuburi din comert, atunci cumparati doar bio sau cele cu ingrediente naturale! Pana la urma puteti folosi doar apa, dar in niciun caz cuburi cu chimicale!

Orezul folosit pentru pilaf are bobul lung. Fara sa ii fac reclama, folosesc brandul Scotti pentru pilaf. Mi se pare foarte bun. Daca nu il gasesc pe acesta il inlocuiesc cu cel pentru garnituri sau Camolino – scrie pe punga “bob cu bob”. In functie de tipul de orez folosit cantitatea de lichid poate fi diferita. Daca as gati pilaful pe ochiul aragazului as folosi la o cana de orez 3 cani de lichid (supa sau apa), dar la cuptor mi-l doresc mai cremos, asa ca pun putin mai mult lichid. Daca veti gati pilaful pe ochiul aragazului aveti grija sa il fierbeti la foc mic, astfel incat amidonul sa ramana in boabe si sa nu devina lipicios.

Un alt secret al pilafului gustos este grasimea. Folosesc ulei de floarea soarelui sau ulei de floarea soarelui combinat cu cel masline sau ulei combinat cu unt.

Eu am pregatit acest pilaf de orez cu aripioare de pui, dar puteti sa le inlocuiti cu ciocanele sau pulpe superioare de pui.

Alte retete de pilaf / orez cu pui pregatite de mine gasiti daca apasati pe titlurile retetelor urmatoare:

Daca vreti sa vedeti cum se face pilaf de orez cu aripioare de pui si legume va las acum lista de ingrediente si modul de preparare:

INGREDIENTE:

(pentru 4 persoane)

8 aripioare pui

ulei pentru prajit

1 ceapa medie

1 morcov mare – 180 g

1 felie telina – 50 g

100 g ciuperci conservate

250 g orez pentru pilaf

900 ml supa pui

sare

1 lingurita boabe piper

1 frunza dafin

PREPARARE:

Pentru inceput am prajit aripioarele condimentate cu sare si piper in tigaie.  In acest timp am tocat ceapa si legumele pe care urma sa le folosesc.

Imi pare rau ca nu am avut si putina mazare congelata, caci as fi avut mai multe culori in pilaful meu. Daca aveti le veti pune doar la final, cand puneti orezul la cuptor.

Cand aripioarele au fost prajite pe ambele parti le-am scos si am pus ceapa sa se caleasca. Cand aceasta a devenit sticloasa si s-a inmuiat am adaugat legumele si le-am sotat cateva minute bune, amestecand destul de des.

Cand au fost aproape gata am pus si ciupercile tocate, am continuat sa sotez inca 2-3 minute, apoi am pus orezul si am sotat totul, amestecand des in tigaie timp de 1 minut, apoi am stins cu putina supa.

Dupa acest interval de timp am mutat orezul in oala in care voi continua gatirea la cuptor. Am pus  aripioarele peste orez, am adaugat boabe de piper, o lingurita de sare, o frunza de dafin si am turnat restul de supa.

Am pus vasul in cuptorul preincalzit la 180°C, am pus capacul si am lasat sa se gateasca. Dupa 40-45 minute a fost gata!

Am presarat patrunjel verde proaspat tocat, fara sa amestec. Puteti sa il puneti si direct in farfurie.

Am lasat orezul 10-15 minute sa se odihneasca, apoi l-am mancat cu mare pofta.

 

Va las aici o reteta simpla si foarte usor de pregatit: pui cu bere la cuptor. Va invit sa va abonati ca canalul meu de YouTube.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *