Cum se pregateste orez chinezesc la abur?

20 ianuarie 2020Diva in Bucatarie

Cum se pregateste orez chinezesc la abur?. CUM SE PREGATESTE OREZ CHINEZESC LA ABUR? Reteta orez chinezesc la abur. Reteta simpla de orez chinezesc la abur. Orez simplu la abur. 

CUM SE PREGATESTE OREZ CHINEZESC LA ABUR? Reteta orez chinezesc la abur. Reteta simpla de orez chinezesc la abur. Orez simplu la abur. 

Orezul este pufos si nu foarte lipicios si este ideal pentru a fi pregatit a doua zi stir fry, asa cum il stiti sub denumirile deorez prajit cu oua sau orez prajit cu oua si legume.

Dar, pentru a face orez prajit trebuie sa il fierbeti in prealabil, asa cum o sa va arat mai jos.

Orezul simplu chinezesc, orez la abur, este cel mai consumat in China, dar nu si la noi in tara. Romanii il prefera in varianta prajita, dar pentru a-l praji acesta trebuie gatit la abur. In concluzie, fara aceasta reteta nu puteti face orez prajit.

Chinezii consuma orez simplu, adica orez gatit la abur, in loc de paine.

Orezul care nu se consuma la masa in ziua in care este gatit a doua zi poate fi prajit. Are nevoie de timp pentru a se usca. Poate sta doua, chiar trei zile, in frigider inainte de a fi prajit. Dar, trebuie sa fie bine aerat inainte sa fie pus ila rece, altfel veti obtine o bucata intreaga de orez lipita, ce va fi greu de gatit.

Orezul gatit la abur poate fi si congelat. Se va incalzi cu putina apa la microunde sau pe aragaz inainte de a fi refolosit.

Orezul gatit la abur este probabil cel mai cunoscut si mai consumat dintre felurile de mancare din bucataria chinezeasca.

Pentru a pregati orez chinezesc la abur este obligatoriu sa folositi orez special, cu bobul lung. Nu veti folosi orezul cu bob rotund pentru pilaf, dar nici pe cel pentru risotto.

Nici sa nu va ganditi la alte tipuri de orez cum ar fi cel negru, rosu sau integral! Nu exista astfel de tipuri de orez in bucataria chinezeasca.

Tipurile de orez potrivite sunt Basmati sau Jasmine, ultimul fiind cel mai preferat de catre cei care iubesc mancarea chinezeasca. Aroma sa aduce putin a nuca.

Orezul va fi clatit in multe ape inainte sa fie pus la gatit. Veti observa ca prima apa turnata peste orez, dupa ce amestecati putin cu mana orezul, va deveni foarte tulbure.

Dupa 4-5 clatiri apa devine foarte curata, iar orezul a eliminat amidonul.

In alta ordine de idei este foarte importanta cantitatea de apa in care veti fierbe orezul. La 1 masura de orez puneti 1.5 masuri de apa.

Acest lucru va face diferenta intre un orez gatit corect, bun, pufos si usor lipicios si un orez prea moale sau prea uscat.

Reteta de orez gatit la abur are doar doua ingrediente: orez si apa. Nu se folosesc sare, piper sau alte arome.

Mancarea ce va insoti orezul contine sosuri cu condimente si sare in cantitati suficiente, ce vor compensa lipsa acesteia din garnitura.

Daca vreti sa va lasati inspirati si gatiti retete din bucataria chinezeasca va las aici linkcatre colectia mea de retete.

Veti gasi o multime de retete de pui si porc, dar si retete de legume. De curand am pregatit si un desert asiatic din banane prajite.

Exista si aparate care pot gati orezul, dar nu toata lumea isi poate achizitiona sau nu doreste sa isi umple dulapurile cu toate aparatele ce ne-ar face viata mai usoara. Pana la urma, gatitul orezului la abur pe aragaz nu rapeste mult timp si nu trebuie sa stai lipit de aragaz in acest timp. Iti trebuie doar o oala buna, grea, cu fund dublu. In general, ai nevoie in bucatarie de o astfel de oala in bucatarie.

Va las acum sa vedeti modul de preparare pentru orez chinezesc la abur prezentat pas cu pas mai jos.

INGREDIENTE:

250 g orez tip Basmati sau Jasmine

400 ml apa

CUM SE PREGATESTE OREZ CHINEZESC LA ABUR:

In primul rand am pus orezul intr-un bol mare. Am turnat apa rece peste acesta si am amestecat cu mana orezul. Apa s-a tulburat si orezul nu s-a mai vazut in bol.

Am scurs aceasta apa, am pus orezul inapoi in bol, apoi am repetat operatiunea pana in momentul in care apa a fost transparenta.

Am scurs bine apa si am mutat orezul intr-o oala. Am adaugat 400 ml apa rece si am lasat la foc mediu pana cand a inceput sa dea in clocot.

In acest moment am amestecat bine orezul cu o lingura, am pus un capac si am micsorat focul la minim.

Am lasat sa fiarba 15 minute fara sa ridic capac. Dupa acest interval am oprit focul si am lasat vasul cu capac inca 10 minute.

Cand am luat capacul am aerat orezul cu o furculita (daca sunteti experti in manuirea betisoarelor chinezesti puteti face acest lucru cu ajutorul lor).

Avand in vedere ca in curand se sarbatoreste Noul An Chinezesc, va sfatuiesc sa puneti in meniu aceasta reteta.

Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *