Prajitura acoperis – prajitura cabana
Prajitura acoperis – prajitura cabana. Desi are o forma atipica, in forma de triunghi, aceasta nu se taie greu.
Prajitura Acoperis cunoscuta si sub numele de Prajitura Cabana sau Prajitura Casuta, Casuta Piticilor,Prajitura Manastire este delicioasa, cu o prezentare frumoasa. Este una din cele mai bune prajituri cu crema de vanilie.
Cu siguranta multi dintre voi ati auzit de aceasta prajitura si multi o pregatiti. Dar, pentru cei care nu au facut-o inca, este momentul sa o incerce. Nu se face greu, dar nu este nici o prajitura foarte usor de pregatit, caci prajiturile cu foi au nevoie de putina atentie la intindere. Dar, varianta mea o sa placa sigur si nu o sa va sperie. Foile ies la dimensiunea dorita.
Prajitura Acoperis / Prajitura Cabana este una din cele mai cunoscute prajituri cu blaturi din foi si multa crema aromata si gustoasa. In interiorul acesteia sunt prezente niste „barne” din biscuiti cu miere de albine, colorate cu cacao special pentru a scoate in evidenta prezenta lor. Prajitura este glazurata cu ciocolata.
Daca as fi pregatit-o in perioada sarbatorilor de iarna as fi decorat-o in plus cu royal icing pentru a sugera zapada, asa cum am facut in reteta casutei de turta dulce. Mi se pare o prajitura perfecta pentru sarbatorile de iarna, dar merge foarte bine si pentru orice alt eveniment sau pentru simplul rasfat al celor dragi. Eu am pregatit-o ca desert pentru un week-end obisnuit, fara alt motiv decat acela de a le oferi alor mei o prajitura deosebita cu crema de vanilie.
Desi are o forma atipica, in forma de triunghi, aceasta nu se taie greu.
O alta prajitura cu forma triunghiulara mult indragita de catre romani este prajitura Carpati. Diferenta dintre cele doua tipuri de prajitura este foarte mare, caci prajitura Carpati are multe foi si crema de caramel sau crema de ciocolata, in timp ce Prajitura Acoperis / Prajitura Cabana are doar 3 foi ce incadreaza crema. Daca apasati prea tare in timp ce o taiati este posibil sa o rupeti, asa ca aveti grija sa folositi un cutit foarte bine ascutit, cu lama lunga.
Mai multe retete de prajituri cu foi pregatite de mine gasiti in acest link.
Foile pentru Prajitura Acoperis / Prajitura Cabana sunt delicioase, iar pentru a le pregati am plecat de la reteta tortului cu foi cu miere de albine si crema mascarpone. Sunt multe persoane care se tem sa faca prajituri cu foi. Ei bine, in explicatiile retetei am sa va spun cum am facut ca foile sa aiba dimeniunile dorite, astfel incat sa nu fie nevoie sa tai din ele si am pierdere de material. Foile cu miere de albine sunt fragede si delicioase, ar fi pacat sa nu le incercati.
Nu am facut o prajitura foarte mare. Suntem 4 persoane si va asigur ca ne-a fost suficienta. Am mancat 2 zile din aceasta prajitura. Crema de vanilie contine unt si frisca, ce au un rol important in ceea ce priveste gustul si consistenta.
Am vazut pe internet si variante ale acestei prajituri fara foi. Parerea mea este ca acelea nu sunt nici pe departe la fel de spectaculoase din punct de vedere al gustului in comparative cu prajitura clasica.
Sigur, nu contest ca reprezinta o varianta usoara si rapida, ideala pentru cei care nu au experienta in ale gatitului sau pentru zilele de vara cand nu vreti sa deschideti cuptorul.
Daca vrei sa sti cum poti face si tu Prajitura Acoperis / Prajitura Cabana, iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas, in imagini.
Ingrediente Prajitura Acoperis:
Prajitura cu baza 12*32 cm, margini 10.5*32 cm
Pentru blat:
60 g miere de albine
60 g zahar
60 g unt
3 g bicarbonat de sodiu
2 oua
1 varf cutit de sare
250 g faina + 30 g faina pentru betele maro + 40 g pentru finalizare foi de miere
30 g amidon
15 g pudra neagra de cacao
30 ml lapte
Pentru crema:
600 ml lapte
semintele de la 1 pastaie vanilie
80 g zahar
1 plic zahar vanilat
3 galbenusuri
30 g faina
30 g amidon
200 g unt
150 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:
120 g ciocolata neagra
80 g ciocolata cu lapte
3 linguri lapte
1 lingura ulei
PREPARARE:
Am cantarit mierea de albine direct in vasul pe care urma sa il pun pe foc. Am adaugat zaharul si untul. Am pus oala la foc mediu spre mic, lasand-o pe foc pana cand s-a dizolvat zaharul.
Am oprit focul, am adaugat bicarbonatul si am amestecat, apoi am lasat sa se raceasca compozitia. Intr-un bol am amestecat ouale cu un varf cutit de sare.
Le-am pus treptat peste compozitia cu miere, apoi am incorporat 250 g faina si 30 g amidon ce au fost cernute si amestecat in prealabil.
Am dizolvat pudra neagra de cacao cu 30 g lapte rece. Am luat 20 g din aluatul foilor cu miere de albine si l-am amestecat cu cacao dizolvata. Deoarece avea o consistenta moale am adaugat 30 g faina si am framantat aluatul pana cand s-a omogenizat si a devenit neted, usor moale, dar fara sa se lipeasca de maini.
Peste restul de aluat am pus inca 40 g faina si l-am framantat putin, cat sa se incorporeze faina. Am obtinut doua tipuri de aluat neted.
Am cantarit aluatul cu cacao si l-am impartit in 6 bile, apoi le-am intins cu o palma pe masa de lucru neteda, pe care aluneca usor pana cand acestea au avut lungimea de 32 cm. Puteti lucra pe o hartie de copt bine cerata. Am pus betele usor in tava de copt tapetata cu hartie de copt.
Am impartit blatul alb in 3 bucati cu o proportie de aproximativ 40%, 30% si 30%. Am format snururi groase, dupa modelul celor cu cacao, de 30 cm lungime, apoi cu un sucitor le-am intins astfel incat sa aiba 32*12 cm, respectiv 32*10.5 cm pentru laterale. Mi s-a parut mai simplu si usor sa le intind direct dintr-un snur gros. Pare treaba complicata sa ai aluatul in forma de bila si sa te chinui sa intinzi un dreptunghi cu dimensiuni fixe, asa ca incercati sa faceti direct un dreptunghi ce va fi intins doar putin cu sucitorul.
Daca fac snururi groase si le indind cu sucitorul nu pierd aluat si pot controla usor dimensiunile, folosind o linie lunga. Tot cu aceasta nivelez si marginile, ca sa fie cat mai drepte. Baza am pregatit-o direct pe foaia de copt si a iesit dreapta, dar nu am fost inspirata sa intind si foile ce erau folosite ca laterale ale acoperisului tot pe hartie de copt, asa ca una din laterale s-a lungit putin cand am transferat-o in tava de copt, asa cum vedeti in poza a doua de mai jos. In concluzie, intindeti foile prajiturii direct pe foaia de copt ce va ajunge in cuptor.
Am copt fiecare tava timp de 8 minute in cuptorul preincalzit la 180° C sau pana cand foile sunt usor aurii. Le-am lasat sa se raceasca in tava si am inceput sa pregatesc crema de vanilie.
Puteti vedea toate etapele de pregatirii ale acesteia in aceasta postare.
Am scos semintele dintr-o pastaie de vanilie si le-am pus cu laptele pe foc, dar am pastrat 100 ml lapte. Cat timp laptele s-a incalzit am amestecat galbenusurile cu 100 ml lapte si zahar, apoi am dizolvat faina si amidonul cu acestea. Am pus laptele caldut peste aceasta compozitie, am amestecat bine, apoi am intors laptele cu galbensuri si faina+amidon pe foc si am amestecat destul de des, pana cand crema a capat consistenta uneo budinci. Am oprit focul, am pus o folie alimentara direct pe crema si am lasat-o sa se raceasca. Cand crema a fost calduta am incorporat untul, apoi am lasat crema sa se raceasca complet.
Nici nu a fost greu. Am profitat de vremea rece de afara si am scos oala pe masa din gradina. In 10 minute era racita bine. In acest timp am mixat smantana pentru frisca, pe care am incorporat-o apoi in crema de vanilie racita.
Urmeaza asamblarea Prajiturii Acoperis / Prajitura Cabana. Am pus baza (foaia mai mare), am intins un strat subtirel de crema, apoi am aranjat pe crema trei dintre biscuitii cu cacao. Nu ii puneti pe margine, pastrati o mica margine de siguranta. Am acoperit biscuitii cu un strat de crema, apoi am pus alti doi biscuiti. In momentul in care am pus crema am incercat deja sa o aranjez in asa fel incat sa pastreze ideea de triunghi. Am acoperit cei doi biscuit cu cacao cu crema, am pus ultimul biscuite si am pus iar crema. In acest moment am folosit o spatula de patiserie lunga (poate fi folosit si un cutit) pentru a nivela crema de pe margini. Am pus marginile din foi de miere de albine peste crema si am apasat usor, astfel incat acestea sa se lipeasca.
Este important sa aveti in vedere urmatorul aspect: crema trebuie sa ajunga pana in varf, astfel incat sa nu ramana gol sub acoperis. Veti fi siguri ca ati obtinut ce trebuie daca in moemntul in care apasati marginile iese putina crema pe sus. Trebuie sa vedeti crema in varf!
In acest moment prajitura poate astepta pentru a fi decorata.
Am topit la bain-marie ciocolata neagra si cea cu lapte, impreuna cu laptele. Cand s-au topit am amestecat bine si am adaugat o lingura de ulei, astfel incat sa aiba aspect lucios.
Am intins-o peste marginile prajiturii. In acest moment am pus prajitura in frigider si am lasat-o minim 24 ore inainte sa o tai. Prima felie a fost delicioasa, dar am mai lasat-o 24 ore in frigider si a fost si mai buna. Foarte buna!
Sper ca v-am convins ca nu se face greu aceasta prajitura si o veti incerca si voi curand.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Buna dimineata cu ce as putea înlocui amidonu…multumesc mult
puteti inlocui cu faina
Cele 250g faina si 30g amidon le adaugam peste aluatul cu miere sau peste oua?
asa cum scrie in explicatii: Ouale se pun treptat peste compozitia cu miere, apoi adaugati in acea compozitie faina si amidonul.