Crema de vanilie – creme patissiere

4 octombrie 2016Diva in Bucatarie

Crema de vanilie – creme patissiere. Crema de vanilie – creme patissiere – crema pentru torturi si prajituri.

Crema de vanilie – creme patissiere – crema pentru torturi si prajituri.

Este acea crema fara de care nu ne putem imagina deserturi precum eclere, choux-uri, tarte si multe altele.

Crema de vanilie – creme patisserie – crema de patiserie pe care v-o prezint acum este reteta de baza din galbenusuri, lapte, faina sau amidon (sau ambele) si vanilie (seminte din pastaie, pasta de vanilie).

In cursul de cofetarie am invatat ca este mai buna crema in care folosim o parte din compozitie cu faina, o parte cu amidon. Unii pun doar faina.

Crema aceasta simpla, fina si delicata este o budinca de vanilie, asa ca nu este nevoie sa cumparati plicuri de budinca, puteti folosi reteta aceasta.

Daca vreti o puteti manca si simpla. Puteti pregati deserturi la pahar cu piscoturi si fructe, eventual si cu un mot de frisca, puteti face tort de clatite punand crema de vanilie si fructe sau bucatele de ciocolata intre foile de clatite, puteti umple tarte, o puteti amesteca cu ciocolata topita si o folositi intr-un tort.

Plecand de la crema de vanilie obtinuta prin fierbere putem adauga apoi unt sau frisca in functie de cerinta preparatului final.

Crema nu este scumpa, nu se face greu, asa ca ar fi pacat sa nu o folosim pentru a face un cremsnit delicios, putem sa o folosim in torturi (cum am folosit de exemplu la acest tort cu mere si crema de vanilie sau in tortul Napoleonin forma de rulada), o putem folosi ca baza pentru crema frangipane (cu migdale) pentru tarta cu smochine.

Un sfat important: imediat dupa fierbere punem o folie alimentara direct peste crema. Aceasta va impedica formarea pojghitei. Se mixeaza cand este inca calduta cu unt. Dar, pentru frisca trebuie sa asteptam sa se raceasca complet.

Crema de vanilie este una din cele mai intalnite creme din cofetarie.

Iata de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru crema de vanilie- creme patissiere:

INGREDIENTE:

250 ml lapte

1 pastaie vanilie

50 g zahar

3 galbenusuri

10 g faina

10 g amidon

PREPARARE:

Scoatem semintele din pastaia de vanilie, le punem in lapte impreuna cu aceasta, apoi incepem sa incalzim laptele.

Intr-un vas amestecam 3 galbenusuri cu zaharul, faina si amidonul pana omogenizam compozitia.

crema-de-vanilie-creme-patissiere-1crema-de-vanilie-creme-patissiere-2

Dizolvam galbenusirile cu faina folosind o treime din laptele caldut.  Turnam galbenusurile cu zahar si faina dizolvate peste restul de lapte, intoarcem oala la foc mic si fierbem pana capata consistenta unei budinci. In momentul in care da semne ca incepe sa se ingroase scoatem pastaia de vanilie din oala. Putem folosi un mixer din momentul in care incepe sa se ingroase, ceea ce ne va ajuta sa nu obtinem cocoloase sau sa nu se lipeasca de fundul oalei in care fierbe.

crema-de-vanilie-creme-patissiere-3crema-de-vanilie-creme-patissiere-4

Pentru a evita formarea unei pojghite (cruste) vom pune o folie alimentara direct pe crema. O lasam la rece minim 3 ore si o mixam chiar inainte de a fi folosita pentru a-i reda aspectul proaspat. Delicioasa!

Va invit sa incercati cea mai buna crema de vanilie! 😉

Va invit sa vedeti si reteta video, pregatita la final cu unt, pentru a fi folosita la tort.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Unt folosesti in functie de reteta de la 100 pana la 150 g la aceasta cantitate de crema de vanilie. Dar, depinde de prajitura in care folosesti crema.
      Daca dublezi cantitatile de crema deb vanilie poti adauga 200-300 g unt.
      Crema de vanilie de patiserie este de baza. In aceasta crema adaugi fie unt, fie frisca, mascarpone, ciocolata.
      In retetarul de cofetarie crema nu contine unt.

  1. Vă rog să-mi spuneți pt o cantitate de cremă de vanilie din 500 ml lapte pot să folosesc doar 100gr de unt și 100gr de mascarpone ? Pt gustul meu 200 gr de unt e prea ” grețos ” ! Crema vreau să fie pt tort ecler .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *