Cremsnit cu visine
Cremsnit cu visine
Cremsnit cu visine – o prajitura delicioasa cu aluat de foietaj si crema de vanilie, reteta simpla si usor de pregatit.
Aceasta prajitura este varianta mea pregatita special pentru copilul si sotul meu. Ei adora cremsnitul, dar si prajiturile cu visine, asa ca am realizat un fusion si fara pic de modestie pot spune ca a iesit ceva senzational.
Va recomand sa incercati aceasta prajitura, veti fi incantati de combinatia gusturilor si aromelor.
Cremsnitul era o populara foarte populara in vremurile comuniste, alaturi de amandine, savarine, profiterol.
Il gasim si astazi in anumite cofetarii, dar sunt inca multi care iubesc aceasta prajitura si o prefera pregatita acasa. In Banat sau Ardeal acesta este intalnit sub denumirile cremes, crempita, kremes.
Pentru ca traim intr-o epoca a vitezei pentru aceasta prajitura Cremsnit cu Visine am folosit aluat de foietaj cumparat. Pregatirea lui in casa nu este o operatiune grea dar ia foarte mult timp. Iar foietajul din comert chiar poate fi bun.
Crema este una simpla, pornind de la clasica crema de vanilie, in care adaugam unt si frisca.
Gustul dulce este echilibrat perfect de visinele acrisoare.Pot fi folosite fructe proaspete sau congelate, din compot.
Eu am folosit fructe proaspete in acest cremsnit cu visine. Cele congelate au nevoie de scurgere dupa dezghetare, dar nu aruncati apa si sucul lasat.
Din ele se poate obtine un sos de visine , folosind si un pumn de fructe, perfect langa fripturi sau alte deserturi.
Cremsnitul cu visine este si preferatul meu, in comparatie cu cel clasic. Este o varianta mai gourmet, mai rafinata, cu gust dulce si acrisor, cu siguranta o varianta mai delicioasa decat reteta clasica.
Va las mai jos ingredientele si modul de preparare pentru cremsnit cu visine.
Ingrediente:
Pentru blat
800 g aluat foietaj
Pentru crema de vanilie:
4 galbenusuri
1 lingurita pasta de vanilie
100 g faina
50 g amidon
180 g zahar
800 ml lapte
100 g unt
150 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar pudra
Pentru umplutura de visine:
400 g visine
120 g zahar
1 lingurita crema de otet balsamic
30 ml apa
20 g amidon – se fierb cu 200 ml sirop obtinut prin fierberea ingredientelor de mai sus
Cum se face cremsnit cu visine:
Incepem pregatirea acestei prajituri prin pregatirea blaturilor. Intindem fiecare foaie o intepam cu furculita, apoi le coacem la 200°C fara ventilatie sau la 180°C cu ventilatie pentru 25-30 minute.
Unul din blaturi il taiem pe lungime in 4 fasii, iar unul il vom sfarama intre palme pentru partea de topping.
Mixam frisca cu o lingurita zahar pudra pana se intareste putin, apoi o lasam la rece pana la momentul in care vom avea nevoie de ea.
Punem galbenusurile intr-o cratita, le amestecam cu un praf de sare, apoi adaugam faina si amidonul si le amestecam.
Dizolvam cu putin lapte si adaugam pasta de vanilie.
Incororam zaharul, apoi restul de lapte. Amestecam bine, apoi punem sa fiarba la foc mic, amestecand cat de des putem pentru a nu se lipi crema de cratita. Cand capata consistenta unei budinci luam de pe foc, lipim direct pe crema o folie alimenatara si lasam sa se raceasca cateva minute. Dupa 10 minute adaugam untul si mixam bine. Cand se raceste total incorporam frisca,
Crema de visine
In acest timp punem visinele cu zahar si apa la fiert, adaugam crema de otet balsamic si fierbem pana cand fructele incep sa se inmoaie.
Strecuram si oprim 200 ml din siropul in care au fiert. In acesta dizolvam amidonul.
Il punem iar pe foc si il fierbem (amestecand foarte des) pana capata si acesta consistenta unei budinci.
Montare cremsnit cu visine
Turnam budinca peste visine, incercand sa le acoperim pe toate cu aceasta.
Punem pe fiecare fasie de aluat visine si le acoperim cu crema de vanilie.
Presaram aluatul sfaramat peste crema si punme cremsnitul la rece pentru 6-8 ore, apoi putem taia cuburi.
Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro. 🙂
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Pagina mea de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube
Este foarte interesanta reteta.o singura intrebare am, este obligatorie crema de otet balsamic? Poate fi inlocuita cu altceva?
Nu este obligatorie, poti sa nu o pui.
M-am indragostit instant de reteta ta, iubesc cremsnitul iar combinatie facuta de tine pare ca-l face si mai delicios.
E un dulce f bun multumesc pentru reteta
Multumesc!
De unde se poate procura crema de otet balsamic? Daca nu gasesc pot inlocui cu altceva?
Multumesc! O zi buna sa aveti!
Elizabeta, gasesti in orice supermarket.
de cite procente frisca lichida ?
35%
Acum pe timp de iarna merge sa folosim visine din compot sau congelate?
Abia astept sa incerc aceasta reteta!
Spor la prajiturit!