fbpx

RETETE RECENTE

OREZ PRAJIT CU OUA SI LEGUME

October 12, 2015 | CATEGORIA

 

orez-prajit-cu-oua-si-legume-ab

Orez prajit cu oua si legume divers colorate- orez chinezesc cu oua si legume , gasit in meniuri si sub denumirea de orez prajit Yangzhou, este o reteta din bucataria cantoneza – una din cele mai rafinate si mai cunoscute bucatarii din Asia. Este una din cele mai cunoscute retete de garnituri, se pregateste foarte usor, asa ca salvati link-ul si nu ezitati sa il pregatiti.

Alte retete din bucataria chinezeasca gasiti aici: pui dulce-acrisor cu ananas, pui chinezesc cu ciuperci, porc in sos dulce acrisor, porc cu alune, vinete chinezesti, pui chinezesc cu ciuperci si multe altele.

Orez prajit cu oua si legume  iese cel mai bine din orezul fiert si racit de cateva ore. Poate fi pregatit si cu o zi inainte. Orezul fiert simplu, cu apa si foarte putina sare, inlocuieste painea pe care o consumam in mod obisnuit langa mancaruri cu sos.

De ce este mai bun orezul fiert si racit? Pentru ca bobul devine mai consistent, se ususca, astfel incat atunci cand intra in contact cu tigaia incinsa sa fie gatit ca si cand gatirea aceasta este cea mai importanta. Daca nu aveti orez fiert de cu o zi inainte il lasati sa se raceasca bine. Eu m-am documentat pentru aceasta reteta pe site-uri chinezesti. Intamplarea a fost sa ajung si eu in China la un moment dat si ma bucur ca reteta mea seamana foarte mult la gust cu ceea ce am mancat acolo. In concluzie, reteta acesta aceasta este exact ce va trebuie.

Orezul prajit s-a nascut in bucataria chinezeasca din dorinta de a valorifica orezul fiert ramas de pe o zi pe alta. Perioadele in care oamenii nu aveau ce manca, I-au facut sa transforme retetele simple in retete delicioase, devenind apreciate in timp pe tot mapamondul.

Orez prajit cu ou si legume este intalnit in toate bucatariile orientale. Chiar daca nu aveti de gand sa il insostiti de alte retete de mancare chinezeasca puteti sa il folositi pe post de garnitura pentru un snitel, cordon bleu, un muschiulet de post gatit la tigaie sau un pui la ceaun.

Acesta poate fi mancat si simplu, cand vreti sa renuntati la carne. Merge si la pranz si la cina, il puteti pregati si lua pachet la birou. Veti gasi in aceasta reteta nu doar o multitudine de culori, dar si gust bun si o mica portie de sanitate, caci in bolul acesta se gasesc o multimer de vitamine, proteine si fibre.

Reteta este foarte simpla, veti vedea mai jos. Asa ca, daca ati mancat la restaurant orez prajit cu ou si legume, il veti putea pregati si voi acasa, urmand indicatiile de mai jos. Un lucru foarte important: nu folositi ulei de masline! In bucataria chinezeasca nu se foloseste ulei de masline.

Daca va place picant puteti adauga ardei iute sau ghimbir. Puteti sa fierbeti apa cu sofran sau turmeric si colorati orezul in galben.  Parerea mea este ca in bucatarie trebuie sa te joci putin. Sa descoperi gusturi si texturi. Dar, pentru inceput, trebuie sa vezi care este reteta de baza, de la ce pleci, asa ca las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru orez prajit cu oua si legume- orez chinezesc cu oua si legume.

INGREDIENTE:

250 g orez cu bob lung

400 ml apa

150 g legume congelate

2 oua medii

1 ceapa verde pentru decor

3 linguri ulei vegetal

1 lingura sos de soia

sare

PREPARARE:

Punem orezul la fiert pentru 15-20 minute in 400 ml apa, la foc mic, cu capac. Orezul trebuie sa fie fiert, dar putin al-dente. Il punem intr-o strecuratoare, il clatim cu apa rece, apoi il  lasam sa se raceasca.

pui-chinezesc-cu-broccoli-1pui-chinezesc-cu-broccoli-02

Calim legumele timp de 30 secunde in uleiul foarte incins, apoi le scoatem din wok si punem ouale batute in prealabil si amestecam continuu.

orez-cu-oua-si-legume-1orez-cu-oua-si-legume-2

Cand ouale sunt preparate adaugam orezul si continuam sa calim amestecand continuu inca 1 minut. Punem legumele inapoi in wok impreuna cu 1 lingura sos soia si si mai lasam 1 minut pe foc, amestecand pentru a nu se lipi.

orez-cu-oua-si-legume-3orez-cu-oua-si-legume-4

Adaugam sare si mai amestecam 1 minut, apoi servim. Putem decora bolul de orez cu putina ceapa verde tocata.

Pofta buna!

 

Multumesc draga Sanda pentru pozele cu reteta pregatita! <3

Comentarii

  • BATE SAVETA

    Foarte sanatoasa bucataria chinezeasca ,dorec sa exersez diverse retete cu ajutorul vostru.

  • kOSTY

    imi doresc sa incerc pana reusesc dar am avut esec cu orezul, in sensul ca dupa fier se face terci… cum pot evita acest lucru ?

    • il fierbi prea mult. Foloseste orez bun, cu bob lung si il fierbi cat sa fie moale dar, al dente in acelasi timp.

  • Alexandra

    Se poate folosi si orez la punga? Orezul fiert in punga nu se lipeste, eu spun ca este mai ok

    • Este foarte bun orezul cu bob lung care nu este la punga. Eu iti recomand sa incerci.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *