Cum se prepara Aperol Spritz?
Aperol Spritz este un cocktail cu gust usor amarui, racoritor, slab alcoolizat, cu aspect elegant si rafinat.
Aperol Spritz. Cocktail Aperol Spritz. Cum se face Aperol Spritz? Reteta cocktail Aperol Spritz.
Aperol Spritz este un cocktail cu gust usor amarui, racoritor, slab alcoolizat, cu aspect elegant si rafinat. De cativa ani acest cocktail este vedeta petrecerilor, vara pe toate terasele il vedeti in pahare cu multa gheata, dar si in restaurante sau la diverse evenimente.
Aperolul este o bautura de tipul aperitiv, ce isi are originile in Italia. Bautura a intrat in portofoliul companiei Campari in anul 2000, dar nu trebuie confundata cu bautura cu acest nume. Campari este o alta bautura aperitiv, mai inchisa la culoare si mai puternic alcoolizat (20%).
Aperolul a fost inventat de fratii Barbieri in 1919. Acestia au mostenit de la tatal lor o fabrica de bauturi si si-au propus sa creeze o noua bautura.
La un targ international organizat in Padova in 1919 ei au prezentat lichiorul cu culoare frumoasa, vie si proaspata, cu continut scazut de alcool (11%), cunoscut si azi sub denumirea de Aperol , acesta avand si in zilele noastre reteta neschimbata a fratilor Barbieri.
A devenit cunoscut in al Doilea Razboi Mondial, cand a inceput sa fie consumata de tinerii italieni. Se pare ca celebrul cocktail Aperol Spritz a fost inventat in 1950, iar din acele vremuri pana in zilele noastre acesta a devenit unul din cele mai apreciate cocktailuri in toata lumea.
Este adevarat ca la acest lucru au contribuit foarte mult si campaniile publicitare din acea perioada ce sugerau veselie.
Acest lichior a prins rapid si in randul femeilor, fiind prezentata ca o bautura potrivita sportivilor si persoanelor cu viata activa, datorita continutului scazut de alcool.
Trecerea de la simplul lichior la spritzul din ziua de azi nu a fost grea si se respecta si in ziua de azi. Se pare ca spritzul a fost inventat tot in nordul Italiei de catre soldatii austrieci veniti in Veneto ce cereau vin indoit cu apa.
La inceput continea apa minerala, dar in secolul XX a inceput sa fie realizat cu apa acidulata (apa minerala).
Formula cocktailului Spritz Aperol este clasica si se respecta si in zilele noastre „3,2,1”, adica trei parti Prosecco, doua parti Aperol si o parte apa minerala.
Feliile de portocala din pahare subliniaza gustul acestor citrice prezente in formula lichiorului. Acesta are note de portocala amara, rubarba, radacina de gentiana si alte ierburi aromatice.
Pentru a pregati cel mai bun Aperol Spritz nu ai nevoie de multe ingrediente. Dar, acesta nu se poate face fara Prosecco sau alt vin spumant. Si, chiar daca puneti cuburi de gheata, nu ar strica ca vinul spumant folosit sa fie racit in prealabil.
Reteta de Aperol Spritz are cantitati exacte, pe care le las mai jos, dar o puteti face si „la ochi”, asa cum va place voua.
Ma gandesc deja la serile de vara, la mesele cu prieteni multi si visez la o vacanta in Italia, caci mi se pare ca aceasta bautura are gustul verii in Italia.
Daca vreti sa va lasati inspirati si sa incercati si alte retete de cocktail va invit sa vedeti cum se face Mojito, Campari Orange, Bloody Mary sau Sangria cu vin alb si clasica sangria cu vin rosu. Le gasiti pe toate pe blog.
Si, pentru ca mi-ati cerut si astfel de retete, va promit ca o sa va aduc curand si alte retete de cocktail.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru unul din cele mai celebre cocktailuri din lume: Aperol Spritz.
INGREDIENTE APEROL SPRITZ:
(pentru 1 pahar)
75 ml proseco
50 ml aperol
25 ml apa minerala
felii de portocala
cuburi de gheata
PREPARARE APEROL SPRITZ:
Mi-am pregatit ingredientele la indemana, am taiat portocala felii, apoi am pus cuburi de gheata intr-un pahar, apoi am pus pe rand ingredientele: Prosecco, Aperol, apa minerala si feliile de portocala.
Asa cum va spuneam puteti respecta reteta clasica, dar daca vreti o bautura amara puneti mai mult Apperol.
Daca veti dori un cocktail mai putin alcoolizat cresteti cantitatea de apa minerala.
Il puteti consuma inainte de masa.
Eu va las acum, caci imi iau paharul si continui vizionarea serialului pe Netflix. Pentru sotul meu am pregatit Hugo. V-am facut curiosi? Va aduc si aceasta reteta curand.
Sa aveti o duminica frumoasa!
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Va las aici reteta unul alt cocktail celebru: Mojito.
Ma gasiti si pe Instagram.
Multumesc pentru poza, Iuliana Onu!
Cum se numeste paharul pentru Aperol Spritz
este pahar pentru spritz, de vin alb, dar poate fi si pahar pentru cocktail
Ce este Aperol? Lichior? De unde se ia?
Este o bautura aperitiv cu 11% alcool. O poti cumpara din orice supermarket. Am vazut aceasta bautura si in benzinarii.
Legendarul Lichior „Aperol” al secolului trecut a devenit legendarul Aperol Spritz al secolului prezent.
Cam asa!
Cu ce cel mai des se servește acesta băutura ?
Desi este o bautura aperitiv si se serveste cel mai adesea langa startere, merge foarte bine si langa fripturi sau desert.