fbpx

RETETE RECENTE

DOVLEAC HASSELBACK – DOVLEAC ACORDEON

November 7, 2019 | CATEGORIA

Dovleac copt hasselback, adica dovleac acordeon, dovleac in forma de evantai, dulce si gustos, poate fi mancat ca fel principal sau garnitura langa un muschiulet de porc gatit la tigaie sau la cuptor, dar si langa o friptura suculenta de vita.

L-am pregatit dupa modelul cartofilor hasselback. Pentru a taia dovleacul astfel incat acesta sa fie taiat dar nu pana la capat, l-am pus intre doua linguri de lemn. Am putut taia fara grija ca imi va scapa cutitul pana jos. Puteti vedea cum am pregatit si dovlecei impanati cu sunca si cascaval prin aceasta metoda.

Imi place mult dovleacul copt cu salvie sau cimbru, dar pentru dovleac copt hasselback am ales salvia. Nu am pus frunze de salvie in toate fantele, dar am avut grija ca sarea sa intre cat mai bine in toate fantele.

Dovleacul, aceasta vedeta incontestabila a toamnei, este leguma perfecta pentru a fi gatita atat in deserturi, cat si in retete sarate.

Eu am strans o colectie de retete delicioase cu dovleac. Incepand cu reteta dovleacului copt cu scortisoara, placinte, prajituri, tarte si chiar cheesecake, pana la retete sarate de salate, paste sau supe. Am facut chiar si o paine cu dovleac. Le puteti citi pe toate in aceasta postare.

Iubesc dovleacul copt pentru culoarea si gustului lui, dar si pentru proprietatile acestuia: contine vitaminele A, B, E si C, contine betacaroten si luteina, fibre, minerale si antioxidanti.

%. %

Pentru acest dovleac copt hasselback am folosit unt cu grasime de 80%. Untul gras este bun nu doar pentru prajituri, asigura gust bun oricarei mancari in care ajunge.

La reteta aceasta am ajuns dupa ce am vazut o poza pe Pinterest cu dovleac copt cu nuci pe el. Avea si miere de albine. Eu mi-am dorit altceva. Asa ca l-am transformat in reteta sarata, cu salvie si branza sarata. Daca as fi avut branza de capra fix asta as fi pus pe dovleacul copt hasselback, dar cum aveam doar telemea, m-am bucurat de gustul sensational pe care l-am obtinut la final. Combinatia dulce-sarat este perfecta in aceasta reteta.

Sper sa incercati si voi, caci nu se face greu deloc. Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru dovleac copt hasselback.

 

INGREDIENTE:

1 dovleac placintar mic- mediu

2-3 crengute cu fruze de salvie

sare

100 g unt 80% grasime

1 felie de telemea sau branza de capra rupta in firimituri

 

PREPARARE:

Am preincalzit cuptorul la 200°C. Pentru a face dovleac copt hasselback am curatat dovleacul de coaja, apoi l-am taiat in jumatate si l-am curatat de seminte si filamente.

Am pus bucatile de dovleac intre doua linguri de lemn, apoi le-am taiat in jumatatea ingusta fara grija, cutitul oprindu-se in linguri. In jumatatea concava am taiat cu grija, sa nu sectionez complet dovleacul. Am presarat sare si am frecat dovleacul, incercand sa introduc sarea in interior. Intre fasii am pus frunze de salvie. Am topit untul, am uns dovleacul cu el, incercand sa il dac sa intre si acesta in sectiunile facute cu cutitul.

Am copt dovleacul timp de 25-30 minute, dar am avut grija ca la interval de 10 minute sa ung dovleacul cu unt topit.

Cand a fost gata l-am scos, am pus jumatatile de dovleac copt pe o farfurie, apoi am presarat telemea.

L-am mancat cald. A fost tare bun!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *