Dovleac copt cu scortisoara

8 ianuarie 2012Diva in Bucatarie

Dovleac copt cu scortisoara

Dovleac copt diva in bucatarie

Dovleac copt

Dovleac copt cu scortisoara, desert simplu, rapid si usor de pregatit, sanatos si gustos, exact ca in copilaria mea.

Este parfumat, aromat, cu o textura si o culoare frumoasa.

Imi place ca este asortat la anotimpul in care incepe sa fie consumat.

Despre toamna, dovleac copt si beneficiile acestuia

Asociez dovleacul cu luna octombrie, cand toate frunzele sunt ingalbenite, cand imi decorez casa cu dovleci galbui sau portocalii.

Imi plac si vazele de flori pline de crizanteme galbene sau crengi cu frunze ruginii si iedera inrosita.

Octombrie este pentru mine luna dovleacului. Asta nu inseamna ca nu fac dovleac copt in noiembrie, decembrie si acum in ianuarie.

Este un desert ieftin, usor de facut si poate inlocui chiar si cina.

Poate fi consumat in perioada postului, dar si in orice moment ati avea pofta de dovleac copt.

Sunt convinsa ca si persoanele care au un regim de viata vegan/ vegetarian vor sti sa profite de faptul ca aceasta leguma este plina de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti.

Consumul regulat de dovleac copt cu scortisoara ajuta la prevenirea cancerului, regleaza functiile sistemului digestiv, previne aparatia bolilor cardiovasculare si asteniei.

Dovleacul are foarte putine calorii, dar are betacaroten din abundenta.

Dovleac copt cu scortisoara diva in bucatarie

Sfaturi pentru un dovleac copt perfect

  • Alege un dovleac placintar sau un alt soi cu pulpa dulce si densa.
  • Daca iti place desertul mai crocant, poti presara deasupra nuci maruntite sau migdale inainte de coacere.
  • Pentru o aroma mai intensa, poti adauga si alte condimente, precum nucsoara, ghimbir sau cuisoare.

Cand poti sa faci ceva simplu si banal si stii sa te bucuri de gustul delicios al dovleacului copt, aromat cu scortisoara si coniac, chiar merita sa pornesti zilnic cuptorul.

Pentru a face dovleac copt cu scortisoara trebuie doar sa tai dovleacul, a carui coaja am spalat-o in prealabil.

L-am taiat in jumatate, am scos semintele si filamentele, apoi l-am feliat si am pus  feliile in tava cuptorului, am presarat putin zahar si scortisoara si le-am copt.

Puteti sa amestecati zaharul cu scortisoara in prealabil sau gasiti pliculete cu zahar si scortisoara.

Reteta de dovleac copt cu scortisoara este una dintre cele mai simple si delicioase modalitati de a te bucura de dovleac in sezonul de toamna.

Cu o combinatie perfecta de arome si texturi, acest desert va fi cu siguranta pe placul tuturor.

Nu uita sa incerci si alte variante de retete cu dovleac, fie ca este vorba despre placinte, supe sau prajituri.

Retete cu dovleac:

  1. placinte taranesti
  2. pizza cu dovleac si feta,
  3. salata de paste 
  4. Paine cu dovleac

Toate retetele mele cu dovleac le gasiti in aceasta postare.

Am chiar si o postare cu dovleac sculptat pentru Halloween. Retetele pentru Halloween le gasiti in aceasta postare.

Dovleacul copt este un desert rapid, sanatos si gustos, care iti umple casa de arome cand il scoti din cuptor.

Daca vreti sa vedeti cum se coace dovleacul la cuptor va invit sa cititi modul de prepare explicat pas cu pas mai jos.

Ingrediente:

dovleac
scortisoara
zahar / zahar vanilat / zahar de cocos/ miere de albine
coniac -optional

Cum faci dovleac copt:

Pregatire dovleac

Am spalat dovleacul, l-am taiat in jumatate si l-am curata de seminte si filamente.

Fiecare jumatate am taiat-o in felii pe lungime.

Am pus feliile intr-o tava de copt (tava cuptorului).

Am presarat scortisoara si zahar si l-am stropit cu coniac.

Nu am presarat pe toate feliile zahar si scortisoara, caci voi pastra o parte din dovleacul copt pentru o reteta sarata.

Coacere

Am copt feliile de dovleac in cuptorul preincalzit la 200° C (cuptor electric cu ventilatie) pana in momentul in care furculita a intrat si a iesit foarte usor din pulpa dovleacului.

As putea sa va spun ca sunt gata in 35-40 minute.

Este posibil sa se coaca mai greu, in fuctie de tipul cuptorului, dar si de grosimea pulpei de dovleac.

Cand feliile de dovleac sunt aproape coapte, le-am mai stropit  mai stropit inca o data cu coniac pe cele care aveau zahar pe ele.

Imi plac feliile de dovleac moi, parfumate si aromate, usor caramelizate de zahar.

Servire

Am mancat dovleacul cu scortisoara fierbinte, proaspat scos din cuptor, dar merge si rece.

Poti sa il mananci chiar si cu un mot de frisca.

Parerea mea este ca daca nu ai facut pana acum dovleac copt trebuie sa incerci neaparat.

Se poate sa iti placa mult.

V-am aratat mai sus cat de usor si rapid se face reteta de dovleac copt cu scortisoara.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Vlad Ionica a facut dovleac copt!

Multumesc pentru poza!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Oauuu, ador dovleacul copt, imi aduce aminte de copilarie! Ma servesc cu o felie, nu stiu daca imi ajunge, dar naa nu vreau sa fiu hapsana :)) Pup!

    1. La 200°C, dar timpul depinde de cuptorul tau. La al meu cred ca a fost 30 minute, dar la vecina mea s-a facut in 50, iar la fina mea in 20 de minute…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *