fbpx

RETETE RECENTE

PAINE CU DOVLEAC COPT

October 30, 2019 | CATEGORIA

Paine cu dovleac copt este rasfatul acestei toamne la mine in bucatarie. Painea de casa cu dovleac copt este frumos colorata, pufoasa si foarte gustoasa, fara sa pastreze un gust predominant de dovleac.

Imi place mult sa ma joc cu aluatul dospit. Ma relaxeaza foarte tare procesul de framantare. Mi se pare fascinant cum creste aluatul in timpul dospirii, pentru ca mai tarziu, in cuptor, sa isi definitiveze forma, textura si mirosul.

Nu stiu ce relatie aveti voi cu painea, dar eu o iubesc! Imi place coaja crocanta, miezul pufos, painea calda din care rup o bucata pentru a-mi potoli poftele si simturile. Painea cu dovleac copt pregatita de mine are aspect frumos, cu broderie pe coaja si miez galben si apetisant.

Este o paine spectaculoasa ce poate fi servita toamna si iarna langa orice veti dori sa mancati cu paine. De la micul dejun, la pranz sau cina, painea cu dovleac va aduce culoare si gust bun meselor vostre.

As putea spune ca am adus si o mica portie de sanatate in painea mea, caci dovleacul are putine calorii, dar este bogat in betacroten.

Daca as avut maia naturala  probabil painea mea cu dovleac copt ar fi fost si mai frumoasa. Dar, ma consolez cu ideea ca oricine va putea pregati aceasta paine.

Reteta acestei paini de casa este simpla si o poate pregati absolut oricine. O sa va arat mai jos cum se framanta aluatul, cat timp dospeste aluatul si cat timp de coacere are nevoie painea de casa coapta in oala de fonta.

Pentru ca reteta de paine de casa cu dovleac copt sa va iasa si voua de fiecare data va recomand sa respectati cantitatile indicate de mine. Apa folosita pentru aluat trebuie sa fie calduta, nu calda si nici fierbinte. Daca folositi drojdie uscata veti sari peste etapa in care amestec drojdia proaspata cu zahar si 100 ml apa. Veti amesteca direct faina cu drojdie, zahar, apa si piure de dovleac, apoi veti pune si sarea intr-un loc in care sa nu intre in contact direct cu drojdia.

Intr-un top al retetelor de paine facute de mine, in functie de preferintelor celor care imi urmaresc blogul se afla reteta de paine cu cartofi si bere neagra, painea cu chefir, chiflele pufoase pentru hamburgheri, painea in forma de floare, painea bulgareasca pentru Ajunul Craciunului, covrigii turcesti, pita greceasca, painea integrala pentru diabetici.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru paine cu dovleac copt prezentat in etape, pas cu pas.

INGREDIENTE:

550 g faina alba tip 550 sau 650

15 g sare

300 g piure de dovleac copt

25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata

150-200 ml apa calduta

1 lingurita zahar

1 lingura faina pentru modelul de pe coaja

PREPARARE:

Am inceput pregatirea cu dovleacul. Am taiat in jumatate dovleacul cu coaja spalata, l-am curatat de seminte si filamente, apoi jumatate din dovleac am taiat-o felii si le-am copt timp de 25-30 minute.

Dovleacul este bine copt cand intra si iese foarte usor furculita din el. Am aratat pas cu pas cum se coace dovleacul in aceasta postare.

Dupa ce s-a racit dovleacul am cantarit pulpa de dovleac de care aveam nevoie si am pasat ca pentru piure.

Am lasat dovleacul copt sa se raceasca, timp in care am pus drojdia proaspata cu 1 lingurita zahar, 1 lingura faina si 100 ml apa intr-un castronel.

Am amestecat pana s-a lichefiat drojdia si am lasat-o sa creasca in volum timp de 10-15 min.

Intr-un vas incapator am pus faina cu sarea si cu pireul de dovleac, apoi am turnat drojdia si am inceput sa framant. Am turnat apa treptat. Eu am folosit 200 ml, dar daca dovleacul este mai apos puteti folosi doar 150-180 ml. Trebuie sa mentionez ca nu toate tipurile de faina absorb la fel de mult lichid si mi se intampla ca aceeasi faina sa ceara mai multa apa vara. Folositi 150 ml apa si adaugati in functie de cat va cere aluatul. Dar, cantitatea de apa care variaza este destul de mica. Daca puneti toata apa si vi se pare ca aluatul este prea moale veti adauga 50 g faina. Nu este nevoie de mai mult!

Am pus aluatul pe masa de lucru unsa cu foarte putin ulei, palmele sunt si ele unse putin de ulei cand ma apuc de framantat.

Blatul pe care lucrez eu este din MDF cu folie lucioasa, asa ca aluatul se lucreaza foarte usor si nu se lipeste. Dar, orice blat ar fi , nu puneti faina pe masa de lucru caci schimbati textura aluatului.

Am framantat aluatul energic pret de 5 minute, pana a devenit omogen si elastic, apoi l-am lasat sa dospeasca timp de o ora, acoperit cu o punga de plastic.

Eu am o punga luata din America pe care o pun pe vasul in care creste aluatul, dar as putea spune ca este identica cu casca de dus din hotel. Am presarat foarte-foarte putina faina peste aluat, faina pe care o scutur dupa ce creste aluatul.

Dupa 60 minute, am modelat aluatul, scuturand faina presarata in partea de sus si l-am mai lasat 10 minute sa creasca. Am incins oala in cuptorul incalzit la 240°C inainte sa pun aluatul. Pentru acest lucru am avut nevoie de 10 minute.

Am pus aluatul in oala incinsa, am pus pe jumatate de aluat un servetel, iar pe cealalta jumatate am aranjat un mileu  si am presarat faina. Am ridicat mileul cu grija pentru a nu strica modelul. Am pus capacul pe oala si am pus painea sa se coaca in cuptor pe programul special de paine, dar daca nu aveti cuptorul dotat cu acest program atunci veti coace painea la 240°C.

Am lasat-o sa se coaca cu capac 30 minute, apoi am scos capacul si am mai lasat-o sa se “bronzeze” 12 minute.

Painea aceasta nu are nevoie de abur pentru a se coace frumos pentru ca dovleacul si apa din aluat asigura umezeala in timpul coacerii in oala de fonta cu capac.

In functie de cuptorul vostru se poate rumeni in 10 sau 15 minute, asa ca fiti cu ochii pe ea.

Doamne ce bine miroase painea de casa proaspat scoasa din cuptor!

Painea este pufoasa, gustoasa, cu gust discret de dovleac si culoare superba.

 

Adriana Eftimov a facut painea si i-a placut gustul, dar cuptorul i-a cam facut probleme. Multumesc pentru poza, Adriana!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *