fbpx

RETETE RECENTE

PAINE DE CASA PUFOASA CU SMANTANA

March 5, 2021 | CATEGORIA

Paine de casa pufoasa cu smantana – reteta de paine moale, simpla si foarte usor de facut – paine cu coaja subtire si miez foarte pufos.

Paine de casa cu aluat fin extrem de gustos, cu o prezentare frumoasa, in forma rotunda, dar o puteti face si pe lungime.

Aluatul seamana foarte mult cu cel al chiflelor pufoase pentru hamburgeri, iar reteta lor o puteti citi daca apasati aici

Reteta de paine simpla de casa impletita in patru o puteti citi daca apasati aici. O alta reteta de paine de casa pe care o pregatesc adesea este cea cu cartofi, coapta in oala de fonta. Reteta o puteti citi daca apasati aici. 

Painea de casa cu smantana este atat de moale ca daca o apesi isi revine la forma initiala imediat.

Initial am vrut sa pregatesc chifle, pentru ca imi doream sa fac ieri niste hamburgeri la gratar, dar am schimbat planurile legate de meniul acestei zile cand am vazut vremea urata de afara.

Pana la urma painea pe care am pregatit-o aici a fost atat de apreciata ca aproape jumatate s-a mancat calduta, cu unt si sare.

Imi place aceasta paine de casa pufoasa cu smantana pentru gust, dar si pentru faptul ca atunci cand o rupi poftesti aproape instantaneu la miezul alb, pufos, imbracat intr-o coaja foarte subtire si moale.

Fie ca veti modela painea asa cum facut-o eu, fie ca o veti lasa simpla, o veti impleti sau veti face chifle, merita sa retineti reteta acestui aluat ce o sa va convinga sa faceti paine in casa mai des, daca nu aveti deja bucuria de coace paine facuta de voi.

Painea de casa pufoasa cus smantana are la baza un aluat pentru care nu trebuie sa depuneti mult efort chiar daca il framantati de mana. Pur si simplu o sa adorati sa faceti aceasta paine.

In maxim 10 minute il veti putea lasa sa dospeasca.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru paine de casa pufoasa cu smantana:

INGREDIENTE:

(forma de 18 cm)

350 g faina

3 g drojdie uscata

110 ml lapte caldut

100 g smanatana grasa 24%

1 lingurita zahar

7 g sare

1 ou

Pentru uns:

30 ml lapte – inainte de coacere

1/2 lingurita unt – dupa coacere

 

PREPARARE:

Pentru a pregati painea cu smantana am pregatit toate ingredientele cu o ora inainte si le-am lasat la temperatura camerei, apoi am incalzit foarte putin laptele. Avand in vedere ca am folosit drojdie uscata nu am pierdut mult timp pentru a astepta ca maiaua sa creasca.

Am pus drojdia uscata in laptele caldut si am lasat-o in jur de 5 minute, timp in care mi-am potrivit robotul ce va mixa aluatul si am pus in bolul acestuia faina, sarea si zaharul pe care le-am amestecat bine.

Am adaugat smantana fermentata si oul batut, apoi laptele cu drojdia. Am lasat robotul sa mixeze pana cand aluatul s-a dezlipit de pe pereti. Este neted, omogen si elastic. L-am pus intr-un bol, l-am acoperit cu o folie alimentara si l-am lasat in loc caldut sa creasca.

Asa cum se vede in poza a crescut mai mult decat dublu. L-am cantarit si l-am impartit in 4 bucati. Foarte important: pe masa de lucru nu am presarat faina! Puteti sa o ungeti cu 1 lingura de ulei ca sa nu se lipeasca.

Urmeaza modelarea bilelelor, exact ca la chifle: am luat marginile bucatilor de aluat si le-am bagat spre interior, apoi le-am modelat usor cu causul palmei pe blatul de lucru, fara sa le rotesc – doar le manevrez ca si cand am misca mouse-ul de la calculator.

Am acoperit bilele cu un prosop si le-am lasat sa se odihneasca in jur de 15 minute. Am intins fiecare bila intr-un dreptunghi, iar jumatate din acesta l-am taiat in fasii subtiri.

Aveti grija ca fasiile sa fie subtiri si relativ de aceeasi grosime.

Am rulat incepand cu capatul netaiat spre interior, astfel incat fasiile sa ramana peste aluat pe post de decor, asa cum puteti observa in poza de mai jos.

Am pus cele 4 bucati de aluat modelate in tava tapetata cu hartie de copt. Nu trebuie sa va chinuiti sa le lipiti. in timpul coacerii acest lucru se va intampla in mod natural.

Am acoperit tava si am lasat aluatul sa dospeasca in jur de 30 minute.

Dupa 15 minute deja crescuse pana la jumatate din inaltimea tavii, asa cum observati in poza de mai jos. In acest moment am pornit cuptorul la 180°C. Este un aluat cu ou, asa ca nu are nevoie de o temperatura mare de coacere.

Dupa 30 minute crescuse aproape cat tava. Am uns painea cu lapte cu ajutorul unei pensule, apoi am copt-o timp de 25 minute.

Cand am scos-o din cuptor am uns-o imediat cu unt, am scos-o din forma, apoi am acoperit-o cu cateva prosopele de bucatarie mai groase. In bucatarie mirosea foarte bine!

Cand s-a racit am rupt o bucata din paine special pentru a va arata cat este de pufoasa.

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *