fbpx

RETETE RECENTE

PAINE CU CARTOFI IN OALA DE FONTA

March 24, 2020 | CATEGORIA

Paine cu cartofi in oala de fonta – reteta de paine buna de casa, cu coaja subtire si usor crocanta si miez moale si foarte pufos. Reteta de paine cu cartofi in oala de fonta este simpla, usor de pregatit, chiar si de catre cineva fara experienta in bucatarie.

Am mai pregatit retete de paine cu cartofi pe blog, dar cartofii erau fierti fara coaja, ca pentru piure si retineau mai multa apa. Mi-am propus sa va arat si o reteta de paine cu cartofi fierti in coaja. Teoretic, ar fi cam acelasi lucru, dar gustul este putin diferit, iar painea este putin mai grea, desi, asa cum spuneam, miezul este foarte pufos.

In general o paine buna de casa, cu coaja crocanta are nevoie de abur in cuptor. In acest caz apa din aluat ce se va evapora in timpul coacerii ramane in interior, caci vasul este acoperit cu capac. Capacul se ia de pe vas dupa 30 minute, moment in care incepe rumenirea cojii de paine.

Mirosul de paine calda, proaspat scoasa din cuptor este probabil cel mai frumos, cu amintiri din copilarie, ce te face sa poftesti si sa mananci mai mult decat ai vrea. Ce poate fi mai placut cand vezi ca painea eset savurata cu mare placere? Painea  cu cartofi in oala de fonta iese foarte gustoasa. Daca nu aveti oala de fonta incercati o alta oala cu capac pe care o aveti in casa.

Paine cu cartofi facuta de mine mai gasiti pe blog daca dati click aici pentru paine cu cartofi si bere neagra si aici pentru cea mai simpla reteta de paine cu cartofi.

Inainte de a trece la explicarea retetei mele de paine cu cartofi vreau sa va dau cateva sfaturi:

  1. – drojdia proaspata se dizolva in apa calduta – NU FIERBINTE!
  2. – daca puneti putin zahar langa drojdie acesta hraneste drojdia si ajuta la fermentare.
  3.  – nu se pune sare langa drojdie
  4. – am citit la un moment dat ca se recomanda pentru o paine buna de casa sa amesteci drojdie uscata cu prospata in aceeasi paine. Cantitatea indicata: la 1 kg faina integrala folosea 10 g drojdie uscata si 15 g drojdie proaspata
  5.  – se recomada o a doua framantare dupa ora de dospire si o a doua pauza de dospire.
  6.  – drojdia prefera o temepratura de 30°C pentru dospire, aluatul crescand intr-un timp relativ scurt, dar exista si retete in care aluatul dospeste in frigider
  7.  – o lingurita de miere de albine in aluat scoate in evidenta gustul sarii
  8.  – cel mai bun sfat pe care pot sa vi-l dau: cerneti faina inainte de a lucra cu ea
  9.  – painea se coace la inceput la temperaturi mari, apoi acestea scad
  10. – veti sti ca painea este coapta daca o ciocaniti si suna a gol

Painea cu cartofi coapta in oala de fonta ramane proaspata cateva zile. Dar, daca faceti prea multa puteti pastra in congelator. Toata painea poate fi pastrata in congelator, apoi o dezghetati la temperatura camerei.

Iata acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru paine cu cartofi in oala de fonta.

INGREDIENTE:

( paine de 850g)

500 g faina

200-250 ml apa usor calduta

300 g cartofi fierti in coaja

25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata

1 lingurita zahar

12 g sare

PREPARARE:

Am spalat foarte bine coaja cartofilor, apoi i-am pus la fiert, la foc mediu, pana cand a intrat usor o furculita in ei. Cand am observant ca au sunt aproape fierti am pus drojdia cu o lingurita zahar si 1 lingura faina intr-un bol adanc sau intr-o cana, am turnat 50 ml apa calduta, am amestecat pana s-a dizolvat drojdia si le-am lasat sa dospeasca.

Am luat de pe foc cartofii fierti si i-am lasat putin sa se raceasca, atat cat sa fie suportabil sa ii pot curata de coaja. Imediat dupa ce i-am curatat i-am pasat ca pentru piure.

Am pus cartofii peste faina, am adaugat drojdia, am inceput sa framant, adaugand treptat restul de apa calduta. Apa se adauga treptat pentru ca este posibil sa avem tipuri de cartofi care retin mai multa apa. Aluatul este lipicios in acest moment.

Am framantat aluatul in jur de 5 minute, trantind cu el de blatul de lucru de cateva ori, ajutand astfel la eliberarea glutenului din faina si aerararea aluatului. Dupa framantare devine elastic si ramane foarte putin lipicios. L-am pus pe un fund de lemn si l-am acoperit cu o folie alimentara lipita direct de acesta (pentru a nu face pojghita), iar peste folie am pus un prosop curat. Am lasat aluatul sa creasca o ora, timp in care si-a dublat volumul. Am pornit cuptorul la 240°C. In momentul in care a ajuns la temperatura setata am pus oala de fonta cu capac sa se incinga. Am lasat-o in cuptor timp de 15 minute. Cu mainile umezite am luat aluatul si l-am mutat in oala incinsa. Am incercat sa ii fac un model, dar nu s-a pastrat dupa coacere.

Painea cu dovleac copt a pastrat modelul din faina creat cu dantela.

In schimb painea a iesit foarte pufoasa si gustoasa. Se face foarte usor, nu ai nevoie de experienta in bucatarie pentru a face o paine buna cu cartofi de casa!

Am lasat painea sa se raceasca pe un gratar. Cand era doar foarte putin calduta am pus-o in prosop de bumbac, apoi intr-o punga de plastic. Se pastreaza perfect cateva zile.

Acum, daca faceti painea cu cartofi cu ce aveti de gand sa o mancati?

Ar merge o salata de vinete, simpla?

Am refacut reteta si mi-a scapat putin mai multa apa (cam 25-30 ml), aluatul a fost foarte lipicios, dar a iesit tare pufoasa! Arata ca o paine facuta cu maia salbatica. Iata o poza facuta cu telefonul.

Ma bucur ca painea a iesit pe gustul multora dintre voi si le multumesc tururor celor care mi-au trimis mesaje de apreciere, dar si poze.

  1. Mihaela Enache

 

2.Alina Ioana Radu

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *