Paine cu cartofi si bere neagra
Paine cu cartofi si bere neagra
Paine cu cartofi si bere neagra. Reteta s-a nascut din dorinta mea de a face o paine pe gustul sotului meu.
Sa va spun cum ajuns sa fac aceasta paine.
Lui ii place foarte mult painea cu cartofi. In general ii place painea, chiar glumeste si spune ca ar manca si paine cu paste.
Eu de aceasta paine nu auzisem si nici nu gustasem pana sa il intalnesc pe el pentru ca in Bucuresti nu se vindea in acea perioada tipul acesta de paine.
La inceput nu mi-a placut. Era densa si grea, nu prea pufoasa, cu un gust care nu imi spunea mare lucru. Asta se intampla acum foarte multi ani.
Pe vremea aceea eram influentata intr-un anumit fel de gustul unei paini pe care azi o ocolesc cat pot de tare: painea turceasca alba, moale si pufoasa.
Descoperisem si ciabatta, focaccia, painea cu masline si cea cu ceapa, dar nu si pe cea cu cartofi.
Acum iubesc painea cu cartofi si pregatesc chiar eu de cate ori vreau sa ii rasfat pe ai mei cu o paine buna.
Reteta mea de paine nu are cartofii fierti in coaja, ci cartofi curatati si taiati cuburi, ca pentru un piure de cartofi. In acest mod absorb mai multa apa, asa ca se reduce cantitatea de lichid folosita.
Intr-una din vacantele petrecute in Germania, la prietenii nostri am descoperit o paine cu bere.
Pe vremea aceea nu aveam blog, nu ma interesa decat sa stiu reteta si sa o fac si eu acasa, caci imi placuse foarte mult.
Peste multi ani, cand a aparut Diva in Bucatarie, am pregatit reteta aici. Era impropriu numita paine, caci am folosit praf de copt ca agent de crestere.
„Painea” aceasta este foarte potrivita cu mezeluri, carnati uscati, langa o friptura sau anumite tipuri de branzeturi (cascaval afumat, gouda, etc).
Am incercat sa aduc impreuna cele doua retete si am facut un lucru foarte bun. Experimentul acesta este poate unul din cele mai reusite si ma mandresc cu painea mea cu cartofi si bere neagra.
Crusta este crocanta, miezul moale si pufos, iar gustul extrem de bun. Daca nu ai sti ca are bere in compozitie, cu siguranta ai crede ca este o paine facuta cu maia.
Se mentine proaspata cateva zile, datorita cartofilor din compozitie.
Cum stim ca painea este coapta la final? Este foarte simplu. Ciocanim coaja crocanta si daca suna a gol este gata.
Nu se face proba unei paini cu scobitoarea.
Parerea mea este ca orice incepator in bucatarie poate sa faca aceasta paine. Framantarea aluatului se face rapid, fara sa fie nevoie sa framantam zeci de minute, ca la un cozonac.
Secretul unei paini de casa cu coaja crocanta si buna este „hidratarea” cuptorului in care coacem.
Din acest motiv, cu cateva minute inainte de a introduce painea la copt am avut grija sa pun un ibric cu apa pe foc. Cand apa a dat in clocot am pregatit painea in tava. Pe fundul tavii pun uneori hartie de copt, dar uneori pun si un strat subtire de faina.
Ibricul poate sta pana la final in cuptor, coaja ramane crocanta, nu se va inmuia. Umezeala nu este excesiva, este fix cat are nevoie aceasta paine.
Eu m-as intinde la vorba si v-as povesti mai multe, dar cred ca mai bine va las sa descoperiti cat de buna este painea cu cartofi si bere neagra si va las mai jos ingredientele si modul de preparare, prezentat pas cu pas.
INGREDIENTE:
800 g faina alba
250 g cartofi fierti (cantariti dupa ce au fost fierti)
20 g sare
20 g drojdie proaspata
5 g zahar
120 ml apa calduta
250 ml bere neagra
PREPARARE:
Curatam cartofii de coaja, ii taiem in cuburi de marime medie si ii fierbem in apa cu sare, cu un capac pus, timp de aproximativ 20 minute, sau pana in momentul in care intra usor furculita in ei.
Dizolvam drojdia cu o lingurita faina si putin zahar in 30 ml apa usor calduta, apoi scurgem cartofii de apa si ii zdrobim ca pentru piure.
Punem cartofii in faina, ii amestecam putin cu fainaamestecata in prealabil cu sare, adaugam apoi berea neagra, apa si la final drojdia ce a dospit si si-a dublat volumul.
Framantam aluatul pana devine omogen, dar nu exageram. In 3-4 minute putem sa il acoperim si sa il lasam in loc caldut sa creasca in jur de 60 minute.
Un mic sfat: aluatul este usor lipicios, asa ca ar fi bine sa il lasam sa creasca pe un fund de lemn, acoperit cu un prosop. Daca vrem sa facem o paine impletita lasam din start 2 snururi de marime egala, daca vrem o paine rotunda il lasam fix asa cum il scoatem din bolul in care l-am framantat.
Inainte sa punem painea in cuptor punem ibricul cu apa fierbinte in cuptor. Coacem painea primele 30 minute in cuptorul preincalzit la 230°C, apoi alte 25-30 minute la 200°C.
Cand s-a rumenit crusta, o ciocanim usor si daca suna a gol este gata. O scoatem si o lasam sa se raceasca.
Eu pastrez painea de casa cateva zile imbracata intr-un prosop de bucatarie din bumbac, apoi intr-o punga de plastic sau o cutie care se inchide etans.
Sper ca o sa va placa painea mea si ca o veti incerca.
Maine o veti vedea la televizor la Maruta. 🙂 Se pare ca i-a placut mult painea mea, asa cum puteti vedea aici.
Va las aici poza cu painea facuta de Sansa Suciu dupa aceasta reteta:
Va invit sa ma urmariti pe contul de You Tube, unde postez retete simple si delicioase.
Buna ziua,
Ati framantat-o de mana sau la robot?
Multumesc!
Buna ziua. Am framantat-o la mana. Treaba asta dureaza maxim 5 minute.
Am făcut pâinea de câteva ori și a fost excelenta, aroma speciala
multumesc!