fbpx

RETETE RECENTE

TARTA CU GEM DE PRUNE SI NUCI

March 2, 2021 | CATEGORIA

Tarta cu gem si nuci este delicioasa, usor de facut, cu ingrediente simple. Este un desert cu o prezentare frumoasa pe care l-as manca inca de la prima ora a zilei, langa ceasca de cafea, dar poate fi si o gustare dulce sau desertul pentru masa in familie.

Gustul delicat, dulce-acrisor cucereste orice iubitor de prajituri.

Imi plac deserturile de acest gen, in care se combina consistenta tare a blatului cu dulceata gemului, un amestec explosiv de texturi si culori.

Tarta cu gem si nuci este pregatita de Iuliana Sbirnea, autoarea blogului Bucate Aromate si a pregatit-o special pentru proiectul “Gatesc cu Prietenii”. Ne cunoastem de mult timp si am avut incredere in calitatea retetelor ei inca de acum multi ani, cand am fost rugata sa fac o lista de bloggeri pentru o colaborare in care urma sa lucram impreuna. Anul trecut pe vremea aceasta imi faceam planuri de plecat prin tara pentru a gati alaturi de prietenii mei. Primul oras pe care il aveam pe lista era Galati, orasul meu natal, unde imi propusesem sa fac 3 live-uri, iar unul din live-uri ar fi fost la Iuliana.

Din pacate planurile mi-au fost date peste cap, asa ca voi continua sa va prezint retetele prietenilor doar in aceasta forma, caci ar fi pacat sa nu va arat preparatele pregatite special pentru voi. Pana voi reveni la forma de gatit live pe facebook va invit sa o urmariti pe Iuliana, caci are multe retete savuroase.

Revenind la reteta de tarta cu gem si nuci trebuie sa va spun ca este una din tartele mele preferate. In bucataria italiana aceasta se numeste crostata si este unul din cele mai populare deserturi ale acestei tari.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete de tarte va las mai jos cateva propuneri. Apasati pe titlurile retetelor si veti fi redirectionati catre acestea.

 

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru tarta cu gem si nuci pregatita de Iuliana.

Ingrediente 

blatul – formă de tarta de 26 cm

  • 200 g unt moale, cu 82% grăsime
  • 80 g zahăr pudră
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon
  • 1 ou
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
  • 370 g făină tip 000

umplutura

  • 400 g gem de prune (sau alt gem, după preferințe)
  • 50 g miez de nucă
  • 15 g pesmet (la nevoie)
  • 20 ml rom(sau esență de rom)
  • 1 linguriță miere
  • 1 lingura zahăr tos

Instrucțiuni de preparare

aluatul

  1. Peste untul moale punem zahărul pudră, zahărul Bourbon și un praf de sare.
  2. Adăugăm coaja de lămâie, oul întreg și gălbenuș Mixăm până când avem o cremă de unt omogenă și spumoasă.
  3. Cernem făina și o încorporăm la început cu o spatulă, apoi frământăm foarte puțin cu mâna, doar până când formăm o bilă de aluat.
  4. Punem aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru o oră.

umplutura

  1. Turnăm gemul într-un castron. Peste el punem nucile tocate grosier, romul și pesmetul. Omogeniză

asamblare și coacere

  1. Aprindem cuptorul la 180 de grade.
  2. Scoatem aluatul din frigider. Presărăm făină pe blatul de lucru și peste aluatul rece.
  3. Întindem o foaie de aluat cam de 5-6 mm grosime pe care o decupăm la dimensiunea și forma tăvii în care vom coace tarta.
  4. Punem aluatul în tavă și îl modelăm puțin aluatul cu palmele ca să îl ridicăm cam 2 cm și pe pereții formei.
  5. Înțepăm aluatul cu furculița ca să nu se umfle la copt și îl dăm la cuptor pentru 10 minute.
  6. Scoatem tava din cuptor, punem peste aluat umplutura de gem pregătită mai sus.
  7. Din marginile de aluat rămas, întindem o nouă foaie și decupăm fășii de 1.5 cm lățime din care modelăm grilajul de deasupra tartei.
  8. Ungem grilajul cu miere subțiată cu o lingură de apă și presărați peste el puțin zahăr tos care se va carameliza și va da un aspect frumos.
  9. Coaceți tarta tot la 180 de grade pentru încă 15 minute.

 

Notă

Dacă vă mai rămâne un rest de aluat pe care nu l-ați folosit la tartă, puteți decupa din el câteva fursecuri. După ce scoateți tarta din cuptor, coaceți fursecurile timp de 8-10 minute până se rumenesc ușor pe margini. Vor fi numai bune la cafea!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *