Paine simpla de casa impletita in patru

17 martie 2020Diva in Bucatarie

Paine simpla de casa impletita in patru
. Paine simpla de casa impletita in patru. reteta paine simpla de casa impletita. Paine simpla de casa impletita reteta

Paine simpla de casa impletita in patru – paine de casa cu coaja subtire si crocanta si miez moale si pufos – reteta de paine simpla si pufoasa pe care o poate pregati si un incepator in ale bucatariei. 

Reteta de paine cu faina alba este cea mai simpla reteta. O puteti face clasic, ca o franzela, fara sa o modelati, doar pe tava de cuptor, sau intr-o forma de cozonac.

Oricum alegeti sa coaceti painea simpla va garantez ca veti obtine o paine buna daca respectati indicatiile legate de modul de preparare al unei paini simple si pufoase, timpul de dospire si mai ales timpul de coacere. 

Puteti face painea aceasta si in oala de fonta daca aveti in casa una, dar se va schimba timpul de coacere.

Veti vedea ca reteta de paine simpla de casa este cea mai simpla posibila si chiar daca nu ati facut vreodata o paine o puteti face fara probleme acum.

Sunt convinsa ca dupa ce veti incerca reteta de paine simpla de casa impletita in 4 veti dori sa experimentati mai multe metode de impletire, dar si alte tipuri de aluat.

Gasiti pe blog o multime de retete de paine care ies perfect.

Eu imi pregatesc de obicei ingredientele si le las la temperatura camerei in jur de 30 minute. Cern faina, apoi o pun intr-un vas mai mare, in care o voi framanta. Peste aceasta pun drojdia uscata.

Apa trebuie sa fie calduta. In functie de tipul de faina folosit veti observa ca fidera cantitatea de apa de care aveti nevoie.

Faina superioara, de calitate ridicata are nevoie de mai multa apa. Adaugati apa treptat. Puneti deoparte 50 ml si adaugati cat/ daca este nevoie.

Drojdia nu trebuie dizolvata in apa daca folositi drojdie uscata. O amestecati direct cu faina.

Daca folositi drojdie proaspata o veti dizolva cu putina apa si puteti adauga putin zahar (maxim 1 lingurita) si o lasati sa dospeasca 10-15 minute inainte de a o pune peste faina.

Zaharul nu se regaseste in lista mea pentru ca drojdia uscata nu are nevoie.

Drojdia uscata este inca „vie”, dar inactiva. Cu apa calda o activam, dar daca apa este rece nu va creste painea. Apa fierbinte distruge drojdia, asa ca aveti grija sa folositi apa calda sau calduta.

Temperatura ideala este in jurul a 40°C.

Cantitatea de sare pusa in paine este  de 2-2.2% din cantitatea de faina. Pentru painea cu cartofi pun uneori mai multa sare (2.2%).

Este bine ca sarea sa nu intre in contact direct cu drojdia la inceput, asa ca poate fi adaugata dupa ce incepe framantarea aluatului.

Cand pregatiti aluat in masina de paine sarea se pune in coltul opus fata de drojdie.

In ceea ce priveste framantarea aceasta trebuie facuta bine. Puteti lasa un robot, o masina de paine sa faca treaba asta, dar este pacat sa nu incercati voi sa faceti asta.

Mie acest lucru imi place cel mai mult din toata operatiunea de preparare a unei paini. Sa simt cum se formeaza aluatul, sa il trantesc de masa de cateva ori, sa il framant energic pana obtin un aluat omogen si elastic.

Pentru coacere corecta a unei paini simple de casa este nevoie de abur in cuptor.

Nu toata lumea are cuptoare dotate cu aceasta functie, asa ca problema se rezolva punand o oala mica/un ibric cu apa ce a dat in clocot pe fundul cuptorului.

Teoretic painea se face in cuptoare fara ventilatie, dar exista cuptoare electrice la care aceasta functie nu poate fi scoasa. Reteta aceasta iese sigur chiar si cu ventilatie.

Iata cum se pregateste reteta de paine simpla de casa impletita in patru:

Ingrediente:

(paine de 1.150 g)

800 g faina

450-500 ml apa calduta

10 g drojdie uscata / 30 g drojdie proaspata

16 g sare

Mod de preparare paine simpla de casa impletita in patru:

Am cernut faina, apoi am pus-o intr-un castron maricel. Am adaugat drodia, apoi am turnat apa calda.

Apoi am inceput sa framant aluatul, apoi am adaugat sarea.

Am framantat aluatul pret de cateva minute, apoi l-am trantit de masa de cateva ori. Este momentul care imi place cel mai mult.

Cand aluatul a devenit neted, elastic si nu s-a mai lipit de maini l-am pus intr-un bol adanc, uns cu putin ulei.

Am lipit o folie alimentara de acesta, am pus peste bol un prosop si am pus bolul intr-un loc ferit.

Am avut proasta inspiratie sa pun castronul in cuptor. Crescuse atat de mult, ca a dat aproape pe afara, iar partea de sus era lipita de cuptor. L-am scos inclinand bolul.

Am cantarit aluatul si l-am impartit in 4 parti egale pe care le-am modelat apoi ca pe niste snururi.

Le-am pus in tava de copt tapetata cu hartie si le-am lipit in varf, apoi am inceput sa le impletesc.

Tehnica de impletire este urmatoarea: numerotam imaginar de la 1 la 4 incepand din dreapta cele 4 rulouri de aluat.

Luam primul rulou si il trecem peste al doilea, de la dreapta la stanga. Procedam la fel cu al treilea, pe care il trecem peste al patrulea (tot de la dreapta la stanga).

In acest moment in mijloc sunt rulourile numerotate initial cu numele 4 si 1. Trecem ruloul 4 peste 1, de la stanga la dreapta.

Din acest moment repetam operatiunea, de la dreapta la stanga 1-2 si 3-4 apoi mijlocul de la stanga la dreapta.

In timp ce veti impleti rulourile veti realiza ca tehnica este foarte simpla.

Eu nu am reusit sa fotografiez toate etapele, ca sa nu murdaresc aparatul in timp ce pregateam painea, dar, va las aici ca inspiratie un video.

La minutul 1.30 gasiti impletirea in patru.

Am ales sa fac o singura paine, mare, pe diagonala tavii de copt a cuptorului, pentru ca daca as fi facut doua paini ar trebui sa maresc putin timpul de coacere.

Am lasat painea sa se odihneasca 20-30 minute dupa ce am impletit-o. In acest timp am preincalzit cuptorul la 230° si cu 5 minute inainte am pus apa la fiert pentru a o pune in cuptor.

Am copt painea 15 minute la 230°C cu oala de apa fierbinte pusa pe fundul cuptorului, apoi am oala si am micsorat temperatura cuptorului la 200°C si am mai copt painea inca 20-25 minute.

Veti sti ca painea este gata cand o ciocaniti si suna a gol.

Daca painea este gata si nu este suficient de rumenita puteti sa o puneti la grill pentru 1 sau 2 minute, dar acest lucru poate intari coaja. Daca sunteti totusi nevoiti sa faceti asta o ungeti cu o pensula usor umezita cand o scoateti din cuptor.

Painea simpla de casa impletita in patru va sta pe un gratar sa se raceasca.

O pastrati invelita in prosop de bumbac de bucatarie (mai gros) si in cutie care se inchide etans sau chiar o punga de plastic.

Sa va spun cum mirosea la mine in bucatarie seara trecuta? Nu am rezistat si am si mancat o felie de paine calda cu unt si sare.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *