Peste prajit cu piure de dovleac copt

29 octombrie 2019Diva in Bucatarie

Peste prajit cu piure de dovleac copt

Peste prajit in faina cu garnitura piure de dovleac copt diva

Peste prajit cu piure de dovleac copt. Reteta de peste prajit in faina, avand pe post de garnitura dovleac copt, este o varianta gourmet a retetei traditionale de peste prajit simplu, o reteta rapida si usor de pregatit.

Cred ca v-am mai povestit ca la noi in casa se mananca destul de des peste. Cea mai iubita reteta este cea de peste prajit in malai, care se pregateste in doi timpi si trei miscari. In  general folosesc pastrav, dar am facut peste prajit in malai si din alte tipuri de peste (dorada, crap, novac, hamsii, salau s.a). Toate retetele mele cu peste le gasiti in aceasta postare. Daca va place in mod special pastravul, pestele folosit in aceasta reteta, va invit sa vedeti retetele pregatite cu pastrav aici. 

Este foarte important ca pestele ce urmeaza a fi gatit sa fie proaspat. Veti recunoaste pestele proaspat in primul rand dupa ochii acestuia ce au corneea transparenta, convexa si pupilele negre. Daca corneea nu este transparenta nu cumparati pestele! Un alt aspect de luat in seama este pielea pestelui. Daca aceasta crapa cand este apasata sau daca este pipait (apasat usor) carnea pestelui arata ca o plastelina si nu este elastica, atunci nu gatiti acest peste.

Daca nu va place sa curatati pestii, atunci puteti cere vanzatorului din magazine sa faca acest lucru. In anumite supermarketuri pretul pentru acest serviciu este modic, in timp ce altele o fac gratuit.

Presupun ca toata lumea stie sa prajeasca peste. In Delta pestele este crestat foarte, foarte, des si chiar daca are oase multe acestea se topesc parca in timpul prajirii. Pornind de la povestile sotului meu despre pestele mancat in Delta am ales si eu sa il crestez azi. In plus, are aspect deosebit.

Am ales sa fac pestele prajit  in faina pentru ca am vrut sa il insotesc cu o garnitura speciala de toamna: piure de dovleac. Am pregatit peste prajit si cu garnitura de piure de morcovi sau piure de mazare, ca sa le ofer alor mei si alte tipuri de garnitura in afara pireului clasic de cartofi sau obisnuita mamaliga si usturoi.

Peste prajit in faina, avand pe post de garnitura piure de dovleac copt

Pentru a face peste prajit in faina am avut nevoie doar de sare, piper, faina si ulei pentru prajit. Atat si nimic mai mult! Simplu, rapid, usor, aceste peste a fost gata in 5-6 minute, cand pielea a fost rumenita pe ambele parti.

Pireul din dovleac copt se face la fel de usor si rapid. Se paseaza, apoi se asezoneaza cu sare si piper, dar aromele sunt completate discret de scortisoara, coriandru si fulgi de ardei iute, asa cum veti descoperi in etapele descrise mai jos, pas cu pas. Daca vreti sa vedeti cum am facut dovleac copt cu scortisoara va invit sa vedeti toate etapele in acest link. 

Mi se pare o reteta perfecta pentru toamna-iarna, asa ca va invit sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru peste prajit in faina cu piure de dovleac copt:

INGREDIENTE:

(pentru 1 persoana)

1 pastrav

sare

piper

faina

ulei pentru prajit

Pentru piure de dovleac: 

250-300 g dovleac copt

sare

piper proaspat macinat

1/4 lingurita scortisoara

1/2 lingurinta coriandru macinat

1 varf cutit fulgi de ardei iute

20 g unt

30 ml smantana pentru frisca

PREPARARE:

Am inceput pregatirea pestelui prajit cu piure de dovleac pregatind dovleacul copt. Am taiat dovleacul in jumatate, l-am curatat de seminte si filamente, apoi l-am feliat si l-am copt in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 35 minute sau pana a intrat usor furculita in el. L-am scos din cuptor si am lasat feliile sa se raceasca, timp in care m-am ocupat de peste.

Pestele era curatat de solzi si eviscerat  din magazin, eu doar l-am spalat la interior, apoi l-am crestat. L-am asezonat cu sare si piper, apoi l-am tavalit prin faina, scuturand surplusul.

Am incins intr-o tigaie uleiul, apoi am prajit pe ambele parti pastravul. Intr-o alta tigaie mica am topit untul, avand langa acesta condimentele pentru piure: coriandru, scortisoara si fulgi de ardei. Am amestecat si dupa aproximativ 1 minut am luat de pe foc.

Am pasat dovleacul, am adaugat sare, piper, untul cu condimente, apoi smantana pentru frisca.

Am pus pe un platou pireul si pestele si am avut cel mai delicios pranz.

Asta va doresc si voua.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *