Mancare indiana de vinete si ardei – reteta vegana
Mancare indiana de vinete si ardei

Daca sunteti amatori de mancare indiana atunci reteta aceasta va fi ceea ce cautati. Mancare indiana de vinete si ardei – reteta vegana / de post – este aromata cu un amestec minunat de condimente, picanta si foarte gustoasa.
Gustul si aroma mancarii indiene de vinete si ardei au fost asigurate de sosul pregatit in prealabil din arahide crude fara coaja, seminte de susan, nuca de cocos rasa si ardei iute (dupa gust), dar si de condimentele prajite in vasul in care urmeaza sa fie gatita mancarea: seminte de fenicul, boabe de mustar negru, nigella (negrilica), schinduff si chimion. Acestea sunt cele 5 condimente (5 spices) folosite in mancarea indiana, total diferite de 5 condimente din bucataria chinezeasca sau 7 piper din bucataria araba.
Cele 5 condimente in limba indiana si bengaleza se numesc „Panch Phoron”. In functie de zonele din India amestecul poate varia. Semintele de muster pot fi inlocuite cu seminte de telina sau alte condimente ce nu se gasesc la noi, nici macar in magazinele de condimente. Acest amestec de condimente are ingredientele crude, asa ca primul pas in procesul de gatire este prajirea lor. In timpul prajirii se elibereaza toate aromele iar mancarea indiana de vinete si ardei, desi este una din cele mai simple posibile, este foarte gustoasa.
Cei care vor cauta in magazine online de condimente pot cauta acest amestec sub denumirile „Five Five Spice”, „Padkaune Masala”sau „Panch Phutana”.
Mancarea indiana de vinete si ardei se face foarte usor. Din momentul in care ti-ai asigurat toate ingredientele ai nevoie de 25-30 minute pentru a te aseza la masa. Poti s apui la fiert si niste orez, astfel sa ai o garnitura, desi eu am mancat-o doar cu paine si mi-a placut foarte mult.
Reteta aceasta a fost pregatita live de de Andra Ilias pentru proiectul Gatesc cu Prietenii. Va las link catre inregistrare la finalul retetei, astfel incat sa puteti urmari toate indicatiile date de Andra, dar si povestile ei din vacanta in India. Acolo a mancat prima oara reteta, apoi a adaptat-o astfel incat sa o poate pregati oricine si la noi. Va invit sa cititi reteta si la ea pe blog, unde veti descoperi si alte articole interesante.
Daca vreti sa vedeti si alte retete din bucataria indiana pregatite de mine va invit sa cititi retetele urmatoare: Pui Tikka Masala, Samosa – aperitiv cald, cartofi Bombay, vinete indiene Bharta.
Acum va las sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru mancare indiana de vinete cu ardei – curry vegetarian de vinete cu ardei
INGREDIENTE:
2 vinete mici
1.5 lingurite curcurma / turmeric
80 ml ulei vegetal de floarea soarelui
1 lingurita Panch Phoran Masala (las mai jos lista ingrediente pentru acest mix)
2 cepe rosii medii
10 frunze de curry – se pot cumpara online
1 lingura ghimbir ras
1 lingura usturoi zdrobit
2 linguri seminte coriandru macinate
ardei iute uscat (dupa gust)
2 linguri pasta tamarind (se gaseste in supermarketurile mari la standurile de condimente etnice)
2 ardei grasi verzi sau capia verzi
Pentru sos:
50 g arahide crude fara coaja
25 g seminte de susan
80 g nuca de cocos
ardei iute dupa gust
Pentru Mixul Panch Phoran Masala – parti egale de:
seminte fenicul
boabe de mustar negru (se gaseste in magazine naturiste sau siteuri cu condimente)
nigella (negrilica)
schinduff
chimion
PREPARARE:
Andra a taiat vinetele in bucati mari si a presarat peste ele sare si turmeric. Le-a lasat 20-30 minute sa lase apa. In acest timp se pregateste sosul.
Pentru ca live-ul sa mearga rapid, ea a venit cu el gata facut, dar voi veti praji intr-o tigaie, fara ulei, arahidele, susanul si nuca de cocos pana devin aurii. Se rasnesc cu ardeiul iute pana rezulta o compozitie ce seaman cu faina. Se afauga 1/2 cana lapte de cocos si se mixeaza.
Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se pune amestecul de Panch Phoran masala la prajit. Cand incep sa pocneasca condimentele se adauga ceapa taiata Julien si frunzele de curry. Se lasa cateva minute sa se inmoaie ceapa, apoi se adauga ghimbirul si usturoiul.
Tot acum se adauga coriandrul si ardei iute daca mancati foarte picant, apoi pulpa de tamarind, sosul de cocos si 2 cani de apa. Se lasa sa fiarba in jur de 10 minute.
Intr-o alta tigaie se prajesc vinetele in ulei, cat sa prinda fata, apoi se pun in sosul gatit.
Peste cateva minute se adauga ardeii taiati bucati mari si se lasa cateva minute pe foc, astfel incat ardeiul sa ramana al dente cand luam de pe foc. La final se adauga sare.
Mancarea indiana de vinete cu ardei miroase incredibil de bine si are un gust senzational.
Multumesc, Andra!
Va invit sa va abonati la canalul meu de youtube
Am descoperit de putin timp mancarea indiana si am constatat ca imi place, sper sa imi placa si aceasta reteta. Multumesc Andra
Este ok, dar… faceti ceva pregatiri „la rece”, inainte sa postati. O dubla, a doua dubla… ca sa veniti cu un material pregatit si sa asistam exact la reteta aia care te da pe spate.