Sarmale cu varza dulce
Sarmale cu varza dulce. Puteti face sarmale cu varza dulce oricand aveti pofta de aceasta reteta. Sunt foarte bune.
Sarmale cu varza dulce. Reteta sarmale cu varza dulce. Sarmale cu varza dulce, proaspata. Sarmale cu varza proaspata. Cum se face reteta de sarmale cu varza dulce. Cu ce se acreste varza dulce. Varza acrita rapid pentru sarmale.
Sarmale cu varza dulce – sarmale cu frunza de varza dulce oparite si acrite rapid cu lamaie sau bors – cea mai buna reteta de sarmale cu varza dulce pentru perioadele in care nu avem inca varza murata sau pentru cei care nu pot consuma varza murata.
In reteta de sarmale cu varza dulce veti descoperi cum am invatat de la mama sa acresc rapid foile de varza dulce, astfel incat toata lumea sa creada ca am facut sarmale cu varza acrita, dar nu foarte sarata.
Puteti face sarmale cu varza dulce oricand aveti pofta de aceasta reteta. Sunt foarte bune.
Mama a pregatit aceasta reteta mai des in ultimii 20 de ani, mai ales cand merge la fratele meu in Anglia. La inceput ducea si malai din Romania, caci mamaliga nu are gustul de acasa cu malaiul de acolo.
Acum a invatat si fratele meu sa pregateasca sarmale cu varza dulce. Nu si-a incantat doar prietenii din Anglia, ci si pe cei din Africa de Sud unde isi petrece an de an sarbatorile de Craciun si revelion.
Acum exista un fel de traditie a sarmalelor romanesti la masa de Craciun in Cape Town.
Dupa ce veti prinde experienta in acrirea varzei dulci cu suc de lamaie sau bors (am inteles ca se poate acri si cu otet dar nu cred ca mi-ar placea), o sa tot pregatiti sarmalele acestea si in primavara-vara.
Le veti face si toamna cand vi se parea ca este departe Craciunul si varza din butoi nu a avut timp sa se acreasca.
Am cunoscut persoane care nu pot consuma varza murata, dar nu au avut probleme cu bila sau colonul consumand varza dulce acrita.
Sarmalele se fac cu carne de porc in general. Mai exista variante de carne de porc si carne de vita, dar am vazut ca se fac si cu carne de gasca.
Imi plac sarmalele cu afumatura pusa in oala. Ies mult mai gustoase, asa ca orice reteta de sarmale ati alege sa pregatiti nu uitati de afumatura.
Puneti ec va place si ce aveti la indemana: slanina simpla afumata (asigura si grasime buna), kaizer, ciolan, etc.
Sarmalele cu varza dulce se gatesc pentru inceput pe foc, apoi isi concentreaza toata savoarea in cuptor.
Pe langa sucul de lamaie in oala de sarmale pun si suc de rosii sau bulion. Asigura culoare, dar contribuie si la acrirea sarmalelor.
Am crescut cu sarmale cu mamaliga. Sotul meu le mananca cu paine pentru ca asa s-a mancat la el in casa.
Cred ca in zona Ardealului se obsinuieste sa ai paine langa sarmale, dar eu nu imi pot imagina cum ar fi sarmalele fara mamaliga. Un lucru avem in comun insa: smantana pusa langa sarmale.
Prietena mea Inna mananca sarmale de Craciun cu piftie. Am inteles ca in Oltenia asa se mananca.
Indiferent de ce veti alege sa puneti langa sarmale, va invit sa incercati reteta mea de sarmale cu varza dulce.
Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru sarmale cu varza dulce:
INGREDIENTE:
(au iesit 45 sarmale – de aprox. 7 cm si 3.5 cm diametrul)
1 varza mare – 1.5-1.7 kg
sucul de la 1 lamaie mare zemoasa sau 2 lamai mici + 1 lingura sare
1.5 kg carne tocata de porc
2 cepe medii
4-5 linguri ulei
100 g orez
2 lingurite sare
1 lingurita rasa piper
1 lingurita varfuita cimbru uscat
1 legatura marar
100 ml apa rece – pentru compozitia de carne
300 ml suc gros rosii
2 frunze dafin
1,5 lingurite boabe piper
150 g slanina afumata (puteti folosi Kaiser, ciolan, costite sau carnati afumati)
PREPARARE:
Pentru ca toata operatiunea sa aiba cursivitate, am inceput cu ceapa, pe care am tocata-o marunt, apoi am calit-o in ulei incins, pana era sticloasa si s-a inmuiat. Am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se raceasca.
Am curatat varza de frunzele vestede sau rupte, am spalat-o, apoi am scobit cotorul. Am pus la foc o oala mare, incapatoare cu apa pe foc.
Cand apa a inceput sa clocoteasca am adaugat in oala 1 lingura sare si sucul de lamaie. Am pus varza cu cotorul in sus in oala. Am apasat-o pentru ca apa sa ajunga pana sus, sa o acopere.
Cand frunzele de sus au inceput sa se desprinda le-am scos si le-am pus pe o farfurie ajutandu-ma de 2 furculite.
Am repetat operatiunea pana am scos toate frunzele mari, cele mici urmand sa le toc pentru a le pune pe fundul oalei si deasupra sarmalelor.
Dupa ce am scos toate frunzele, am oprit focul si am pus toate frunzele inapoi in oala, am pus capacul si le-am lasat in apa sarata cu lamaie, astfel incat sa continuie procesul de inmuiere in jur de 15 minute.
Stau pe foc pana in momentul in care am terminat de pregatit umplutura de carne.
In acest moment am trecut la tocarea carnii, dar puteti cumpara carnea tocata.
Am tocat mararul, l-am pus peste carne, am asezonat cu sare, piper si cimbru uscat.
Am adaugat in castronul cu carne ceapa calita, orezul si am turnat 100 ml apa rece. Am amestecat foarte bine carnea, cu mainile, pana s-a omogenizat compozitia.
Am scos foile de varza din apa, am taiat nervurile groase, am potrivit foile in asa fel incat sa iasa aproximativ egale in momentul in care urmeaza sa le invelesc.
Procedura de imapchetare a sarmalelor este simpla. Am pus carne pe frunza, am rulat si am impins capetele la interior. Nu am strans foarte tare varza peste carne.
Orezul se umfla in timpul fierberii si are nevoie de putin spatiu.
Nu este nicio filozofie, nu este greu deloc sa faci sarmale! Am tocat resturile de varza, inclusiv nervurile, apoi am impartit varza tocata in asa fel incat sa imi ajunga si pe fundul oalei, dar si peste sarmale.
Daca nu reusiti sa acoperiti fundul oalei cu un strat de varza, sacrificati partea pastrata pentru topping.
Am pus un rand se sarmale in oala ( eu le aranjez in forma de cerc, de la exterior la interior), am pus o frunza de dafin,1/2 din cantitatea de boabe de piper, apoi bucatele de slanina afumata, printre sarmale.
In oala mea au intrat 3 straturi de sarmale. Am pus varza tocata, inca o frunza de dafin si boabe de piper.
In mod obisnuit as fi pus cimbru proaspat (in locul frunzelor de dafin), dar cel din gradina s-a uscat, asa ca mi-am aromat sarmalele foarte bine si cu dafin.
Am gasit cateve fire de cimbru proaspat intr-un ghiveci, in mansarda, dar le-am pastrat pentru decor.
Am turnat apa pana la nivelul verzei, am pus capac si le-am lasat la foc mediu sa fiarba in jur de 40 minute. Dupa acest interval am pus sucul de rosii si le-am lasat sa fiarba fara capac inca 10-15 minute.
Le-am mutat apoi in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30 minute.
Doamne ce bune sunt sarmalele in varza dulce! Cu siguranta multi vor crede ca acestea sunt sarmale facute cu varza murata.
Le-am mancat calde cu mamaliga si smantana. Puteti pune si un ardei iute langa ele.
Va doresc spor la pregatit sarmale cu varza dulce si pofta buna!
Ma gasiti si pe INSTAGRAM.
Pagina de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.
Reteta sarmale
glumiti?