Cozonac insiropat cu rom

15 mai 2016Diva in Bucatarie

Cozonac insiropat. Reteta de cozonac insiropat. Cozonac insiropat reteta. Cozonac insiropat cu coniac sau vinars. Cozonac insiropat cu crema de nuci si caramel

Cozonac insiropat cu rom sau vinars

Reteta de cozonac insiropat, cu dospire la rece, se face pe parcursul a doua zile, dar la final vei avea cel mai bun si gustos cozonac. 

Treaba pare complicata, cu etape ce se intind pe parcursul a 2 zile si il tai abia in a 3-a, dar una peste alta efortul si rabdarea merita cu prisosinta!

Cine are rabdare si se inhama la pregatirea lui va fi super multumit, caci ceva mai bun zau daca am mancat pana acum.

De fiecare data spun ca noua reteta este mai buna, dar pe aceasta cu siguranta nu o va egala nimic!

Cozonac insiropat, desi il putem numi lejer cozonac imbatat, este cel mai bun cozonac pe care l-am mancat in viata mea.

Nu exagerez deloc cand spun acest lucru, dovada clara fiind colectia uriasa de retete de cozonac pe care o am pe blog, plus inca cateva nerealizate inca, dar urmeaza a fi facute pentru sarbatori.

Daca vrei sa te inspiri iti las cateva sugestii:

Cozonacul insiropat este pufos, aromat, cu umplutura generoasa de nuca cu cacao, in care puteti adauga daca va place ciocolata, dar nu prea multa.

Cozonacul acesta delicios l-am mancat adesea cumparat. Uneori era bine insiropat, alteori mai putin. Dar pretul era peste tot destul de mare.

Nu intelegeam cum pot cere atat de mult pe un cozonac pana nu mi l-am pregatit eu. Avand in vedere ingredientele folosite si munca depusa in acest moment pot spune ca pretul este total justificat.

Partea care mi s-a parut cea mai interesanta la aceasta reteta de cozonac insiropat este faptul ca aluatul dospeste in frigider.

Initial m-am mirat, dar mi-am adus aminte ca am pregatit la un moment dat paine cu maia, dupa reteta finei mele si aluatul a stat si atunci la dospit in frigider.

Insiroparea cozonacului am facut-o cu rom, dar se poate face si cu coniac sau vinars (va recomand Miorita – este deosebit de bun).

Trebuie sa fac o precizare foarte importanta: lichidele au fost cantarite, asa ca nu masurati cu cana in ml, folositi cantarul!

Si nu va uitati la pretul dat pe rom, sa fie unul foarte bun, ii veti simti aroma si il veti adora pentru toata treaba ce o va face.

Reteta de cozonac insiropat sau cozonac imbatat poate fi cea mai placuta surpriza pentru sarbatori, dar il puteti pregati oricand aveti pofta de ceva extraordinar de bun.

In primul an nu am apucat sa fac mai mult de o poza. In anii urmatori nici macar una. Se termina foarte repede, dar este si un cozonac micut.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru cozonac insiropat:

Ingrediente:

(pentru 1 cozonac)

Pentru maia:

15 g drojdie proaspata

20 g faina

30 g lapte caldut

Pentru aluat:

70 g unt

1 ou intreg + 2 galbenusuri

40 g zahar fin

2 g sare fina

coaja rasa de la 1/2 lamiae si 1/2 portocala

15 g rom

5 g extract de vanilie

250 g faina

30 g lapte rece (foarte rece)

Pentru umplutura cozonac insiropat:

200 g nuca macinata fin

100 g zahar pudra

20 g cacao neagra

1 ou +1 albus

25 g rom

1 varf cutit sare

Pentru siropcozonac insiropat:

450 g zahar

150 g apa

100 g rom – alcool!

1 pastaie vanilie

Mod de preparare:

Pregatire maia

Pentru inceput punem drojdia cu laptele caldut si faina (cat sa fie la o temperatura neutra cand il atingem) si lasam la dospit in jur de 15 minute, sau pana creste cat sa dea afara din castronel.

Pregatire aluat

In acest timp taiem 70 g unt rece in cuburi si le lasam sa astepte la temperatura camerei.  Punem in bolul mixerului 1 ou si 2 galbenusuri, 40 g zahar fin, coaja rasa de lamiae si portocala, 15 g rom si 5 g extract de vanilie.

Lasam sa mixeze bine, pana cand ouale incep sa faca spuma. In acest moment adaugam maiaua, faina si 30 g lapte foarte rece.

Daca aluatul pare tare putem sa mai adaugam maxim 10 g lapte rece. La final se pune sarea.

Framantam aluatul foarte bine, adaugand cate un cub de unt doar dupa ce l-am incorporat pe cel anterior complet.

Dospire la rece

Cand terminam de framantat, punem aluatul intr-un bol uns cu ulei, il acoperim cu o folie de plastic si il punem in frigider pentru 2 ore sau pana isi dubleaza volumul.

Nu glumesc!! Va creste foarte frumos in frigider!

Pregatire umplutura

In acest timp pregatim umplutura: amestecam nuca macinata foarte fin cu zahar pudra, cacao, oua, rom si un praf de sare.

Pregatire sirop

Pregatim si siropul si 450 g zahar si 150 g apa (il lasam pe foc pana cand se dizolva zaharul fara sa amestecam deloc in oala!).

Il lasam sa se raceasca putin si adaugam romul si 1 pastaie vanilie taiata in jumatate. Acoperim siropul si il lasam sa astepte pana la momentul in care vom avea nevoie de el.

cozonac-insiropat-1cozonac-insiropat-2

Modelare cozonac

Cand aluatul a crescut il scoatem din frigider, il impartim in 2 bile egale, pentru ca fiecare bila sa fie invelita il folie si sa mai astepte inca 3 ore in frigider.

Am spus ca trebuie rabdare, nu-i asa?

Dupa acest interval, intindem fiecare bucata de aluat in dreptunghiuri folosind foarte putina faina pentru masa de lucru (eu am uns bine de tot blatul cu ulei si nu am folosit deloc faina).

Intindem umplutura lasand loc liber de 4 cm la marginea scurta, rulam strans aluatul, repetand operatiunea si pentru a doua bucata de aluat.

cozonac-insiropat-3cozonac-insiropat-4

Taiem 5 cm din fiecare capat de rulou (sa ajungem direct la crema), apoi mutam rulourile cu crema in congelator pentru 15 minute.

In acest timp pregatim forma de cozonac mai mica (20*10), o ungem cu unt topit, apoi punem hartia de copt. Scoatem rulourile din congelator si le taiem in jumatate pe lungime.

Le punem in cruce si le impletim, apoi cozonacul il aranjam in tava.

cozonac-insiropat-5cozonac-insiropat-6

Dospire la rece in forma

Acoperim forma de cozonac cu folie alimentara si o lasam peste noapte in frigider (minim 8 ore trebuie sa stea la rece).

Pregatire cuptor inainte de coacere

Cand au trecut orele de asteptare punem in cuptor un vas cu apa fierbinte, inchidem usa, scoatem cozonacul din frigider, indepartam folia alimentara, apoi il punem in cuptorul in care avem aburi pentru 30 minute.

Dupa cele 30 minute scoatem oala cu apa, forma de cozonac si preincalzim cuptorul la 160°C .

Coacere

Timpul de coacere pentru acest cozonac insiropat este de  45-50 minute sau pana cand este rumenit si ferm la atingere (nu se poate face proba cu scobitoarea sau batul din cauza cremei).

cozonac-insiropat-7cozonac-insiropat-8

Insiropare

Cand s-a copt il scoatem, il lasam 5 minute sa se raceasca in afara formei, apoi il imbaiem bine in sirop pentru 15 secunde.

Scurgem excesul de sirop, mutam cozonacul inapoi in forma, il invelim in folie de plastic si il lasam sa astepte pana a doua zi.

Servire

Acela va fi momentul in care vom savura cu placere maxima fiecare bucatica de cozonac insiropat si vom regreta ca nu am facut o portie dubla.

Astea fiind spuse, va doresc rabdare si spor la pregatit cozonac insiropat!

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro

Iata-l pregatit aici de Vio. Multumesc mult, a iesit foarte frumos!

Cozonacii pregatiti de Mioara Stamate arata fantastic!

Multumirile pentru inspiratie merg catre Desertologie. – explicatii mai in detaliu veti gasi in link.

Ma gasiti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

27 de răspunsuri

  1. Multumim mult! Am facut de doua ori aceasta reteta si iese un cozonac deosebit. Trebuie rabdare, dar avand in vedere cat de bun este acest cozonac, sigur vei avea. Credeti-ma ca nu exagerez. Din tot sufletul va recomand sa-l faceti.

  2. L-am descoperit inainte de Pasti si l-am facut. A iesit perfect, o super delicatesa! Multumesc pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *