Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

9 mai 2013Diva in Bucatarie

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi. Tocanita ungureasca de pui cu cartofi – reteta simpla de tocanita cu pui cu ceapa si cartofi, usor de pregatit, consistenta si gustoasa, aromata cu chimen, boia si usturoi.

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi – reteta simpla de tocanita cu pui cu ceapa si cartofi, usor de pregatit, consistenta si gustoasa, aromata cu chimen, boia si usturoi.

Ca modalitate de pregatire seamana cu reteta de gulas de porcsau vita, dar lipsesc galustele de faina. Soacra mea pregateste adesea tocanita de pui in acest mod. Tot de la ea am invatat sa fac si gulas, dar si o multime de deserturi unguresti  (Kati sau Jerbo – le gasiti postate pe blog).

Putin picanta, aceasta tocanita ungureasca de pui cu cartofi este perfecta pentru masa in familie. Avand in vedere ca se prepara usor si nu rapeste foarte mult timp pentru gatire, aceasta tocanita ungureasca de pui cu cartofi a intrat rapid in lista retetelor preferate si de prietenele mele.

Fie ca s-au nimerit la masa cand aveam aceasta tocanita, fie ca au vazut postarea, m-am bucurat sa aflu ca au pregatit-o si ele si ca le place mult.

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi nu este singura reteta de tocanita cu pui de pe blog. Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete savuroase va invit sa apasati pe titlul retetelor si veti redirectionati catre acestea.

Este important sa subliniez ca am ales sa fierb cartofii in coaja, pe jumatate, pentru ca acestia vor continua gatirea in cuptor, fara sa fie nevoie de un timp mare de coacere. In plus, nu vor absorbi mult lichid si nu se vor sfarama.

In retetele unguresti nu lipseste chimenul si aroma acestuia. Fie il lasati in mancare, fie il strecurati – asa cum fac si eu –  dupa ce il fierbeti in lichidul pe care il veti pune in tocanita.

tocanita-ungureasca-de-pui-cu-cartofi

Nu va mai retin atentia si va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru tocanita ungureasca de pui cu cartofi.

INGREDIENTE:

1 pui maricel sau 4 pulpe pui
2 catei usturoi
1 lingurita seminte chimen
3 cepe medii-mari (200 g)
400 g ardei rosu si galben
1/4  lingurita fulgi de ardei iute (sau boia iute)
700 g cartofi in coaja
1 lingurita praf de boia dulce
100 ml vin alb
700 ml supa pui
2 frunze dafin
1 ceasca suc de rosii
1/2 legatura patrunjel
4 linguri ulei
1 lingurita smantana pentru gatit – optional
sare
piper

PREPARARE:

Pentru a pregati tocanita ungureasca de pui cu cartofi am prajit pentru inceput pulpele de pui in uleiul incins, la foc mic spre mediu, pana s-au rumenit pe ambele parti, apoi le-am scos pe o farfurie.

tocanita-ungureasca-de-pui-cu-cartofi-1

Am spalat cartofii bine si i-am pus sa fiarba in coaja – i-am lasat sa fie fierti doar pe jumatate -in jur de 10 minute, apoi i-am curatat cat au fost fierbinti. Am pus chimenul la fiert 2 minute in 50 ml supa apoi am strecurat-o si am amestecat-o cu restul de supa. Am curatat ceapa si am tocat-o pestisori, apoi am taiat ardeiul cubulete si le-am prajit in uleiul in care am calit puiul.

tocanita-ungureasca-de-pui-cu-cartofi-2

Dupa ce s-au calit am stins cu vin alb, am adaugat pulpele de pui, supa, usturoiul dat prin presa, frunze de dafin, boia iute, boia de ardei dulce si am lasat la foc mic, acoperit timp de 15 minute. Dupa acest interval am adaugat cartofii, sucul de rosii, apoi am condimentat cu sare si piper.

tocanita-ungureasca-de-pui-cu-cartofi-3

Am mutat totul intr-un vas termorezistent si le-am pus in cuptorul preincalzit la 200°C pana in momentul in care cartofii sunt facuti(in jur de 20-25 minute). In functie de cuptor, este posibil sa mai adaugati putina supa sau apa, astfel incat sa nu scada sosul prea mult. Optional, cand scoateti tocanita din cuptor adaugati in sos 1 lingurita varfuita de smantana pentru gatit si amestecati pana se omogenizeaza. Gustul va fi cu siguranta imbuntatit.

Tare buna este aceasta tocanita ungureasca d epui cu cartofi! Noi am mancat-o imediat. Am presarat putin patrunjel verde in fiecare farfurie.

tocanita-ungureasca-de-pui-cu-cartofi-01

Sper ca veti incerca si voi aceasta tocanita de pui. Va asigur ca nu veti regreta!

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Super reteta, chimenul e talcul, ca gust, iar ca aspect, e un deliciu pentru privire.

  2. Mmm… cum arata!!! O trec la favorite, desi cred ca mai am cateva zeci de retete de la tine pe care inca n-am reusit sa le fac.. Ce sa fac daca tu gatesti mereu numa` bunatati?! 🙂
    Pupici

  3. Am doar o mica nelamurire…
    Prima data fierb puiul si in supa respectiva fierb si chimenul?
    Si aproximativ cat se lasa cartofii la fierti?

    1. Chimenul se fierbe separat, in 50 ml supa. Se strecoara si se toarna peste restul de supa. Cartofii se fierb in general in 20-30 minute. In reteta aceasta ii fierbem cca 10 min (daca sunt de marime medie).

  4. Foarte buna reteta! Acum am terminat de gatit si a iesit foarte buna mancarea. Am folosit piept de pui, iar cartofii nu i-am fiert, i-am calit impreuna cu ceapa si ardeiul, dar in rest nu am schimbat nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *