Tocanita de pui in stil provensal
Tocanita de pui in stil provensal. Tocanita de pui in stil provencal se face usor si nu necesita ingredient complicate. Gasiti totul in supermarket, chiar si ierburile de Provence.
Tocanita de pui in stil provencal este o mancare delicioasa, aromata, cu bucati de carne frageda si savuroasa acompaniate de legume ce aduc savoare si gust de vara chiar si in mijlocul iernii. Am adus langa pui ceapa, rosii, ardei grasi colorati si masline negre, cu gust completat de usturoi si ierburi de provence.
Tocanita de pui in stil provencal se face usor si nu necesita ingredient complicate. Gasiti totul in supermarket, chiar si ierburile de Provence.
Regiunea Provence este situata in sud-estul Frantei, o zoan cu ult soare, cunoascuta pentru campurile de lavanda si mancarea foarte buna. In aceasta zona oamenii isi cultiva propriile legume si fructe si au o mare grija sa manance bine, gustos si cat mai natural. Retete celebre din Provence precum ratatouille, pissaladiere, tapenade, salata Nicoise sau bouillabaisse sunt cunoscute in toata lumea. Bucataria provensala este bogata in culori si arome..
Tocanita de pui in stil provensal, cu ierburi de provence, merita pregatita cel putin o data pe luna! Nu exagerez deloc cand spun ca o sa va indragostiti de aceasta reteta. In primul rand nu va trebuie experienta in bucatarie! In al doilea rand, este atat de gustoasa, ca o sa regretati ca nu ati mancat pana acum un pui fraged si delicious insotit de legume ce aduc textura si culoare frumoasa preparatului.
In cazul in care nu gasiti ierburi de provence in magazine (desi ma indoiesc ca acest lucru este posibil), voi lasa in explicatii toate ierburile pe care trebuie sa le combinati.
Pentru a pregati tocanita de pui in stil provensal puteti folosi un pui intreg pe care il taiati in bucati separand pulpele, pipetul de pui, aripile. Puteti alege doar bucatile care va plac mai mult sau alegeti din start sa faceti tocanita doar cu pulpe de pui, pentru ca sunt mai savuroase. Lasati pulpele intregi, cu os, caci, desi suna ciudat, acesta da gustul bun al mancarii.
Mai multe retete cu carne de pui gasiti daca apasati pe acest link.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru tocanita de pui in stil provensal explicat pas cu pas.
INGREDIENTE:
4 pulpe de pui (sau un pui intreg mic 1.5 kg)
2 cepe medii-mari
400 g rosii decojite din conserva amestecate cu 1 lingura zahar
100 g masline fara samburi
5 catei usturoi
1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben
100 ml vin alb demisec
100 ml supa de pui – stock de pui
4 linguri ulei
1 lingura ierburi de Provence
sare
piper
PREPARARE:
Daca nu aveti ierburi de provence in casa puteti folosi urmatoarele verdeturi uscate si pisate impreuna: oregano, cimbru, flori de levantica, busuioc, salvie, rozmarin.
Pregatiti ingredientele la indemana astfel incat sa mearga totul rapid.
Pulpele de pui vor fi curatate de tuleie si puf inainte de a fi gatite.
Puneti pulpele de pui intr-un vas termorezistent, pe un pat de rosii tocate (cele din conserva). Pastrati sucul de la aceste rosii pentru a-l amesteca cu vin, ulei, 1/2 lingura ierburi de provence si 3 catei usturoi zdrobiti, dar aveti grija sa puneti si o lingura zahar pentru a echilibra aciditatea acestuia. Pe langa pulpe puneti masline, ardeii taiati fasii mici, ceapa taiata in 6-8 bucati si 2 catei usturoi taiati feliute. Asezonati cu sare, piper si restul de ierburi, apoi turnati amestecul de vin, suc de rosii, supa de pui si ulei cu ierburi de provence.
Acoperiti vasul cu capac sau o folie de aluminiu/hartie de copt si dati la cuptor preincalzit la 180 grade, pentru aproximativ 45 minute. Dupa acest interval de timp scoatem capacul (folia) folia si mai lasam 30 minute in cuptor sau pana se ingroasa sosul din tava.
Sosul este cel mai important la aceasta reteta.
Trebuie sa aveti grija sa nu se arda puiul, asa ca verificati din cand in cand si il mai intoarceti pe cealalta parte.
Simplu, bun si delicios!
Puteti manca tonatia de pui in stil prevensal simpla, dar o puteti acompania cu orez, cartofi natur, cous-cous. Un pahar de vin bun, usor fructat, ar merge de minune langa aceasta tocanita.
Pofta buna!
Ce parere ai daca in loc de cuptor as folosi oala sub presiune ?
Nu va fi deloc bine! Vorbim de cu totul alta mancare in acest caz!
Tare fain arata si sigur e minunata la gust.
DAAA!
Ce nebunie..Mmmm prea bun!
🙂
O mancarica tare buna!!
Multumesc!
Buna, sunt mai nou in bucatarie si as vrea sa incerc aceasta reteta insa nu inteleg ce supa de pui se pune aici? Ati specificat ca trebuie 100 ml supa pui. Se fierbe puiul inainte si se opreste zeama ori?
supa de pui – stock de pui – supa clara pregatita in avans. Eu pastrez o parte din supa de pui pe care o fac in congelator. Daca nu aveti folositi apa.
Am inteles, multumesc frumos!
Am preparat reteta si tocanita a fost ușor de preparat și superdelicioasa! Mulțumesc pentru rețetă!
Multumesc si eu!