RETETE RECENTE

TAPENADE CU TON

January 13, 2018 | CATEGORIA

Tapenade este o crema moale din masline, capere si ansoa, aromata cu diverse verdeturi (cimbru, busuioc, patrunjel), dar putem sa ii adugam pentru un plus de savoare si alte ingrediente precum usturoiul sau altele ce influenteaza consistenta (ton sau hamsii).

Maslinele pot fi negre sau verzi, fiecare avand aroma distincta ce va fi aleasa in functie de gusturi. In mod traditional se serveste pe paine (canapé, bruschete, crostini), poate fi folosita si la sosuri pentru paste sau pizza. Se pare ca tapenade cu masline si hamsii se manca chiar si in antichitate.

Exista si variante de tapenade cu rosii uscate la soare, combinate perfect cu busuioc.

Revenind la reteta clasica de tapenade, aceasta contine masline negre, capere si ansoa. Ierburile folosite sunt cele din zona mediteraneana si gasim in fruntea clasamentului cimbrul, urmat de patrunjel si busuioc. Sucul de lamiae aduce aciditate si prospetime, dar acesta se pune in functie de gusturi. Dealtfel, compozitia sufera transformari in functie de gusturile celui care o pregateste.

Pe vremuri se pregatea in mojar, crema obtinuta avand textura si personalitate, nefiind transformata intr-o pasta, dar putem obtine acest lucru nelasand robotul sa mixeze foarte mult, verificand din cand in cand consistenta si gustul, urmand sa suplimentam verdeturile, sarea sau sucul de lamaie in functie de ce ne rezulta prin mixare. Maslinele sunt din diverse culturi, pastrate diferit, fapt ce poate influenta gustul de fiecare data cand pregatim tapenade.

In finalul retetei aveti un link catre filmul de pe facebook in care pregatit live tapenade alaturi de Sebastian Record in cadrul proiectului#gatesccu prietenii. In acest film aveti ocazia sa vedeti si reteta de “Galette de rois”.

 

INGREDIENTE:

250 g masline negre fara samburi

70 g capere in saramura

3-5 buc file ansoa

150 g ton in suc propriu

50 ml ulei masline

sare

piper

1 crenguta cimbru

suc lamaie

PREPARARE:

Pentru a pregati tapenade cu ton punem intr-un robot de bucatarie maslinele, tonul, caperele si ansoa. Mixam, apoi adaugam ulei de masline, sare, piper, cimbru si suc de lamaie.

Fiecare din toate aceste ingrediente va fi adaugat cate putin, treptat, urmand sa completam dupa ce gustam de fiecare data cand omogenizam compozitia.

Incepand cu minutul 15.08 aveti pregatirea live a acestei retete in live-ul de pe facebook.

Ep 17 – Gatesc cu prietenii – impreuna cu Sebastian Record gatim Galette des rois si Tapenade

Ep 17 – Gatesc cu prietenii – impreuna cu Sebastian Record gatim Galette des rois si Tapenade

Posted by divainbucatarie.ro on 6 Ianuarie 2018

 

Daca pregatiti reteta va astept pozele, iar daca o distribuiti va multumesc anticipat.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *