Galette des rois – placinta regilor
Galette des rois – placinta regilor. Prajitura este ornata superficial crestand aluatul de foietaj cu un cutit, iar ca decor se pune o coroana din carton (aurie).
Galette des rois, numita si placinta regilor, se mananca in mod special in data de 6 ianuarie cand catolicii sarbatoresc Epifania (Boboteaza), dar o putem savura in toata luna ianuarie.
Umplutura poate varia in functie de zona sau preferinte, cel mai des intalnita fiind frangipane dar gasim si variante cu ciocolata, fistic, mere sau variante sarate. In interiorul placintei se ascundea pe vremuri o boaba de fasole, iar cel care o va descoperi devine rege pentru o zi, purtand o coronita aurie. In zilele noastre exista figurine metalice sau ceramice.
Prajitura este ornata superficial crestand aluatul de foietaj cu un cutit, iar ca decor se pune o coroana din carton (aurie).
Cel care gaseste figurina / boaba de fasole este „incoronat” rege in acea zi si ceilalti sunt „sclavii” lui.
Acest desert l-am descoperit cand s-au mutat vecinii mei in casa lipita de a noastra si de atunci l-am pregatit in fiecare ianuarie si februarie, de cate ori am avut ocazia.
Reteta de galette des rois pe care v-o prezint azi este ultra rapida, usor de pregatit si plina de savoare.
INGREDIENTE:
2 foi de foietaj
180 g faina de migdale
160 g zahar pudra
1 ou mare
40 g unt topit si racit
1 lingurita rom
Pentru uns:
1 ou batut
sirop din 100 ml apa si 3 lingurite zahar
PREPARARE:
Intr-un bol amestecam zaharul pudra si pudra de migdale. Adaugam untul topit, romul si un ou batut. Amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
Intindem cele doua aluaturi din foietaj si decupam un cerc cu diametrul de 24-26 cm.
In mijlocul acestuia aranjam crema, lasand 2 cm distanta pana la margine.
Ungem marginea cu un ou batut, acoperim cu a doua foaie din foietaj si realizam cu un cutit foarte bine ascutit un decor.
Ungem cu ou batut, apoi putem coace placinta timp de 30 minute in cuptorul preincalzit la 210-2200°C.
Cu 5 minute inainte de a scoate galtte de rois din cuptor punem la fiert apa cu zaharul.
Scoatem din cuptor galette des rois si o ungem cu siropul cald.
O putem taia in felii cand se raceste.
Daca va place reteta si o incercati va astept pozele, iar daca o distribuiti va multumesc!
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.
Va invit in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde puteti posta ceea ce gatiti.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Daaa,e un deliciu această prăjiturică am facut-o si eu
Am adus din Franța kit-ul cu revistă în care era scrisă povestea acestei prăjituri, mai avea coroana și surpriza care se pune în prăjitură și rețeta bineînțeles dar acolo era scris că se pregătește la Paște
Cine știe poate în alte regiuni!
Un an bun și prosper!