Placinta cu ciuperci

2 mai 2013Diva in Bucatarie

Placinta cu ciuperci

Placinta cu ciuperci este o reteta de placinta sarata cu ciuperci.

Este una din retetele pe care mama le pregatea pentru zilele de sarbatoare, dar pe vremea aceea folosea aluat de foietaj facut in casa.

Untul se gasea destul de greu, asa ca ascundea in congelator cate un pachet special pentru foietajul pe care il folosea la placinta cu ciuperci sau placinta cu carne si ciuperci.

Nici cascaval nu se gasea peste tot, dar mama cunoastea doua doamne care lucrau la ” Casa de comenzi” si reusea sa ne aduca un cascaval marca bulgareasca si ciocolata chinezeasca.

Cand eram mica nu eram fan retete traditionale de drob, nu imi placeau nici ouale fierte vopsite (le mancam doar cu cozonac la insistentele parintilor), asa ca pentru mine si fratele meu pregatea aceasta placinta.

Era nelipsita pe masa nostra pentru Sarbatorile Pascale.

Placinta cu ciuperci este una din preferatele mele! Imi plac ciupercile si asta veti putea observa usor, caci am foarte multe retete cu ciuperci pe blog.

Cele mai cautate retete cu ciuperci

Aceasta placinta cu ciuperci si cascaval se pregateste usor, nu exista riscul de a da gres daca urmati pasii indicati in reteta de mai jos.

In primul rand, eu am renuntat la foietajul de casa. Il folosesc pe cel din comert.

Il las sa se decongeleze cu cateva ore inainte sa il folosesc.

Puteti sa il lasati cateva  ore la temperatura camerei sa se dezghete.

Daca il lasati prea mult si se inmoaie, intindeti aluatul si il puneti in congelator doar 30-60 minute, timp in care untul din aluat se va intari.

Se va coace mai bine si va arata mai frumos. Daca se va crapa, dupa ce il desfaceti, atunci folositi un sucitor pentru a intinde putin aluatul si veti lipi astfel crapaturile.

Pentru ca straturile de aluat de foietaj ale acestei placinte cu ciuperci sa se coaca bine, sa creasca uniform, veti intepa aluatul cu o furculita cat mai des posibil.

Coaceti aluatul de foietaj la temperatura de 200°C (eu folosesc cuptor electric cu ventilatie).

Nu coaceti la temperatura MICA! Daca cuptorul nu coace uniform, dar si pentru a fi siguri ca procesul de coacere este uniform, intoarceti tava la mijlocul timpului de gatit.

Pentru a face placinta cu ciuperci am folsoit ciuperci proaspete. Sa stiti ca ciupercile nu se pun in apa inainte de a fi gatite.

Absorb multa apa si gatirea se face greu. Curatati cu un servet umed sau un prosop de hartie.

Pentru a obtine o umplutura omogena si legata, am folosit oua si cascaval. Puteti folosi in locul acestuia mozzarella.

placinta-cu-ciuperci

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru placinta cu ciuperci si cascaval. 

Ingrediente:

(tava 23*28 cm)

1.5 kg ciuperci champignon
2 cepe de marime medie
3 oua
150 gr cascaval ras
1 lingura cu varf crema de branza (mama folosea 1 lingura smantana amestecata cu 1 lingurita faina)
sare dupa gust
1/2 lingurita piper proaspat macinat
1/2 legatura marar
2-3 linguri varfuite pesmet
1 galbenus batut cu 2 linguri lapte (pentru uns)
400 g aluat foietaj
3 linguri ulei

Mod de preparare placinta cu ciuperci:

Am curatat ciupercile cu un servet umed, le-am lasat sa se usuce ( daca totusi le spalati sub jet de apa le lasati pana se usuca), apoi le-am taiat in cuburi mici.

placinta-cu-ciuperci-1

Am pus uleiul intr-o tigaie la incins.

Cand a inceput sa sfaraie am adaugat ceapa tocata marunt si am calit-o, apoi am stins cu 70 ml de apa si am lasat sa se gateasca pana s-a evaporat apa.

In acest moment am adaugat ciupercile, am amestecat bine si le-am lasat la foc mediu spre mare pana a scazut complet lichidul pe care acestea il lasa.

Am luat de pe foc si am lasat sa raceasca complet.

Dupa ce s-au racit complet am  adaugat crema de branza si am amestecat putin, apoi am presarat cascavalul ras.

placinta-cu-ciuperci-2

Am turnat ouale batute si am pus si mararul tocat marunt. Daca nu aveti marar puteti folosi patrunjel verde.

placinta-cu-ciuperci-3

Am asezonat cu sare si piper si am amestecat bine compozitia.
Am tapetat forma cu hartie de copt.

In continuare am pus prima foaie de aluat de foietaj.

Pe aceasta am intepat-o cu furculita si am pudrat-o uniform cu putin pesmet.
Peste aceasta foaie am pus umplutura de ciuperci si am pudrat iar cu pesmet.

Rolul acestuia este foarte important: absoarbe lichidul pe care il mai elimina ciupercile in timpul coacerii.

placinta-cu-ciuperci-4

Am acoperit umplutura de ciuperci cu cascaval cu a doua foaie de aluat, avand grija sa o intep si pe aceasta cu furculita.

Am uns placinta cu un galbenus batut cu 2 linguri de lapte, apoi am copt placinta cu ciuperci in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 15 minute, apoi la 190° timp de 30 minute sau pana se rumeneste foaia de la suprafata.

Din aluatul ramas ( a fost putin mai mare decat tava) am realizat un mic decor (am decupat niste floricele, pe care le-am pus din loc in loc pe foaia unsa cu ou).
Dupa ce s-a copt si am scos-o din cuptor, am lasat-o sa raceasca, apoi am taiat-o in cuburi si am mancat cu pofta, impreuna cu prietenii nostri Ada si Stefan.

placinta-cu-ciuperci

Sa aveti pofta!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube si nu uitati sa apasati clopotelul pentru a fi notificati cand postez ceva nou.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Nu stiu cand ai tu timp sa faci atatea bunatati.. ca eu parca nici de somn nu mai am.. 🙂
    Placinta asta este si pe gustul meu! >:D<
    Pupici dulci

  2. buna seara,
    o varianta de post exista pe aici pe la tine???eu zic ca am cautat cu atentie…n am gasit. nu sunt tocmai un as in bucatarie si nu as risca sa ma inspir di alte site-uri. tot ce am facut de la tine….ce crezi??!!!…mi a iesit. 😀
    multumesc. o seara buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *