Tocanita de ciuperci cu mamaliguta

9 martie 2011Diva in Bucatarie

Tocanita de ciuperci

Tocanita de ciuperci

Tocanita de ciuperci

Tocanita de ciuperci cu mamaliguta este o reteta simpla, delicioasa, rapida si si usor de pregatit indragita de familia noastra. Este o reteta de post, dar noi o pregatim de cate ori ni se face pofta. Poate fi pregatita cu ciuperci champignon albe sau brune, dar merge si cu hribi, galbiori sau alte ciuperci. Folosesc in general ciuperci proaspete, dar atunci cand zapada si viscolul ma determina sa nu ies in trafic pentru a ajunge la supermarket, pregatesc tocanita de ciuperci cu mamaliguta folosind chiar si pe cele conservate sau congelate.

Tocanita cu ciuperci cu mamaliguta face parte din categoria retetelor mele preferate. Am folosit si legume ce ii aduc culoare si un gust mai bun.

In ceea ce priveste ciupercile aveti grija sa nu le lasati in apa inainte sa fie gatite caci absorb apa si isi vor schimba textura, iar timpul de gatire poate creste.

Ciupercile intra in categoria alimentelor ce dau gust „umami”. Conform wikipedia „Umami – gustul savorii, este unul dintre gusturile de baza, împreună cu dulce, amar, acru și sărat”.

Consumul de ciuperci este indicat, acestea fiind o sursa buna de nutrienti ce reduc riscul de cancer sau al bolilor de inima. Au o multime de vitamine, fibre, minerale si sunt considerate super-alimente.

Puteti sa pregatiti si alte retete de post cu ciuperci, iar eu va las aici cateva. Apasati titlul retetei si veti fi directionati catre reteta:

Toate retetele de post le gasiti daca apasati aici.

Revenind la tocanita de ciuperci cu mamaliguta trebuie sa va spun ca este una din cele mai apreciate mancaruri la noi in casa. Pe cat de simpla este, pe atat de savuroasa o gasim. Daca tineti neaparat sa asociati o carne cu aceasta ei bine poate fi transformata intr-o garnitura perfecta pentru o friptura pe pui, porc sau vita facute la cuptor. Dar, tocanita de ciuperci cu mamaliguta este pana la urma cea mai indragita mancare a celor care tin postul ortodox, asa ca v-o recomand simpla, pentru a va bucura de gustul si aroma ei.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru tocanita de ciuperci cu mamaliguta: 

INGREDIENTE:

(pentru 3-4 persoane)

600 g ciuperci champignon
2 ardei grasi de doua culori
3 cepe medii
1 cutie cu rosii decojite – 400 g
cimbru
1 legatura de patrunjel
ulei pentru prajit ceapa
2 linguri vin alb
sare
piper

PREPARARE:

Am spalat rapid ciupercile, sub jet de apa, le-am lasat sa se usuce, apoi le-am taiat felii subtiri. Ardeii si ceapa le-am tocat in cuburi destul de mici, pentru ca vreau sa isi piarda prezenta in sos, lasand ciupercile in rol principal. Am calit ceapa in ulei pana s-a inmuiat, moment in care am adaugat ciupercile si ardeii.

Am asezonat cu sare, piper, cimbru, am last putin sa fie patrunse, apoi am adaugat rosiile decojite din conserva si taiate cubulete.

Am pus 2 linguri de vin alb si apa cat a fost nevoie sa acoper ciupercile. Am lasat sa fiarba la foc moderat. Spre final am pus o lingurita de faina dizolvata cu putina apa in sos si am lasat sa fiarba in jur de 5 minute. Am lasat pe foc pana cand sosul a prins consistenta si a scazut in volum.

La final, dupa ce am oprit focul, am presarat verdeata tocata foarte fin. Am pus mamaliguta calda in farfurii, am daugat tocania de ciuperci si am mancat cu mare pofta.

Puteti manca tocanita de ciuperci si cu orez sau paste fara oua. Este tare gustoasa aceasta tocanita de ciuperci cu mamaliguta!
Pofta buna!

Va astept si pe YouTube

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. De ceva timp am descoperit acest site si sunt incantata de retete.Felicitari! Azi o sa pregatesc tocanita de ciuperci, imi place ca ciupercile au ramas albe. O sa o servim tot cu mamaliguta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *