fbpx

RETETE RECENTE

CIORBA DE CARTOFI CU SMANTANA

March 10, 2011 | CATEGORIA

ciorba-de-cartofi-cu-smantana-001

Acesta este exemplul cel mai bun pentru ceea ce poti face cu o mana de legume si putin bors: o ciorba gustoasa, racoroasa pe timpul verii, hranitoare iarna cand trebuie sa ne vitaminizam. Iar daca o dregem cu ou si smantana, cu siguranta nu ne oprim la o portie.

INGREDIENTE:

5-6 cartofi de marime medie
1 ceapa mare
1 ardei rosu sau gogosar
2 morcovi
1 bucata telina
1 radacina pastarnac
1 legatura pătrunjel
1 legatura leuştean
piper boabe şi măcinat
500 ml bors
200 ml smantana pentru gatit 
2 galbenusuri
sare
1 lingura ulei
boia dulce

PREPARARE:

Curatam legumele, le spalam si se taiem cubulete, doar morcovii ii dam prin razatoarea mica.Calim putin ceapa in ulei, doar pana devine sticloasa, apoi adaugam morcovii si un praf de boia dulce, continuam sa calim inca putin amestecand in oala.

ciorba-de-cartofi-cu-smantana-2

Punem ardeiul, pastarnacul si telina la calit inca un minut.

ciorba-de-cartofi-cu-smantana-3

Adaugam apa si cartofii. Punem oala la fiert la foc mediu. In acest timp batem ouale si le amestecam cu smantana. Dupa 20 de minute verificam daca au fiert legumele, condimentam cu sare, piper, punem leusteanul si acrim cu bors (fiert in preabail). Mai lasam să fiarba cateva minute, adaugam ouale batute (galbenusurile) cu smantana in care adaugam treptatat un polonic mare de ciorba calda, lasam maxim 7-10 secunde sa fiarba, apoi luam oala de pe foc. Daca nu avem smantana pentru gatit ci smantana obisnuita, grasa, adaugam smantana cu galbenusuri fara sa mai tinem pe foc oala.

ciorba-de-cartofi-cu-smantana-4

Ciorba o servim ornata cu patrunjel verde.

ciorba-cartofi-cu-smantana-1

Pofta buna!

Comentarii

  • Mirela Carmen Tomescu

    Exemplul cel mai bun pentru o ciorba frumos prezentata, in bogatie de culori si arome !

  • Lorena

    Acum am terminat, foarte buna nu am pus oua doar smantana si putina pasta de rosii :X

  • florin

    ceva stiam eu sa fac dar cu ajutorul vostru a iesit o ciorba excelenta……….!!!sa am pofta……

    • diva in bucatarie

      Pofta buna!

  • larisa

    nuuuu…s-a scrobit de la ol acela si am facut exact cum ati scris…urasc retetele care te aduc in eroare…

    • larisa

      scuze…oul acela…

      • diva in bucatarie

        Asa cum observi, ciorba are 2 tipuri de poze de prezentare, la inceput si la sfarsit, realizate in ani diferiti – a iesit perfect in ambele cazuri.

    • diva in bucatarie

      Sper ca ai folosit smantana pentru gatit! Cu aceea nu dai gres niciodata!

    • cucu

      Deci să înțeleg că s-a apretat? 🙂
      Ce înseamnă s-a scrobit la tine? că în DEX nu găsesc nimic alimentar

      • Gelu

        Daca esti din bucale, probabil nu ai auzit in viata ta, precum un bucurestean mi-a zis ca, castravetii se fac in decembrie :))). Si scrobit inseamna ca acel ou nu s-a omogenizat in ciorba ci s-au format glomerule.

    • Gelu

      Incearca sa faci fara ablus 😉 100% nu da gres, la fel si la ciorba radauteana si cea de burta 😀 . Sper ca am fost de folos.

  • Ionela

    Arata super…Nu inteleg ce e polonicul cu ciorba calda???

    • diva in bucatarie

      Daca nu realizam o temperatura apropiata pentru amestecul de ou si smantana, cand le punem in oala nu ne iese ceea ce trebuie. Va rezulta o ciorba cu un aspect “branzit”.

  • Ionela

    Am reusit! 🙂 A iesit foarte buna.. Nu am folosit pastarnac si telina pentru ca nu am gasit de cumparat, locuiesc in Portugalia si aici nu prea gasesc de astea.. si smantana era una oarecare, dar a iesit la fel ca in poza.. 😉

    • diva in bucatarie

      Super!!! 🙂

  • Imi poate explica cineva va rog care e diferenta dintre cu ou/fara ou. Pentru ca nu as dori sa pun ou. Multumesc

    • diva in bucatarie

      Oul (galbenusul) ajuta Ciorba sa isi schimbe putin consistenta si evident este mai gustoasa.

  • PisicaNeagra

    Am urmat aceasta reteta si a iesit cea mai delicioasa ciorba de cartofi posibila! Mai buna decat orice ciorba facuta de mama.
    O reteta usor de urmarit si simplu de preparat. Multumesc mult!

  • Cristina

    Super ciorbă! Felicitări!

  • sandru octavian

    SUPERRR! O CIORBA CARE APROAPE CA SE RIDICA LA NIVELUL CIORBEI DE BURTA…!DIFERENTA ESTE APROAPE INSEZIZABILA!CEL PUTIN PENTRU MINE CARE NU TIN NEAPARAT SA CONSUM CARNE IN MANCARURI…CEA MAI BUNA SI DELICIOASA CIORBA PE CARE AM FACUT-O PANA ACUM!

  • colonelu

    mia iesit la fic cred ca si mai buna ! ! !

  • mara

    Este vreo cantitate anume de apa, sau se pune “la ochi”?

  • Andrada

    Dupa parerea mea e cam mult bors, am facut cu 500 ml si a iesit destul de acra! Am pus un pic de zahar va spun sincer

    • Elena

      Zahar? ????

  • Laura

    Unde invatat sa faceti mincare?

  • Elena

    Am facut azi acesta ciorbita. …este excelenta. ….Va multumesc pt reteta. ….Iar Doamna cu “scrobitu “sa invete sa gateasca.

  • Nechita Georgiana

    Foarte buna.recomand😍😘cu toata încredere.

  • Madalina

    Buna , as putea pune la ciorba de cartofi Bors cu smantana ?

  • George

    Super ciorba . Are un gust deosebit pentru zona in care am făcut-o . Adică în Germania. Acum am terminat de făcut
    și este SUPER !!! .

    • Multumesc mult! Ma bucur tare ca iti place. Poti incerca si supa groasa de cartofi. Este la fel de buna!

  • Alex

    Foarte gustos! Am gatit si noi astazi dupa reteta ta.

  • Rita

    Eu as pune si o priza de usturoi trecut prin presa….Da un gust inaltator! 🙂

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *